کارشناس مسائل شبه قاره:

پرتاب «مادر همه بمب‌ها» پیام «ترامپ» به کره شمالی بود

ملازهی پرتاب «مادر بمب‌ها» در افغانستان را هشداری از سوی واشنگتن به پیونگ یانگ دانست، بدین معنی که توان آمریکا فراتر از آن است که کره شمالی بخواهد تسلیحات هسته‌ای خود را به رخ این کشور بکشد.
کد خبر: ۲۳۶۰۷۶
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۸:۳۹ - 18April 2017
به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس، «پیرمحمد ملازهی»، کارشناس مسائل شبه قاره در گفتگویی در خصوص پیامهای استفاده از این نوع بمب گفت: با  توجه به اینکه بمبی که به کار برده شد بزرگترین بمب غیر هسته‌ای آمریکا بود که تا‌کنون در هیچ صحنه‌ای به صورت عملی از آن استفاده نشده بود و بعد از تکمیل در سال 2003 برای اولین با در افغانستان مورد آزمایش قرار می‌گرفت و همچنین با توجه به حجم این بمب و همچنین هزینه بالای 16 میلیون دلاری آن و با در نظر‌گرفتن اینکه خود آمریکایی‌ها هم معتقدند نیروهای داعش در منطقه به اندازه‌ای نیست که نیاز به چنین عملیاتی باشد و در واقع بر طبق آمار داعش به اضافه افرادی که از «تحریک طالبان» به آن پیوسته‌اند در کل حدود 600 تا 800 نفر نیرو در آن منطقه دارد باید گفت که به نظر نمی‌رسد که به‌کارگیری این بمب اهداف چنین ساده‌ای را آنگونه که خود آمریکایی‌ها بیان کرده اند، داشته باشد.

 وی افزود: این بمبی نیست که برای نابودی تونل و ساخت‌های زیرمینی ساخته شده باشد و در واقع ماهیت این بمب به گونه‌ای است  که برای به کارگیری بر روی سطح  زمین ساخته شده است و علاوه بر این هنوز برآوردی از تاثیرات آن و آثاری که داشته صورت نگرفته است. هنوز خود آمریکایی هم در‌حال انجام تحقیقات در این زمینه‌اند. به همین دلیل بود که پس از انفجار نیز گارد آمریکا در محل مستقر شد و اجازه ورود هیچ‌کس به محل حادثه را نداد. چرا که ممکن است که این بمب خاک آن منطقه را آلوده و تحت‌تاثیر مواد شیمیایی خاص قرار داده باشد و آثار زیست محیطی فراوانی داشته باشد که هنوز به صورت کامل تخمین زده نشده است.

ملازهی تصریح کرد: در واقع به دلیل اینکه این اولین باری است که این بمب مورد آزمایش قرار می‌گیرد صرف‌نظر از کشته و زخمی‌هایی که داشته باید اول روشن شود که چه پیامدهایی داشته است و نباید تنها ظاهر این قضییه را نگاه کرد.

تحلیلگر مسائل شبه قاره در ادامه گفت: بنابراین اگر مجموعه این‌ها را در نظر بگیریم باید گفت که آمریکا هدف مهمی از این اقدام داشته است. با توجه به مخالفت‌هایی که «حامد کرزای» رئیس جمهوری سابق افغانستان نیز با این حمله انجام داد و با متهم کردن «اشرف غنی» به همکاری با آمریکا اعلام کرد آمریکایی‌ها افغانستان را به محلی برای آزمایش تسلیحات خود تبدیل کرده‌اند، میتوان گفت که از این زاویه این حمله کاملا محکوم شده است.

 وی افزود: اما می‌توان دو برداشت از این حمله داشت یکی اینکه آمریکا یک پیام روشنی را به همه نیروهای رادیکال اشغالگر داد و اینکه از حداکثر قدرت خود برای نابودی آنان استفاده خواهد کرد. این برای طالبان هم مسئله مهمی است که تصمیم بگیرند که آیا به جنگ در افغانستان ادامه بدهند یا اینکه به دنبال مذاکرات و حل مسئله از طریق ساز‌و‌کارهای سیاسی بروند و این مسئله می‌تواند تعیین کننده رابطه آمریکا با گروه‌های رادیکال در منطقه نیز باشد.

ملازهی تأکید کرد: پیام دومی که می‌توان از این حمله برداشت کرد این بود که پرتاب بزرگترین بمب غیرهسته‌ای آمریکا در افغانستان در واقع  هشداری بود از جانب آمریکا به کشورهای کره شمالی و چین بدین معنا که کره شمالی با به‌رخ کشیدن تسلیحات اتمی خود باید بداند که واشنگتن دارای تسلیحاتی به مراتب قوی‌تر از این کشورهاست.

وی افزود: چند روز قبل هم ارتش کره شمالی  رژه نظامی عظیمی را به مناسبت بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد «کیم ایل سونگ» بنیانگذار جمهوری دموکراتیک خلق کره برگزار کرد که در طول آن شماری از موشک‌های پیشرفته و جدید در برابر «کیم جونگ اون» رهبر جوان کره شمالی به نمایش درآمد تا وسیله‌ای باشد برای به رخ کشیدن قدرت پیونگ یانگ.

ملازهی در ادامه یادآور شد:  در واقع کره شمالی نشان داد که این آمادگی را دارد که در صورت نیاز می‌تواند از تسلیحات هسته‌ای خود استفاده کند و جنگ هسته‌ای در منطقه رخ دهد. بنابراین آمریکا این پیام را به کره شمالی داد که لازم نیست تسلیحات هسته‌ای خود را به رخ آمریکا بکشد چرا که این کشور سلاح‌های قدرتمندی از سلاح‌های اتمی کره شمالی در اختیار دارد.

 وی افزود: پیام دیگر این حمله می‌تواند به ایران و روسیه برگردد به خاطر فعالیت‌هایی که در سوریه انجام می دهند.

وی در خصوص این موضوع که با توجه افزایش فعالیت‌های اخیر روسیه در افغانستان و همچنین نشست اخیر مسکو در مورد افغانستان که ظاهرا آمریکا از آن چندان راضی به نظر نمی‌آمد، آیا میتوان پرتاب بمب اخیر آمریکا در افغانستان را هشداری به  فعالیت‌های اخیر روسیه دراین کشور نیز دانست؟ گفت: بله ولی در درجه کمتر. چرا که روس‌ها به آن اندازه در افغانستان منافع ندارند که بخواهند معادلات قدرت را به هم بزنند. به اضافه اینکه روس‌ها تجربه جنگ در افغانستان و شکست را داشته‌اند و روسیه صرفا از طالبان در حد ابزار برای پیشبرد اهداف خود استفاده می‌کند.

ملازهی در پایان یادآور شد: به نظر می‌رسد که مسکو در افغانستان بیشتر به دنبال معامله با آمریکاست و شاید با اعمال فشار از این طریق به دنبال انجام معامله‌ای با آمریکا در افغانستان باشند.

منبع: مهر

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار