الوقت بررسی کرد؛
موج کارشکنیها علیه پیشروی ارتش سوریه در حلب
همزمان با پیشروی ارتش سوریه در آزادسازی مناطقی از شرق حلب که پیشتر در اشغال گروههای تروریستی قرار داشت، موج مخالفتهای بینالمللی از طرف اروپا و غرب برای فشار بیشتر بر روسیه و ارتش سوریه با هدف جلوگیری از پیشروی در شرق حلب شدت گرفته است.
به گزارش گروه بینالملل
دفاع پرس، گفته شده در تازهترین تحولات میدانی مرتبط با حلب، ارتش سوریه و نیروهای متحد آن توانستهاند با پیشروی در داخل منطقه «الحلوانیه» مناطق بیشتری از شرق حلب را آزاد کنند. منطقه الحلوانیه از جمله مناطق شرقی شهر حلب و جزء مناطقی است که در شمال شرق مناطق تحت کنترل افراد مسلح و تروریستها قرار دارد.
پیش از این نیز ارتش سوریه محلات بعیدین و اطراف محله الحیدریه در شرق حلب را از اشغال چند ساله گروههای تروریستی آزاد کرده بود و در پیشرویهای خود مواضع گروههای مسلح را در محلههای الشعار، جاده الباب، مناطق المواصلات، الانصاری، القاطرجی، المیسر، ضهره عواد و السکری هدف قرار داده بود.
نیروهای دولتی سوریه که کنترل غرب حلب را در دست دارند در پیشروی گسترده خود در شرق حلب تا کنون به موفقیتهای قابل توجهی دست یافتهاند و آن گونه که دیمیستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه اعلام کرده است، حملاتی که طی دو هفته گذشته در شرق حلب صورت گرفته موجب تسلط نیروهای سوریه بر نزدیک به 40درصد از این مناطق شده است. با این شرایط میتوان گفت، حملاتی را که ارتش سوریه از اواسط ماه جاری با همکاری نیروهای ائتلاف آغاز کرده، اکنون توانسته است به کنترل و تسلط سوریه بر یک سوم مناطق شرقی حلب منجر شود. در صورتی که این پیشرویها ادامه داشته باشد، میتوان انتظار داشت طی کمتر از یک ماه آتی، شهر حلب بهطور کامل در کنترل دولت سوریه قرار گیرد.
در همین ارتباط نیز ژنرال ایگور کوناشنکوف سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که در سوریه توانستهایم موقعیت در حلب را بهطور بنیادی تغییر دهیم.
موج کارشکنیها برای جلوگیری از پیشروی دولت سوریه در حلب
با این حال این پیشرویها و احتمال شکست قریب الوقوع گروههای تروریستی در حلب با واکنش غرب و اروپا روبرو شده که خواستار توقف عملیات نظامی ضد تروریستی در حلب شدهاند. اما این تنها غرب و اروپا نیست که نسبت به تحولات اخیر سوریه نگرانی خود را اعلام کردهاند، بلکه مجموع تحولات چند روز اخیر، کارشکنیها و تلاشهای سایرین را نیز برای توقف پیشروی ارتش سوریه در حلب نشان میدهد.
شورای امنیت، مرکز مخالفتها
بیشترین تحرکات با هدف جلوگیری از پیشروی ارتش سوریه و آزادسازی حلب بهدست دولت بشار اسد، در شورای امنیت سازمان ملل در جریان است. شورای امنیت سازمان ملل متحد در نشست سه روز گذشته خود خواستار توقف 48 ساعته جنگ در سوریه به بهانه تحویل کمکهای غذایی به مردم شرق حلب شد. این نخستین بار نیست که مسئله امداد رسانی به مردم شرق حلب، به عنوان بهانه لازم برای توقف پیشروی روسیه مطرح میشود. تجربه پنج سال گذشته نشان میدهد هرگاه تروریستها در سوریه در محاصره قرار میگیرند اعضای غربی و اروپایی شورای امنیت به بهانه کمکرسانی به غیرنظامیان، پیشنهاد برقراری آتشبس در سوریه را مطرح میکنند. در یکی از این آتشبسها در دو ماه پیش، پهپادهای روسی در تصاویر هوایی نشان دادند که چگونه در کنار کامیونهای حمل موادغذایی سازمان ملل، گروههای تروریستی اقدام به جابهجایی تجهزات و سلاحهای نظامی میکنند.
اظهارنظر بیسابقه اردوغان از چرایی دخالت نظامی در سوریه
پیشروی ارتش سوریه در حلب و آزادسازی مناطق قابل توجهی از شرق این شهر، اردوغان، رئیس جمهور ترکیه را نیز به واکنش وداشت و رئیس جمهور ترکیه در اظهارنظری بیسابقه بهطور رسمی و علنی اعلام کرد که ارتش این کشور عملیاتش در داخل خاک سوریه را با هدف پایان دادن به حکومت بشار اسد رئیس جمهور این کشور آغاز کرده است. اظهارنظری بیسابقه که باعث شد تا سخنگوی کاخ کرملین روسیه بابت آن از اردوغان توضیح بخواهد.
جنگندههای رژیم صهیونیستی نیز وارد عمل شدند
از طرف دیگر حملات هوایی جنگندههای صهیونیستی در حومه دمشق همزمان با عملیات ارتش سوریه در حلب، بخش دیگری از هماهنگی جبهه ضد دولتی سوریه برای جلوگیری از پیشروی بیشتر در حلب و آزادسازی این شهر را نشان داد. در پنجمین روز از عملیات گسترده آزاد سازی حلب توسط نیروهای سوری و با حمایت متحدان منطقهای؛ خبرگزاریها از بمباران جاده اصلی بین پایتختهای سوریه و لبنان توسط یک جنگندهی اسرائیلی خبر دادند. گفته شد این جاده مسیر تدارکاتی حزبالله لبنان است که در حال حاضر مشغول حمایت از نیروهای دولت سوریه در عملیات آزادسازی کامل حلب میباشند. براین اساس به نظر میرسید هدف قرار دادن مواضع حزبالله لبنان در سوریه براساس محاسباتی صورت گرفته است که بتواند بخشی از انرژی و تمرکز نیروهای حزبالله را از شمال سوریه و اطراف حلب، متوجه مناطق جنوبی سوریه سازند.
نگرانی رهبر مذهبی نزدیک به جریانهای بنیادگرای سوریه
در این میان سخنان یوسف القرضاوی، رهبر مذهبی و مصریالاصل نزدیک به جریانهای بنیادگرا و تروریستی سوریه که گفته بود دنیا باید در مقابل تحولات جاری در حلب، ایستادگی کند، شدت نگرانی گروههای بنیادگرا را همسو با نگرانی غرب از تحولات حلب نشان داد.
حجم فشارها و انتقادات علیه پیشروی ارتش سوریه و آزادسازی مناطق اشغالی در حلب به قدری بود که سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که «همین که کار به ارزیابی واقعی موقعیت در حلب میرسد همتایان غربی ما کور و نابینا میشوند. در طول شبانه روزی که گذشت به برکت عملیات برنامهریزی شده و احتیاط آمیز نظامیان سوریه موقعیت حلب از بیخ و بن عوض شد. در حقیقت امر نصف اراضی بخش شرقی حلب که در سالهای اخیر در دست شبه نظامیها قرار داشت کاملاً آزاد شد.»
چرا با پیشروی ارتش سوریه و آزادسازی حلب مخالفت میشود؟
با این حال این که چرا همزمان با احتمال آزادسازی حلب و پیشروی ارتش سوریه در این شهر استراتژیک، فشارها بهویژه از جانب غرب علیه اقدامات روسیه و سوریه شدت میگیرد، بیشتر میتواند متاثر از اهمیت آزادسازی شهر حلب به نظر رسد.
در واقع آزادسازی شهر حلب در عمل به معنای آغازی بر پایان کار پنج سال جنگ داخلی و بحران تروریستی در سوریه خواهد بود. حلب از نظر اقتصادی و سیاسی و تاریخی و همچنین موقعیت جغرافیایی دارای اهمیت بسیاری هم برای دولت دمشق و هم دیگر طرفهای درگیر در سوریه است. این شهر شمالی سوریه یکی از خطوط اصلی ارتباطی گروههای تروریستی ضد دولتی سوریه با ترکیه است و در صورت آزادسازی کامل آن، گروههای شورشی و تروریستی سوریه قادر نخواهند بود به پشتیبانی انسانی و تجهیزاتی در آن سوی مرزهای سوریه دسترسی داشته باشند.
همچنین آزادسازی حلب این امکان را برای ارتش سوریه فراهم خواهد کرد تا دیگر مناطق تحت اشغال از جمله رقه و دیرالزور را آزاد و حاکمیت دمشق بر بخش اعظم خاک سوریه تعمیم داده شود. در کنار استان حلب و هم مرز با ترکیه رقه و پس از آن استان کردنشین حسکه واقع شده است، بخشی از رقه در حال حاضر در کنترل نیروهای داعش است و در صورت آزادسازی حلب، این امکان فراهم خواهد شد که این منطقه هم از کنترل داعش رها شود.
با این اوصاف به نظر میرسد آزاد سازی حلب که کلید گشایش بحران سوریه به نفع دولت بشار اسد خواهد بود؛ است چندان خوشایند غرب و کشورهای منطقهای ضد بشار اسد نیست، هر چند این گروه از کشورها اختلافات عمدهای در مورد حل بحران سوریه و سرنوشت گروههای شورشی و تروریستی سوریه دارند اما همگی آنها در یک موضوع هم عقیده و مشترک المنافع هستند و آن جلوگیری از آزادسازی حلب بدست دولت سوریه خواهد بود.