به گزارش گروه سایر رسانه های
دفاع پرس، رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای اصلی تحالف ملی شیعیان عراق توصیههای مهمی به سیاسیون و مسؤولان عراقی داشتند که برخی از مهمترین این توصیهها به شرح زیر است:
1. حفظ و تقویت پایههای وحدت
2. نگاه پدرانه نسبت به همه جریانها، اقوام و مذاهب
3. توجه به اوضاع خطیر کنونی و اثر اقدامات بر «عراق، منطقه و اسلام»
4. حمایت از دولت مستقر در عراق
5. اهمیت جدی حشدالشعبی بهعنوان یک ثروت عظیم
6. تقویت دانشگاهها و استحکام بخشیدن به پایههای علم و تحقیق در عراق
7. توجه به جنایت آمریکا و دشمنان اسلام در قتل دانشمندان عراقی
8. عدم اعتماد به آمریکا
9. پیشرفت عراق به نفع جمهوری اسلامی ایران است
10. تشکر از آحاد مردم و مسؤولان عراقی بهدلیل پذیرایی و میهماننوازی از زائران اربعین.
سفر رئیس تحالف ملی شیعیان عراق و اعضای اصلی ائتلاف مذکور به ایران و دیدار آنها با مسؤولان عالی کشورمان ازجمله مسائل مهم هفتهای که گذشت میباشد. در این دیدارها علاوه بر طرح مسائل مهم میان دو کشور، به برخی از مسائل مهم منطقهای و خصوصا نقش شیعیان در تحولات عراق و منطقه پرداخته شده است. در این میان دیدار رهبر معظم انقلاب با اعضای این تحالف و توصیههای بسیار مهم ایشان به تحالف ملی شیعیان عراق، ازجمله مسائل مهم و نیازمند تحلیل است. رهبر معظم انقلاب در این دیدار 10 توصیه اصلی و مهم به این سیاسیون و شخصیتهای اثرگذار عراقی داشتند که شایسته است به اختصار به این توصیهها توجه کنیم:
1. حفظ و تقویت پایههای وحدت
یکی از شیوههای مرسوم دشمنان در کشورهای اسلامی این است که میان گروههای سیاسی و مذهبی و قومی، درگیری و اختلاف ایجاد میکنند و از طریق این اختلافافکنی به مقاصد شوم خود دست مییابند. در این میان کشورهایی که دارای مذاهب مختلف و اقوام متعددی هستند، بیشتر از دیگر کشورها هدف چنین توطئهای از سوی دشمنان قرار میگیرند. عراق نیز که از مذاهب مختلف اهل سنت و شیعه و نیز اقوام مختلف کرد و عرب و... تشکیل شده است، زمینه چنین توطئهای از سوی دشمن را دارد. در سالهای اخیر خصوصا بعد از اشغال عراق توسط آمریکا و حضور پر رنگ استکبار جهانی در صحنه نظامی و سیاسی عراق، شاهد آن بودهایم که به بهانههای مختلف میان فرق و اقوام مختلف و حتی میان گروههای مختلف از یک فرقه یا قوم، درگیری و مخالفت ایجاد میشود و حتی گاه برخی گروههای شیعه را به جان یکدیگر میاندازند تا حدی که در موارد معدودی به صدمه دیدن برخی از مردم نیز منجر شده است. البته بزرگان و عقلای دلسوز، همواره از چنین اختلافافکنیهایی جلوگیری کرده و میکنند. تحالف و ائتلاف میان گروههای مختلف و تشکیل لجنههایی که اختلافات بروزکرده در آنها با مسالمت و بدون مشکل حل شود، ازجمله راهکارهای خوب و قابل توصیه است که اعضای حاضر در این جلسه، خود مصداقی از آن بودهاند. از اینجهت است که رهبر معظم انقلاب اسلامی به این امر توصیه ویژه کرده و بیان داشتند که شکلگیری ائتلاف در میان گروههای شیعه عراق، باعث خرسندی و زمینهساز موفقیت است.
2. نگاه پدرانه نسبت به همه جریانها، اقوام و مذاهب
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشت این است که ائتلاف شیعی نباید به دشمنی با دیگر اقوام و مذاهب معنی شود و تصور شود که در عراق، شیعیان گرد هم آمدهاند تا در برابر دیگر گروهها و فرق و مذاهب و اقوام بایستند. یکی از ترفندهای دشمن برای مقابله با وحدت همین است که گردهم آمدن هر گروهی را به معنی دشمنی آنها با دیگران تبلیغ میکند و از این جهت است که رهبر معظم انقلاب اسلامی به مسؤولان این ائتلاف توصیه کردند که برای خنثی کردن توطئه دشمن و برای رسیدن به اهداف مقدس ائتلاف و اتحاد، تلاش کنند که نگاهی پدرانه و آغوشی باز نسبت به همه اقوام و مذاهب دیگر داشته باشند و با رفتار خود، منادی وحدت و هماهنگی گروههای سیاسی در راستای خدمت به اسلام و کشور خود باشند. بر همین اساس ایشان ضمن ابراز خرسندی از شکلگیری ائتلاف در میان گروههای شیعه عراق، آنرا حادثهای مهم خواندند و بر لزوم حفظ و تقویت پایههای این وحدت و نگاه پدرانه و آغوش باز به همه جریانها و اقوام و مذاهب مختلف عراق تأکید کردند.
3. توجه به اوضاع خطیر کنونی و اثر اقدامات بر «عراق، منطقه و اسلام»
سهلانگاری و بیتوجهی به نیاز لحظه از خطراتی است که همه سیاسیون را تهدید میکند. اگر مسؤولان یک کشور متوجه نباشند که در زمان خاص چه کار مهم و چه امر قابل توجهی را باید وجهه همت خویش قرار دهند و به خطیر بودن اوضاع کنونی خویش واقف نباشند، امکان دارد دست به کارهایی بزنند که در بلندمدت جبران آن ممکن نباشد. از همین جهت است که رهبر معظم انقلاب اسلامی مسؤولان عراقی موجود در این جلسه را نسبت به اوضاع خطیر کنونی متذکر شدند و خاطرنشان کردند که اقداماتی که در شرایط کنونی انجام میشود، بر عراق و منطقه و حتی بر اسلام اثرگذار است. عراق در شرایط کنونی در وضعیتی بهسر میبرد که اگر بتواند بر تروریستها و جنایتکاران وابسته به آمریکا پیروز شود، یک سرنوشت را برای کشور و منطقه رقم میزند و اگر گرفتار اختلافات درونی و کشمکشهای سیاسی ویرانکننده شود و کار کشور به دست خارجیها و غربیها بیافتند و امنیت و آرامش آن از میان برود، یک سرنوشت دیگر را بهدنبال خواهد داشت. در این شرایط لازم است که مسؤولان عراقی توجه کنند که نباید به بهانههای مختلف با هم اختلاف کنند و زمینه را برای دخالتهای بیشتر آمریکا و دیگر دشمنان ملت عراق فراهم سازند. به همین مناسبت رهبر انقلاب اسلامی با تبریک ایام ولادت پیامبر اسلام(ص) و حضرت امام صادق(ع) و همچنین پیروزیهای موصل، وظیفه رئیس و اعضای اصلی و همه جریانهای داخل تحالف ملی شیعیان عراق را بسیار سنگین و هرگونه تصمیم و عملکرد آنها را تأثیرگذار بر «عراق، منطقه و اسلام» دانستند و افزودند: رسیدن به اهداف ارزشمند تحالف ملی، فقط با حفظ انسجام و وحدت امکان پذیر است و باید برای استمرار این موضوع، مراقبت شود.
4. حمایت از دولت مستقر در عراق
توصیه به حمایت از دولت عراق از دیگر توصیههای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار بود. اگر شرایط عراق را به دقت مورد توجه قرار دهیم، متوجه میشویم که متاسفانه برخی از گروههای سیاسی فریب این طرح غربیها را خوردند که به بهانه اصلاح و یا مبارزه با فساد سعی در سرنگون کردن دولت عراق و ایجاد خلاء قدرت در این کشور داشتند. ایجاد خلاء قدرت در عراق نه تنها امکان رسیدگی به زندگی مردم را از میان میبرد و عراق را در هرج و مرج و ناامنی وارد میکند و برای گروههای تروریستی وابسته به غرب فضای قوت و قدرت گرفتن ایجاد میکند بلکه آسیبهای ناگوار آن تمامی منطقه و اسلام را تحت تأثیر قرار میدهد. شکست دولت عراق در اداره امور داخلی این کشور زمینه بیشتر دخالت آمریکا را فراهم میکند و آمریکا در دخالتهای خویش صدمه بیشتر و جدیتر به ملت عراق را ایجاد خواهد کرد.
بر این اساس لازم است که همه مسؤولان عراقی از دولت مستقر حمایت کنند. مشخص است که حمایت از دولت مستقر به معنی کمک به نظم و ایجاد زمینه اصلاح و مبارزه با فساد نیز هست و لازمه آن نقد نکردن و اشکال نکردن نیست؛ بلکه نقد و اشکالها باید حامیانه و در جهت تقویت دولت و ایجاد امکان کار و تلاش در این کشور باشد. البته این توصیه خاص دولت عراق نیست و در همهجای دنیا، دولتهای مردمی و غیراستکباری که برآمده از خواست مردم هستند باید مورد حمایت مشفقانه و نقد منصفانه قرار گیرند تا زمینه اصلاح و بهبود زندگی مردم فراهم شود.
5. اهمیت جدی حشدالشعبی بهعنوان یک ثروت عظیم
حشدالشعبی یا نیروهای مردمی عراق چیزی شبیه به بسیج مردمی در ایران اسلامی است. این نیروها گروههایی از جوانان و فعالان عراقی هستند که برای تقویت ارتش و نیروهای نظامی و کمک به امنیت کشور بهصورت خودجوش و با دستور مرجعیت و علمای اسلامی شکلگرفته و وابسته به مردم هستند و تا کنون نیز جانفشانی و رشادتهای فراوانی داشتهاند و شهدای گرانقدری نیز در دفاع از امنیت و کشور خود داشتهاند.
در ابتدای تشکیل حشدالشعبی، آمریکا و سایر مستکبران با حربههای مختلفی کوشیدند تا این نیروهای مردمی را از میدان به در کنند و با فشار به دولت عراق تلاش میکردند که از هرگونه نهادینه شدن این نهاد مردمی و نیروی استوار ملت و از ورود آنها به صحنههای جهاد و دفاع و شهادت جلوگیری کنند. نگرانی آمریکاییها از نهادینه شدن امنیت و تثبیت این نیروی مردمی در عراق بود که با شکلگیری آن، مردم منسجم و متحد میشوند و دخالت دشمن در امور داخلی عراق مشکل میشود. آمریکا و متحدانش برای مدتهای طولانی در برابر حضور و تلاش حشدالشعبی ایستادند اما در نهایت دولت عراق توانست در برابر فشارهای غیرقانونی و ظالمانهی آمریکا بایستد و به حشدالشعبی صورت قانونی داد.
این یک اتفاق مهم و قدمی در راستای نهادینه کردن حضور مردم عراق در صحنه و ورود آنها به عرصه اداره کشورشان است. این الگویی است که ایران اسلامی به آن اعتقاد داشته و دارد و پایبندی به آن میتواند زمینه دخالت دشمن را در امور هر کشوری کاهش دهد. با بودن حشدالشعبی، ملت عراق انسجام و قوتی مییابد که توان ایستادگی او در برابر مشکلات و خصوصا دشمنانی مانند آمریکا چند صد برابر میشود. مردمی کردن امنیت و دفاع فایده دیگری است که حشدالشعبی به همراه داشته است.
بر همین اساس حضرت آیتالله خامنهای یکی از وظایف مهم تحالف ملی را حمایت از دولت مستقر در عراق برشمردند و ضمن ابراز خرسندی از اقدامات دولت آقای عبادی بهویژه همراهی با حشدالشعبی، تأکید کردند: حشدالشعبی یا همان نیروهای مردمی یک ثروت عظیم و ذخیره بزرگ برای امروز و فردای عراق است که باید حمایت و تقویت شود.
6. تقویت دانشگاهها و استحکام بخشیدن به پایههای علم و تحقیق در عراق
توصیه بسیار مهم دیگر رهبر معظم انقلاب اسلامی به مسؤولان عراقی، توجه به دانشگاهها و مراکز علمی و استحکام بخشیدن به پایههای علم و تحقیق در عراق بود. این نکته بسیار مهم و قابل توجه است. رهبر معظم انقلاب اسلامی با حکمت و درایتی که دارند، دقیقاً نیازهای اصلی عراقیها را که برادران و همسایگان ما هستند به آنها متذکر شدهاند.
ایشان در ایران نیز بر تقویت دانشگاهها و مراکز علمی و ضرورت استحکام حرکت علمی و شتاب علمی کشور تأکید دارند و اصولا پایهگذار حرکت علمی پرشتاب کشور خود رهبری معظم هستند که با توجه به نخبگان و توجه به تحقیقات و مراکز علمی و... موج تولید علم کنونی را در کشور ایجاد و هدایت کردهاند.
در همین راستا توصیه حکیمانه و آگاهانه رهبری به نخبگان عراقی نیز توجه به دانشگاهها بود. اگر عراق بهلحاظ علمی و دانشگاهی رشد کند نه تنها به ضرر ایران نیست بلکه کاملا به نفع ما و به ضرر نظام سلطه بینالمللی و در رأس آن آمریکاست.
7. توجه به جنایت آمریکا و دشمنان اسلام در قتل دانشمندان عراقی
با توجه به آنچه در نکته قبلی طرح شد، رهبر معظم انقلاب به مسأله مهمی اشاره کردند که بارها و بارها در اخبار رسانهها مطرح شده بود ولی به آن در حد مورد نیاز توجه نشده بود. در جریان اشغال عراق توسط آمریکا و سالهای بعدی آن، آمریکا و اسرائیل دست به قتل بسیاری از دانشمندان عراقی که حاضر به خدمت به آمریکا و خیانت به کشورشان نبودند زدند. چنین جنایتی از ابتدای ورود آمریکاییها به عراق بهصورت جدی وجود داشته است و اخبار و گزارشها در اینباره فراوان است اما در زیر فقط به یک گزارش از این میان اشاره کرده و به اختصار از آن عبور میکنیم: «یک روزنامه اردنی با انتشار سندی، از ترور 550 دانشمند عراقی توسط آمریکا و اسرائیل طی پنج سال در عراق پرده برداشت. روزنامه اردنی «حقیقت بینالمللی» سندی را منتشر کرد که از طرف وزارت خارجه آمریکا تحت عنوان «گزارش امنیتی ویژه» در سال 2008 به «جرج بوش»، رئیس جمهور وقت آمریکا ارائه شده بود. این گزارش از حقایق تکاندهنده و مهمی طی سالهای 2003 تا 2008 (پنج سال) در عراق پرده برمیدارد. در این گزارش امنیتی آمده است: «موساد (سازمان جاسوسی اسرائیل) با همکاری نظامیان آمریکایی در عراق طی سالهای 2003 تا 2008 بیش از 350 دانشمند هستهای و 200 استاد دانشگاه این کشور را ترور کرده است.»
این گزارش تأکید میکند که یگانهای اطلاعاتی و جاسوسی اسرائیل و کماندوهای اسرائیلی از زمان اشغال عراق توسط آمریکا (حمل 1383) در این کشور فعال هستند و فعالیت آنها بر ترور دانشمندان عراقی متمرکز است. گزارش وزارت خارجه آمریکا میافزاید که ترور از زمانی آغاز شد که تلاشهای آمریکا در ابتدای اشغال عراق، برای وا داشتن برخی از آنها (دانشمندان) برای همکاری با واشنگتن و مهاجرت به آمریکا، به شکست انجامید.
پس از انتشار سند تکاندهنده فوق توسط روزنامه اردنی، هیچ رسانه مهم آمریکایی و اروپایی، این خبر را پوشش نداد و نهادهای حقوق بشری نیز در برابر این فاجعه بزرگ ضد بشری کاملاً سکوت کردهاند.
گزارش وزارت خارجه آمریکا میافزاید: «با وجود اینکه برخی از دانشمندان عراقی واداشته شدند تا در مراکز تحقیقاتی دولت آمریکا مشغول به کار شوند، اکثر آنها همکاری با دانشمندان آمریکایی برای انجام برخی آزمایشها را رد کرده و بخش قابل توجهی از آنها هم به کشورهای دیگر گریختند. آندسته از دانشمندان عراقی که تصمیم گرفته بودند در کشور خود باقی بمانند، با بازجوییها و تحقیقات بسیار طولانی آمریکاییها مواجه شدند که با آزار و اذیت و شکنجه آنها همراه بود.»
این گزارش تأکید میکند، تل آویو معتقد است، بهترین گزینه در مورد این دانشمندان، به قتل رساندن آنهاست و بهترین راهکار برای از بین بردن این دانشمندان، دامن زدن به خشونت و ناامنی در عراق است.
این گزارش آمریکایی میافزاید: «پنتاگون هفت ماه پیش (گزارش در سال 2008 ارائه شده است) موافقت خود را با این دیدگاه سرویسهای استخباراتی اسرائیل اعلام و به همین خاطر مقرر کرده است که واحدهای کماندویی اسرائیل این ماموریت را به انجام برسانند و در این میان، واحدهای امنیتی آمریکا هم در اجرای هرچه بهتر وظایف این کماندوها به نیروهای موساد کمک میکند.»
همچنین، این گزارش تأکید کرد که واحدهای امنیتی آمریکا در ارائه بیوگرافی کامل این دانشمندان و نحوه دستیابی به آنها تبحر زیادی دارند و این عملیات از هفت ماه پیش تاکنون بهطور مستمر ادامه دارد.
از این جهت است که در این دیدار رهبر معظم انقلاب اسلامی موضوع علم و تحقیق را برای پیشرفت و اقتدار عراق بسیار مهم ارزیابی کردند و گفتند: تقویت دانشگاهها و استحکام بخشیدن به پایههای علم و تحقیق در عراق حتماً باید مورد توجه جدی قرار گیرد، بهخصوص آنکه آمریکاییها و دیگر دشمنان ملت عراق، بسیاری از دانشمندان این کشور را به قتل رساندهاند.
8. عدم اعتماد به آمریکا
عدم اعتماد به آمریکا توصیهای است که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها و بارها به مسؤولان ایرانی و حتی به همه سیاستمداران منطقه و نیز همه دلسوزان اسلام متذکر شدهاند. اعتماد به آمریکا مساوی با امین گرفتن خائن است و هر کس خائنی را امین خود قرار داد، هم پشیمان خواهد شد و هم غیر از خودش نباید دیگری را سرزنش کند. خیانتکاری آمریکا در همه عرصههای بینالمللی مشهود است و این کشور استکباری و ظالم تصور میکند که نیازی به پایبندی به تعهدات و قراردادهای خود را ندارد. از این جهت است که رهبر معظم انقلاب هم به مسؤولان و دولت ایران متذکر میشوند که به آمریکا اعتماد نکنید و هم به مسؤولان عراقی و هم به مردم ایران تذکر میدهند که مبادا دشمن را دوست یا قابل اعتماد تصور کنید و هم به مردم عراق. بر همین اساس رهبر انقلاب اسلامی یک توصیه مهم دیگرهم به ائتلاف شیعیان عراق داشتند: «به آمریکاییها اصلاً اعتماد نکنید.»
حضرت آیتالله خامنهای در همین خصوص افزودند: آمریکاییها همواره با اقتدار کشورهای اسلامی ازجمله عراق مخالفند و هیچگاه نباید فریب ظاهرسازیها و لبخندهای آنها را خورد.
ایشان با تأکید بر اینکه توصیه همیشگی انقلاب اسلامی به ما، اعتماد نکردن به آمریکا بوده است، خاطرنشان کردند: ما در جمهوری اسلامی ایران، هرگاه این توصیه را رعایت کردیم، سود بردیم و هرگاه به فراموشی سپردیم، ضرر کردیم. رهبر انقلاب اسلامی درخصوص موضوع عدم اعتماد به آمریکا، به این نکته هم اشاره کردند که آنها برخلاف ادعاهای ظاهری، بهوهیچوجه به دنبال ریشهکن شدن تروریستهای تکفیری نیستند و تلاش دارند تا بخشی از این تروریستها را برای مقاصد آینده خود، حفظ کنند. حضرت آیتالله خامنهای افزودند: اکنون در موصل و همچنین در سوریه، آمریکاییها، تمایلی به شکست کامل تروریستهای تکفیری ندارند.
ایشان با اشاره به فروش نفت عراق بهوسیله داعش گفتند: در آن مقطع، آمریکاییها صرفاً نظارهگر حرکت ستونی نفتکشها بودند و آنها را هدف قرار نمیدادند، بنابراین نباید به آمریکاییها اعتماد کرد.
9. پیشرفت عراق به نفع جمهوری اسلامی ایران است
یک نکته اساسی که باید به آن توجه داشت این است که علیرغم تبلیغات آمریکاییها و دشمنان ملتها، ایران و عراق دو همسایه دوست و برای یکدیگر مفید هستند و تقویت و ارتقاء و قوت یکی به ضرر دیگری نیست. رهبر معظم انقلاب با هوشمندی و درایت بر همین امر تأکید کردند و آینده عراق را بسیار روشنتر و بهتر از شرایط امروز دانستند و تأکید کردند: پیشرفت عراق به نفع جمهوری اسلامی ایران است و هماهنگی بیش از پیش دو کشور نیز به نفع دو طرف است.
10. تشکر از آحاد مردم و مسؤولان عراقی بهدلیل پذیرایی و میهماننوازی از زائران اربعین
در نهایت باید خاطرنشان کرد که رهبر معظم انقلاب در این دیدار از زحمات و مهماننوازی مردم و مسؤولان عراقی در مراسم اربعین حسینی تشکر کردند و در بخش پایانی سخنان خود، ضمن تشکر از آحاد مردم و مسؤولان عراقی بهدلیل پذیرایی و میهماننوازی از زائران اربعین، پیادهروی اربعین را پدیدهای عظیم و بینظیر خواندند.