رضایی گفت: در عملیات کربلای پنج نیز لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) مؤثر عمل کرد، بهطوریکه در شب عملیات، نیروهای این لشکر مسیر را به لشکرهای دیگر نشان میدادند. در مراحل بعد نیز که پاتکهای دشمن شروع شد، لشکر 57 در تثبیت خط کربلای پنج خیلی مؤثر بود.
وی اظهار داشت: کربلای پنج زمانی انجام شد که از این دژهای مستحکم عبور کردیم بهطوریکه در تمام دنیا صدا کرد چون ایران از مستحکمترین خطوط دفاعی عراق عبور کرد و این طلسم را شکست.
فرمانده سپاه در دوران دفاع مقدس اظهار داشت: برای ژنرالهای بینالمللی و کارشناسان پنتاگون عبور ایران از سختترین مواضع عراق تعجببرانگیز بود که ایران چگونه توانست این مواضع را پشت سر بگذارد.
نقش بیبدیل لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) در عملیات کربلای 4
در عملیات کربلای چهار لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) لرستان با گردانها و سازمان رزم خود آماده عملیات بود، بخشی از منطقه به لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) که در مهمترین بخش کربلای چهار یعنی شکستن طلسم شلمچه بود داده شد.
سپاه پاسداران مسئولیت عملیات کربلای چهار را بر عهده داشت، و بنا بود همزمان با جزیره مینو از اروند عبور و به سمت جنوب بصره از سمت شلمچه حمله شود، عملیات کربلای چهار شکست خورد ولی دو یا سه یگان پیروز شد.
یکی از یگانهای پیروز، لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) استان لرستان بود، که این یگان خط را شکست و بیشتر از حد جلو رفته بود، این در حالی بود که یگانهای دیگر هنوز از خاکریزها و سیمخاردارها نتوانستند جلوتر بروند، با این وجود احساس خطر کردیم که اگر لشکر 57 بیشتر از این جلو برود عقبیها در خطر هستند و تعداد زیادی اسیر میدهیم.
عملیات کربلای 4 زمینهساز عملیات کربلای 5
با وجود این که محور شمالی عملیات در شلمچه دارای خاکریزهای پنجضلعی بود نیروها پیش روی خوبی داشتند که همین امر سبب طراحی عملیات کربلای پنج شد. عملیات کربلای پنج کمتر از دو هفته پس از عملیات کربلای چهار در ساعت دو بامداد 19 دیماه 65 با رمز «یا فاطمه زهرا (س)» در شرق بصره آغاز شد و موفق شدند شلمچه را از اشغال دشمن آزاد کنند و تا 9 کیلومتری خاک عراق و نزدیکیهای بصره پیش روی کنند.
برای روایت عملیات گسترده کربلای 5 و ناگفتههای آن و نقش رزمندگان لرستانی در این عملیات کسی بهتر از فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دفاع مقدس نمیتواند شرح ماوقع دهد؛ به همین خاطر روایت عملیات کربلای 5 را از زبان محسن رضایی میخوانیم.
فرمانده سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس به وضعیت و نقش استان لرستان در هشت سال دفاع مقدس اشاره کرد و اظهار داشت: استان لرستان همانند استانهای مرزی در جنگ فعال بود؛ محدوده استان لرستان تا مرز عراق بیش از 180 کیلومتر فاصله داشت اما حضور مردم لرستان و میزان بمبارانی که در این استان صورت گرفت مشابه استان خوزستان و کرمانشاه بود بهطوریکه شهر خرمآباد و پلدختر بیش از 80 بار بمباران شد.
لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) به خاطر سختکوشی که داشت برای عملیات کربلای پنج انتخاب شد
رضایی افزود: در عملیات کربلای4 به فرمانده لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) گفتیم که پیش روی نکنند و در موقعیتی که هستند بمانند تا لشکر دیگری نیز خط را بشکند اما لشکر بعدی با تأخیر توانست خطوط را بشکند که نزدیک طلوع آفتاب بود بنابراین دستور توقف عملیات داده شد و لشکرها باید به مواضع اولی خودشان برمیگشتند.
وی با بیان اینکه عملیات کربلای چهار مبنای طراحی عملیات کربلای پنج شد و از تجربیات کربلای چهار برای عملیات کربلای پنج استفاده شد، عنوان کرد: لشکر 57 حضرت ابوالفضل (ع) و دو یگان دیگر به خاطر سختکوشی که داشتند برای عملیات کربلای پنج انتخاب شدند چرا که میدانستیم بچههای این لشکر میتوانند از این سختی عبور کنند.
فرمانده سپاه در دوران دفاع مقدس بیان کرد: به محض اتمام عملیات کربلای چهار از روحالله نوری فرمانده تیپ 57 خواستم تا وقتی به جلسه آمد به هیچوجه نگوید تا کجا پیش روی کردهاند چون بچهها رمزی کشف کرده بودند که نمیخواستیم از آن رمز صبحت شود چرا که ممکن بود این مسئله لو برود.
براساس مسیرپیشروی تیپ57 و لشکر19 در کربلای4،نقشه ای را طراحی کردیم تادشمن را درکربلای5 فریب دهیم
رضایی خاطرنشان کرد: رمزی که بچههای تیپ 57 و لشکر 19 فجر به دست آورده بودند این بود که وقتی خط بین آبگرفتگی پنجضلعی و آبگرفتگی شلمچه که یک دژی بود وسط آبگرفتگی عبور میکنند و زمانی که خط را میشکستند به داخل کانال عراقیها میرفتند در واقع این کانال پشت سر عراقیها بود.
وی تصریح کرد: این کانال پشت سرخود تیپ و لشکر عراق قرار داشت بنابراین کسانی که موفق میشدند داخل این کانال بروند میتوانستند بهراحتی تمام واحد ارتش عراق را دور بزنند و تا ارتش عراق میفهمید متوجه میشد بچهها از پشت ظاهر میشوند و عراقیها را خلع سلاح میکردند.
رضایی گفت: اگر این رمز لو نمیرفت بهجای یکی دو تیپ میتوانستیم 10 تا یگان از اینجا وارد کنیم و با این کار کل ارتش عراق سقوط میکرد بنابراین این موضوع برای ما خیلی مهم بود.
فرمانده سپاه در دوران دفاع مقدس اظهار داشت: نقشهای طراحی کردیم تا دشمن را فریب دهیم بنابراین نیاز بود کل مراحل عملیات را در همان مرحله نخست نگوییم و اگر در این مرحله شکست خوردیم وانمود کنیم که این کل عملیات بوده و سلاحهای جنگی ما نیز تمام شده است.
تثبیت خط و تضعیف نیروهای عراقی
در عملیات کربلای پنج روزی نبود که پنج الی شش پاتک از سوی دشمن انجام نشود؛ نزدیک چند روز عملیات داشتیم و تعداد مجروحین و شهدا بالا بود به طوریکه در هیچ عملیاتی بهاندازه کربلای پنج مجروح، شهید و شیمیایی نداشتیم ولی با این وجود باید خط را تثبیت میکردیم.
فرمانده سپاه در دوران دفاع مقدس تصریح کرد: بیش از دو هفته بهصورت شبانهروز توسط موشک، هواپیما و توپخانه دشمن به سمت ما شلیک میشد، روز دهم یا دوازدهم بود یکی از مکالمات عدنان خیرالله را با صدام گرفتیم که صدام به عدنان خیرالله میگفت شما چکار میکنید که عدنان خیرالله گفت قربان ما دو هزار لوله توپ شلیک میکنیم ولی کاری از پیش نمیبریم.
وی خاطرنشان کرد: بعد از این پاتکها نتوانستند کاری انجام دهند، صدام دید خیلی آبروریزی شده جلسهای زنده که توسط تلویزیون عراق پخش میشد و به فرماندهان گفت برای مردم توضیح دهید که چه پیروزی بزرگی به دست آوردهاید در واقع تصمیم داشتند به مردم عراق بگویند که پیروز شدیم و ایران نتوانست کاری انجام دهد.
انتهای پیام/