از سوی «ظریف» عنوان شد؛

تشریح نتایج سفر به افغانستان؛ تدوین چارچوب اصول حاکم بر روابط راهبردی تهران-کابل

وزیر خارجه کشورمان از تدوین چارچوب اصول حاکم بر روابط راهبردی ایران و افغانستان خبر داد و گفت: پس از ماهها مباحثه و دیدارهای متعدد دوجانبه طی این سفر توانستیم بر سر آن توافق کنیم.
کد خبر: ۲۳۸۵۸۳
تاریخ انتشار: ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۹:۲۴ - 07May 2017
به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس، «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشورمان در پایان سفر یک روزه خود به کابل، پایتخت افغانستان و دیدارهای فشرده با مقامات ارشد این کشور، از تدوین چارچوب اصول حاکم بر روابط راهبردی دو کشور خبر داد و اعلام کرد که پس از ماهها مباحثه و دیدارهای متعدد دوجانبه طی این سفر توانستیم بر سر آن توافق کنیم.

وی در توصیف سفر امروز خود عنوان کرد: امروز یک رکورد زدیم و طی حدود 5 ساعت، 5 دیدار محتوایی و مهم را به سرانجام رساندیم.

به گفته ظریف، در دیدار امروز با «محمد اشرف غنی»، رئیس جمهوری افغانستان، «عبدالله عبدالله» به همراه وزرای امور خارجه و دارایی، مشاور امنیت ملی، استاد دانش و چند شخصیت برجسته افغانستانی دیگر نیز حضور داشتند که نشانه اهتمام دولت افغانستان بود.

وزیر خارجه کشورمان اعلام کرد: در دیدار با رئیس اجرایی دولت افغانستان نیز 2 تن از معاونان ایشان و 2 تن از وزرا حضور داشتند و بحث‌های محتوایی مهمی با یکدیگر داشتیم.

وی درباره مهمترین دستاورد سفر امروز که توافق بر سر چارچوب روابط راهبردی است اظهار داشت: این چارچوب شامل مسائلی همچون موضوعات امنیتی، اقتصادی، منابع طبیعی و محیط زیست و پناهندگان بود که طی ماههای اخیر از سوی دو طرف پیگیری می‌شد.

ظریف اضافه کرد: چندین پیش نویس برای اصول حاکم بر برنامه ریزی و چارچوب روابط راهبردی تدوین شده بود که طی این سفر به توافق بر سر آن دست یافتیم.

وزیر امور خارجه کشورمان افزود: در دیدار با محمد اشرف غنی هم بر این اصول و هم برای عملیاتی کردن آن و تبدیل آن به توافقی جامع طی یک بازه زمانی مشخص توافق کردیم.

در این چارچوب قرار است 5 کمیته همکاری تشکیل شود:
1. کمیته همکاری امنیتی؛ که به موضوعات تروریسم، قاچاق مواد مخدر و همکاریهای سیاسی که منافع دو کشور را تامین کند، می‌پردازد.

2. کمیته همکاری اقتصادی و ترانزیتی؛ تمایل و سیاست ایران همواره بر آبادانی و پیشرفت افغانستان بوده است. افغانستان کشوری محاط در خشکی است و برای همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به راهها و آبهای ایران نیاز دارد. از طرف دیگر شرکتهای ایرانی می‌توانند خدمات فنی و مهندسی خود را در افغانستان ارائه کرده و به توسعه این کشور کمک کنند.

3. کمیته آب و محیط زیست؛ این موضوع برای منطقه ما بسیار حساس است، ما شاهد وضعیت تالاب هامون هستیم. حقآبه ایران از دو رودخانه هیرمند و هریرود نیز موضوع دیگری است که باید با همبستگی و همراهی دو دولت و دو کشور حل شود.

4. همکاریهای آموزشی و فرهنگی؛ دو کشور ایران و افغانستان در دین، زبان، تاریخ و فرهنگ اشتراک دارند. هم اکنون 17 هزار دانشجو و 410 هزار دانش آموز افغانستانی در ایران مشغول علم آموزی هستند. ما می‌توانیم در افغانستان و از طریق تاسیس شعب دانشگاهی مانند شعب دانشگاه آزاد و برخی دانشگاهای دیگر که تاسیس شده است به گسترش و توسعه بخش آموزش افغانستان کمک کنیم. همکاری در دو موضوع کتاب‌های درسی و میراث فرهنگی نیز در این کمیته مورد بررسی قرار می‌گیرد.

5. و کمیته آخر مربوط به مهمانانی است که از کشور افغانستان در کشور ما حضور دارند. ما به دنبال ساماندهی وضعیت این مهمانان هستیم که نیازمند همکاری دو کشور است، از جمله در تهیه برگه‌های هویتی، تبدیل گذرنامه‌ها به گذرنامه‌های جدید، سامان دادن به وضعیت مهاجران و جلوگیری از موج غیرقانونی مهاجرت و ایجاد یک روند قانونی برای آن.

وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: ما توافق کردیم که این 5 موضوع در این 5 کمیته طی بازه‌های زمانی مختلف مورد بررسی و به توافقاتی تبدیل شوند. این موضوع با تلاش برای ایجاد اجماع در داخل دو کشور مهیا شده است. یک حرکت ملی دوطرفه است و قرار است تمامی مشکلات مانند آب، مواد مخدر، مهاجران و همچنین توسعه افغانستان که برای ایجاد امنیت و تبدیل اقتصاد آن به یک اقتصاد مولد و رسمی مهم است، همکاری شود.

ظریف خاطرنشان کرد: قرار شد طی هفته‌های آتی در سطح معاونین دستگاه‌های مربوطه جلسات تشکیل شود و طی چند ماه سند راهبردی روابط دو کشور تدوین شود و تمام این مسائل را در یک بسته و یک راه حل جامع رسیدگی شود.

وی اضافه کرد: ما توافق کردیم در یک بازه حداکثر 6 ماهه، این سند راهبردی همکاری‌های مشترک را تدوین کنیم. الان سند مکتوب نداریم، یک nonpaper است، ما حتی تصمیمی برای امضای سند نداشتیم، بلکه خواهان آغاز فرایند مذاکرات براساس این توافقات هستیم. امید داریم طی 2 تا 6 ماه بتوانیم به توافق برسیم.

ظریف افزود: ما امروز در حضور رئیس جمهوری افغانستان و با مشارکت مقامات بلندپایه این کشور بر سر این پنج کمیته به توافق رسیدیم.

وی با اشاره به مباحث امنیت مرزی گفت که یکی از موضوعات مهم کمیته همکاریهای امنیتی، مبحث امنیت مرزها است. البته با توجه به فاجعه شهادت مرزبانان غیور کشورمان در میرجاوه، سفری در هفته پیش به پاکستان بود که تمرکزش روی این موضوع بود و توافقات خوبی کردیم از جمله استقرار جدی‌تر نیروهای مسلح پاکستانی در جدار مرز، تا ما مجبور نباشیم به صورت یک‌طرفه با این حرکات شرارت‌آمیز و تروریستی مقابله کنیم و پاکستانی‌ها نیز حضور فعالتی داشته باشند. توافقهای دیگری هم کردیم برای تماس مستقیم بین مسولان نظامی منطقه و امنیتی دو کشور تا مانع از تکرار چنین فجایع و شهادت مرزبانان غیور کشورمان باشیم.

ظریف در ادامه با اشاره به موضوع حقآبه و وضعیت دشت سیستان گفت: این مسئله برای چندین دهه بین دو کشور مطرح بوده و برای ایران بسیار مهم است، قرارداد دو کشور بر سر آب هیرمند به سال 1351 بر می‌گردد. در توافقات امروز قرار شد یکی از این ٥ کمیته به این موضوع بپردازد، زیرا به جز حقآبه‌ هامون، موضوع محیط زیست و تالابهای هامون را نیز داریم که هم موضوعی دوجانبه و هم بین‌المللی است زیرا از حمایت کنوانسیون رامسر برخودار است.

وی در ادامه با اشاره به برخی اظهار نظرها گفت: مسئولان دولت افغانستان تاکید کردند که موضع دولت و حاکمیت این کشور توسط مسئولین بیان می‌شود و دیگران مواضع شخصی خود را بیان می‌کنند. دولت افغانستان بر روابط نزدیک دو کشور و همکاری بسیار خوبی که در مقابله با افراط و ترور داشتیم تاکید دارد.

منبع: تسنیم

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار