یادداشت/ احمد کاظمزاده
زمینهچینی حلب برای مذاکرات سوری- سوری
دولت سوریه و متحدان آن از همان ابتدا در پی حل سیاسی بحران بودند و اکنون نیز از فرصت آزادسازی حلب نه برای تکمیل پیروزی نظامی بلکه به عنوان فرصتی برای به جریان انداختن مذاکرات سیاسی استفاده میکنند.
به گزارش گروه اخبار داخلی
دفاع پرس، احمد کاظمزاده طی یادداشتی در روزنامه جوان نوشت:
درست از زمانی که مشخص شد شرق حلب در آستانه بازپسگیری و آزادسازی کامل قرار گرفته است، مقامات روسیه و در رأس آن شخص ولادیمیر پوتین در سخنانی که حاکی از هماهنگی با متحدان خود در جنگ سوریه است، از آتشبس سراسری در سوریه و آغاز قریبالوقوع مذاکرات سیاسی برای حل بحران سوریه در شهر آستانه پایتخت قزاقستان خبر دادند. در نشست سه جانبه وزرای امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه در مسکو نیز بر این اظهارات صحت گذاشته و توافق شد نتایج مذاکرات سوری – سوری در آستانه از سوی اعضای این نشست تضمین شود.
با وجود اینکه منابع امریکایی و سازمان ملل به این تحرکات بدبین هستند و آن را تلاشی برای حذف نقش امریکا از معادله سوریه و دور زدن نشستهای قبلی ژنو میدانند اما منابع روسیه آن را مکمل تلاشهای سیاسی قبلی اعلام کردهاند. به هر حال اعلام آمادگی سوریه و متحدان آن برای ازسرگیری مذاکرات آن هم در زمانی که عملاً ابتکار عمل را در صحنه میدانی در دست دارند و اگر بخواهند میتوانند کار را به صورت نظامی یکسره کنند یکبار دیگر بر این واقعیت صحه گذاشت که دولت سوریه و متحدان آن از همان ابتدا در پی حل سیاسی بحران بودند و اکنون نیز از فرصت آزادسازی حلب نه برای تکمیل پیروزی نظامی بلکه به عنوان فرصتی برای به جریان انداختن مذاکرات سیاسی استفاده میکنند تا حداقل جلوی خونریزی از این پس گرفته شود.
این در حالی است که اگر به فرض طرف مقابل در حلب پیروز میشد بیتردید از آن برای کسب پیروزیهای نظامی بعدی استفاده میکرد کما اینکه برخلاف توافق یکصد اسیر سرباز سوری را پیش از تخلیه شرق حلب به رگبار بسته و قتلعام کردهاند. بر این اساس با توجه به اینکه ابتکار عمل سیاسی را در دور جدید مذاکرات سیاسی دولت سوریه و همپیمانان آن در اختیار دارند که همواره در پی ایجاد گشایش سیاسی در سوریه و حل سیاسی و حقوقی بحران بودند، بنابراین میتوان به نتایج نشست آتی آستانه امیدوار شد مگر اینکه مخالفان منطقهای و بینالمللی سوریه با ایجاد نشستهای موازی در ژنو و تحریک مخالفان در مسیر مذاکرات آستانه سنگاندازی کنند. هر چند اتخاذ چنین تلاشهایی از سوی مخالفان و حامیان آنها بعید نیست اما آنچه مسلم است اینکه روسیه با پیشنهاد آتشبس سراسری و از سرگیری سریع مذاکرات سوری- سوری پیشاپیش بهانه را از دست مخالفان و حامیان خارجی آنها سلب کرده و توپ بازی را در این عرصه به زمین آنها انداخته است که این مسئولیت هرگونه اخلالگری در مذاکرات را متوجه آنها میکند. از طرف دیگر در صورتی که مخالفان مسلح و حامیان خارجی آنها از فرصت موجود برای حل سیاسی بحران استفاده نکنند، این امکان را در اختیار دولت سوریه قرار خواهند داد که برای بازپسگیری بقیه اراضی خود از دست گروههای مسلح و همپیمانان تکفیری آنها به زور متوسل شود و تجربه حلب را در دیگر مناطق از جمله ادلب نیز تکرار کند.