به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس از ساری، در این اطلاعیه آمده است: جنگ ایران و عراق یکی از طولانیترین و پرهزینهترین درگیریهای نظامی در تاریخ معاصر (قرن بیستم) بود، با ابعاد و تأثیرات منطقهای و گسترده جهانی؛ جنگی که در بستر مجموعهای از عوامل و زمینههای متفاوت تاریخی و سیاسی شکل گرفت.
این اطلاعیه میافزاید: پس از عملیات فتح المبین یک گام دیگر تا آزاد سازی کامل مناطق استراتژیک ایران باقی مانده بود و آن، آزادی خرمشهر به عنوان نماد توازن سیاسی - نظامی بود که بدین ترتیب، استراتژی عراق و متحدان بین المللی و منطقهای آن به طور کامل به شکست میانجامید و اراده دینی و ملی ملت ایران در سختترین شرایط تاریخی تحقق مییافت.
همچنین در این اطلاعیه تأکیده شده است: عملیات بیت المقدس با هدف آزادسازی خرمشهر در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ تنها ۴۰ روز پس ازعملیات فتح المبین آغاز شد. اما حساسیت و اهمیت هدفهای ایران و عراق در این منطقه موجب شد که عملیات به مدت ۲۵ روز به درازا بکشد. ولی در نهایت رزمندگان اسلام، درحالی که در شرایط بسیار دشوار آب و هوایی (گرمای سخت تابستان جنوب) میجنگیدند در اوج اقتدار، خرمشهر را آزاد کردند.
این اطلاعیه خاطرنشان میکند: آزاد سازی خرمشهر قهرمان پس از ۳۵ روز مقاومت قهرمانانه، در سوم خرداد سال ۱۳۶۱ که طی عملیات بزرگ بیت المقدس صورت گرفت، از جایگاه خاصی در تاریخ هشت سال دفاع مقدس برخوردار است.
در ادامهٔ این اطلاعیه آمده است: عملیات بیت المقدس نتایج بسیار مهمی را در برداشت که از مهمترین آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: تغییر نگرشها و باورهای جهانی نسبت به توانمندی رزمندگان اسلام و اثبات قابلیت مبتنی بر خلاقیت و ابتکار نیروهای ایرانی، تغییر موازنه قدرت در جبهههای نبرد؛ به طوری که ابتکار عمل آفندی در اختیار رزمندگان اسلام قرار گرفت و افزایش اقتدار سیاسی نظام در سطح بین المللی؛ به طوری که مسئولان سیاست خارجی، سرافرازانه در محافل و مجامع بین المللی از حقوق ملت مظلوم ایران دفاع میکردند.
در ادامهٔ اطلاعیه اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مازندران آمده است: این عملیات غرورآفرین از نظر توان ارتش عراق، وسعت منطقه درگیری و نیز موانع بسیار، چنان بزرگ و شگفت انگیز بود که امام خمینی(ره) هشتم خرداد ۱۳۶۱ فرمودند: "فتح خرمشهر یک مسئله عادی نبود، اینکه ۱۵ الی ۲۰هزار نفر به صف برای اسارت بیایند و تسلیم شوند مسئله عادی نیست، بلکه مافوق طبیعت است". خبر آزادسازی خرمشهر، نه تنها شادی را در میان اقشار مختلف میهن اسلامی برانگیخت، بلکه بازتاب خارجی آن حاکی از شگفتی و غیر قابل تصور بودن پیروزی بزرگ برای افکار جهانی بود؛ چنانچه نشریه اشتوتگارت آلمان نوشت: "بازپس گیری شهر خرمشهر توسط نیروهای انقلابی آیت الله خمینی، نتیجه جنگ را بعد از بیست ماه به نفع آنان تغییر داد؛ نتیجهای که هیچ کس تصور آن را نمیکرد و میتواند دگرگونیهای شگرفی را در جهان به وجود آورد."
این اطلاعیه تصریح کرد: پس از فتح خرمشهرجنگ تحمیلی وارد مرحلهای تازه شد و نیروهای اسلام با تکرار تهاجمات گسترده و بی امان خود در مراحل بعدی پیروزیهایی دیگر را برای ملت مسلمان به ارمغان آوردند، با این فتح غرور آفرین خونی تازه در شریانهای این سرزمین جاری گردید و سلحشوران مسلمان با روحیه بسیار قویتر از گذشته به ادامه دفاع از مرزهای این کشور و تداوم عملیات و باز پس گیری مناطق اشغالی از چنگال دشمن متجاوز پرداختند. بیتردید آزادسازی خرمشهر با تکیه بر علم و ایمان نیروهای داخلی، از نقاط عطف تاریخ معاصر ایران به شمار میرود. امام خمینی(ره) در این رابطه فرمودند: "خرمشهر را خدا آزاد کرد." به هرحال ملت ایران از این میدان، پیروزمندانه خارج شد. آزادی خرمشهر نتیجه وحدت و یکپارچگی نیروهای مسلح کشور، ارتش، سپاه و بهرهگیری از ظرفیتهای عظیم نیروهای بسیج بود که باعث شد تمامی معادلات، باورها و ذهنیتهایی که در مورد توانایی و قابلیتهای نظام جمهوری اسلامی وجود داشت را تغییر داده، به عنوان یک عملیات و توفیق نظامی کم بدیل در تاریخ جنگهای معاصر جهان، نصرتالهی را نصیب این ملت کند.
اطلاعیه اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مازندران با تبریک سی و سومین سالروز آزادسازی خرمشهر، شهر خون و حماسه و گرامیداشت یاد و خاطره همه شهیدان هشت سال دفاع مقدس به ویژه ۲۴۹ شهید گلگون کفن مازندرانی عملیات بیت المقدس به پایان میرسد.