حضوری که با تایید حضرت امام خمینی (ره) با دلگرمی و قوت از سوی زنان مواجهه شد و زنان توانستند در این دوران اوج شکوفایی و قدرت خود را به کار بگیرند و به پاسداری از انقلاب و کشور خود در دوران جنگ بپردازند. تخلیه کامیون مهمات در جبهه های جنگ که کاری مردانه است را نیز زنان انجام می دادند که این یک نمونه از مجموعه کارهایی است که زنان در دوران دفاع مقدس بر عهده می گرفتند.
یک نمونه از این شیرزنان «سکینه هوروسی» است. بانوی رزمنده دوران دفاع مقدسی که از سن 16 سالگی به جریان مسائل انقلاب پیوند خورده و با اندیشه های امام خمینی (ره) آشنا می شود و در مبارزات انقلابی حضوری پررنگ می یابد.
وی راهش را برای ادامه مسیر زندگی انتخاب می کند و به تداوم انقلاب و ارزش های اسلامی می اندیشد و در این راه از هیچ کوشش و تلاشی به همراه بانوان هم فکر و عقیده اش مضایقه نمی کند و بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی وارد سپاه می شود.
در این راستا با وی گفتوگویی در خصوص خاطرات دوران جنگ و نقش بانوان در آن دوران ترتیب داده ایم، که در ادامه می خوانید:
قبل از شروع جنگ دشمن می خواست
خوزستان را از ایران جداکند. غائله خلق عرب را به راه انداخت چرا که 80 درصد مردم در آن منطقه عرب بودند. آمریکا و اسرائیل به بهانه دفاع از خلق عرب
پشت پرده این جریان را هدایت می کردند و به این بهانه می
خواستند وارد خوزستان شوند. مزدوران حلقه به گوش استکبار؛ عراق را به عنوان مامور خود در این ماموریت انتخاب کردند.
خدا را شکر می کنم که مردم ایران چه عرب و چه فارس و در یک کلمه غیرتمندان ایرانی با هم بسیج شدند و نگذاشتند این فتنه و غائله به راه بیفتد و شکل بگیرد و آنرا ازبین برده و خاموش کردند. دشمن با این غائله می خواست به انقلاب نوپای ایران اسلامی صدمه بزند.
دشمن در کردستان مسئله کردها و دموکرات ها را دنبال می کرد و در خوزستان مسئله عرب و عجم را طرح می کرد که به همت همان عرب های خوزستان که 80 درصد جمعیت منطقه را شامل می شدند این فتنه و قضیه خاموش شد.
البته طولی نکشید تقریبا یک ماهی بعد از فتنه
عرب و عجم جنگ ایران و عراق آغاز شد و در حقیقت وقتی نتوانستند فتنه اختلاف
را در بین مردم خوزستان به راه بیندازند و اتحاد مردم ایران را خدشه
دار کنند جنگ را به راه انداختند.
می خواستند از هر طریق ممکن انقلاب اسلامی نوپا را خدشهدار کنند؛ دفاع از خلق عرب بهانه بود. تنها یک ماه از این فتنه نگذشته بود که تحرکاتی در مرز عراق و ایران در شلمچه آغاز شد.
آن زمان فرماندهی کل نیروهای مسلح با بنی صدر بود و اهمیتی به اغتشاشات و مسائلی که مطرح می شد نمی داد. تعداد محدودی از رزمنده های سپاه به فرماندهی شهید جهان آرا به این مسئله توجه داشتند.
در خرداد سال 58 دو تن از پاسداران به نام های «عباس فرهان اسدی» و «موسی بخت تور» در مرز شلمچه به شهادت رسیدند. با افزایش تحرکات دشمن، شهید جهان آرا به ایجاد آمادگی و آموزش نظامی و تشکیل گروههای منسجم آموزش دیده توجه ویژه داشت و در این راه ما به وی کمک کردیم. من به عنوان دختر بسیجی بومی که در صحنه های مبارزه دوران انقلاب حضور داشتم و همواره راغب به خدمت در راستای اهداف انقلاب بودم در سن 19 سالگی به عنوان پاسدار ذخیره انتخاب شدم.
پاسدار ذخیره بودن شرایطی داشت از جمله اینکه فرد باید عضو انجمن اسلامی مدرسه می بود و نیز از نظر جسمانی از سلامت و آمادگی لازم برخوردار بود؛ همچنین باید تاکتیک نظامی و آموزش کلی و مفصل را می گذراند و با اعتقادات مذهبی و علاقه، آموزش نظامی را فرا می گرفت. با وجود تمامی این شرایط 23 نفر از خواهران به عنوان پاسدار ذخیره انتخاب شدند.
وقتی عراق شروع به تجاوز هوایی به کشور کرد و اقدام به تهیه عکس و فیلم هوایی از مناطق استراتژیک و پرجمعیت کرد عده ای از منافقین و عوامل خود فروخته با گرا دادن به رژیم بعث باعث شدند دسترسی آنان فراهم شده و مناطق مختلف و کلیدی را مورد هجوم قرار دهند و مورد تیر رس بمب باران آنها قرار گیرد.
در بعضی بخشها مرز ایران و عراق به قدری نزدیک است که به راحتی از آن طرف مرز دشمن با گلوله توپ می توانست شهرهای مرزی را مورد هدف قرار دهد.
انگیزه ای که از صدر اسلام بین زنان به یادگار ماند
مطالعه تاریخ اسلام و سخنرانی خطیبان ارزشمند، تاثیرش بر ذهن و ا فکار زنان در قبل انقلاب و بعد از پیروزی انقلاب قابل لمس بود تا آنجا که زنان زندگی فاطمه زهرا(س) را سرلوحه خود قرار داده و همچون یگانه دختر پیامبر (ص) در جنگ احد بین زخمی ها به تقسیم آب و نان می پرداختند و در جنگ مشارکت داشتند.
بانوان ایران اسلامی هم از برادران رزمنده خود به حمایت می
پرداختند. بانوان ایرانی از حضرت زینب(س) که در کربلا آموخته بودند و بر
خود واجب دانستند که در کنار برادرشان باشند.
حکم شرعی جهاد بر زنها حرام است اما دفاع برزن و مرد واجب است
پس در زمان جنگ نیز وظیفه زنان نیز دفاع بود. عراق جنگ نابرابر را به ایران تحمیل کرد و ما که خواستار تداوم انقلاب بودیم با این جنگ تحمیلی روبه رو شدیم پس مردو زن به دفاع پرداختیم و با چنگ و دندان با کمترین امکانات میهنمان راحفظ کردیم.
خیانت بنی صدر در ابتدای جنگ، دست رزمندگان را خالی کرد
در
ابتدای جنگ بنی صدر که رئیس جمهور و فرمانده کل قوا بود خیلی کوتاهی کرد و
تجهیزات و اسلحه کافی در اختیارمان نگذاشت. رزمندگان در اوج شور و هیجان
برای جنگیدن با دست خالی و با همت و غیرت مملکت را حفظ کردند.
زنان در عرصه های مختلف در جنگ حضور داشتند
ما 23 پاسدار ذخیره به همراه شهید
جهان آرا و تعدادی از برادران سپاه و خواهران مکتب القران که آموزش نظامی دیده بودند و به مقاومت در برابر تهاج دشمن پرداختیم. ما بیشتر در بخش امداد و کمک رسانی به آسیب دیدگان از جنگ، رسیدگی به
گلزار شهداء و امور خانوادهای شهدا، دیدار و رسیدگی به زخمی ها در دوران جنگ
فعالیت در ستادهای پشتیبانی، کمک به جبهه و جنگ، ملزومات جبهه و جنگ
و تهیه آذوقه و لباسهای رزمندگان فعالیت می کردیم.
ما با شستن لباس های رزمندگان، دوختن لباسهای مورد نیاز رزمندگان و ملحفه و بافتن لباس های گرم همانند شال و کلاه و پولیور در دوران جنگ دوشادوش مردان تلاش می کردیم و از شهر و مملکتمان دفاع می کردیم.بانوان دوشادوش مردها بودند و تلاش می کردند و هرچه توان داشتند در طبق اخلاص گذاشتند.
آموزش نظامی خواهران
به دستور شهید جهان آرا مرحوم فتح الله افشار که سپاهی بود مسئول آموزش برادران شد و مسئولیت آموزش خواهران نیز به من و خانم کبری عارف زاده سپرده شد. دختران دبیرستانی که در سال سوم و چهارم درس می خواندند و عضو انجمن اسلامی مدارس بودند. آموزش نظامی می دیدند.
افتخار امام خمینی (ره) به حضور زنان در جنگ مایه دلگرمی ورضایت زنان با همه دشواریها بود
در دوران جنگ رادیویی همیشه در کنارمان داشتیم که اخبار و پیام های امام خمینی (ره) را با آن می شنیدیم. ایشان متوجه شده بودند که خانمها در خرمشهر حضور دارند. سلام به خانمها رسانده بودند و پیغام دادند که ،«زنها در خرمشهر دوشاش مردان می جنگند من به چنین زنهایی افتخار می کنم.»
این عامل تقویت روحیه بانوانی شد که آن روزها ودر اوج جنگ در شرایط سخت و بحرانی می جنگیدند و به تلاش و مبارزه ادامه دادند.
شهناز حاجی شاه و شهناز محمدی در ابتدای جنگ به شهادت رسیدند. مژده انباشی، کبری عارف زاده و نوشین نجار زهرا دیناروند پاسدار ذخیره بودند، مژده انباشی مجروح و جانباز زمان جنگ که جهادگر بود مورد اصابت مستقیم خمپاره به سمت چپ بدنش قرار گرفت. مرحوم سیده مریم امجدی در 45 روز مقاومت خرمشهر حضور داشت، شیمیایی شده و سرطان گرفتنتد و فوت کردند.
زنان در عرصه دفاع مقدس و دوران جنگ بسیارموفق و چشمگیر حضور و فعالیت داشتند و توانستند سهم بزرگی همچنان که بنیانگذار انقلاب اسلامی و رهبر انقلاب بارها به این نکته اذعان کرده اند داشتند.
البته باید یادآور شویم همه این حضور با حفظ ارزش های انسانی و اسلامی همراه بود و حضور زنان در جنگ مایه احساس امنیت و آرامش خاطر رزمندگان و نیز تسریع در اموری بود که زنان بهتر می توانستند کار انجام دهند و موجب می شد مردان با تعصب و غیرت بیشتری برای نبرد و رزم وارد صحنه جنگ شوند و زنان از هیچ تلاش و کوششی دریغ نکردند و همواره در صحنه های مختلف جنگ حضوری پررنگ و حماسی داشتند.
انتهای پیام/ 191