به گزارش گروه بین الملل دفاع پرس، روز چهارشنبه 26 اسفند 1395 (15 مارس 2017) در پی فشارهای آنتونیو گوترش، دبیرکل جدید سازمان ملل برای پس گرفتن گزارشی که به اسکوا ارائه شده بود، خانم ریما خلف، حقوقدان اردنی و دبیر اجرایی سازمان اسکوا با مخالفت در خصوص پس گرفتن این گزارش، از این کار سر، باز زد و در مقابل از مقام خود استعفا کرد.
محتوای گزارش ریما خلف
پیشینه این گزارش به سال 2015 میلادی باز می گردد. در این تاریخ همه ی 18 عضو سازمان اسکوا خواستار تهیه این گزارش شدند. در همین راستا از ریچارد فولک استاد حقوق بین الملل جامعه پرینستون در نیوجرسی آمریکا و ویرجینیا تیلی، استاد حقوق بین الملل دانشگاه ایلینوی خواسته شد گزارش مد نظر را تهیه کنند.
براساس این گزارش - که پس از تهیه توسط ریما خلف ارائه شد- رژیم صهیونیستی به عنوان دولت نژاد پرست (آپارتاید) شناخته می شود . نام این گزارش « اقدامات اسرائیل در قبال ملت فلسطین و نظام آپارتاید» در 74 صفحه و به همراه دو پیوست بود. این گزارش، نخستین گزارش پژوهشی علمی است که براساس تعریف آپارتاید در قوانین بین الملل تهیه شده است و به طور مستند به سیاست های اسرائیل و اقداماتش در قبال ملت فلسطین به عنوان اقدامی نژاد پرستانه اشاره می کند. دو محور اساسی در این گزارش وجود دارد که این گزارش بر این دو محور تنظیم شده است: اول؛ اقدامات رژیم صهیونیستی در قبال تمام ملت فلسطین و نه فقط در سرزمین های سال 1967 رخ داده است این مسئله شامل فلسطینیان خارج فلسطین از جمله آوارگان فلسطینی لبنان، سوریه و عراق هم می شود. دوم اینکه؛ نژاد پرستی صهیونیست ها شامل اقدامات غیر انسانی آنها می شود که با هدف سیطره یک گروه نژادی بر گروه دیگر صورت گرفته است و تکه تکه کردن ملت فلسطین ابزاری و استراتژی صهیونیست ها است تا به واسطه آن بر کل ملت فلسطین تسلط یابند.
این
گزارش با نگاهی به تعریف آپارتاید تهیه شد و اقدامات اسرائیلی منطبق با
این تعریف را رصد کرده است و خلاصه آن از این قرار است که دلایل موجود به
این اشاره دارند که رژیم صهیونیستی یک نظام نژاد پرستانه را در فلسطین به
وجود آورده است.
آیین نامه ای در اسکوا وجود دارد که به کشورهای عضو
اجازه می دهد، گزارش را به دادگاه جنایات بین الملل ببرند. مسئله ای که
یکی از توصیه های گزارش نامبرده به اعضای اسکوا است.
این گزارش چیزی بیشتر از قطعنامه های بین المللی و گزارش هایی دارد که پیش از این نوشته شده اند و آن این است که رژیم صهیونیستی را به عنوان یک نظام نژاد پرستانه معرفی می کند که سیاست آپارتاید را نه فقط در کرانه باختری و غزه بلکه در داخل جامعه خود در سرزمین های اشغالی به کار می گیرد و مهمتر اینکه این مدعا را با مستندات دقیق و به روش علمی اثبات می کند. این خطری است که صهیونیست ها از آن می هراسند.
پس از ارائه گزارش در سازمان ملل چه رخ داد؟
پس از ارائه گزارش ریما خلف، آنتونیو گوتیرش، دبیر کل سازمان ملل آن را نفی کرد و استفان دوگاریک، سخنگوی وی اعلام کرد این گزارش نشان دهنده دیدگاه دبیرکل سازمان ملل نیست و بدون مشورت با دبیرخانه تنظیم شده است.
دنی دانون، سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل با حمله به این گزارش، از دبیرکل سازمان ملل خواستار انکار کامل این گزارش شد و آن را دروغین توصیف کرد.
نیکی هایلی، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل خواستار پس گرفتن این گزارش شد و اعلام کرد دبیرکل سازمان ملل حق دارد منکر این گزارش شود. با این حال باید طرحی را برنامه ریزی کند تا به طور کامل این گزارش را پس بگیرد.
برآورد
عملکرد اینگونه ی آمریکا و رژیم صهیونیستی نشان می دهد گزارش ریما خلف به شدت آنها را به هراس انداخته است. این گزارش نژاد پرستی صهیونیست ها را در جامعه خودشان براساس روشی علمی اثبات می کند. این گزارش هم اکنون ثبت شده است و قابلیت پیگیری دارد. به رغم اینکه این گزارش با فشارهای آمریکا و صهیونیست ها بایکوت شد و با اظهارات منفی دبیرکل سازمان ملل مواجه شد اما حتی اگر پیگیری نشود و به فرجام نرسد مهم این است که چنین گزارشی تهیه وثبت شده است و رسانه ای شدن آن موجب جلب توجهات بیشتر به آن خواهد شد و سر منشأ اقداماتی اثر گذار در آینده خواهد شد. کاری از تمامی قطعنامه های شورای امنیت و یونسکو برنیامد.
انتهای پیام/421