به گزارش خبرنگار بینالملل
دفاع پرس، انتخاب «مایکل دیآندریا» بهعنوان مسئول بخش عملیات ایران در سازمان سیا را باید مهمترین تحول امنیتی آمریکا در رابطه با ایران به حساب آورد.
اطلاعات دقیقی پیرامون تاریخ تولد و تحصیلات مایکل دیآندریا وجود ندارد. گفته میشود او در ویرجینیای شمالی بزرگ شده است و پس از پیوستن به آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در سال 1979 یعنی همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، طی مأموریتی در خارج از آمریکا، با همسر خود که یک مسلمان بود، آشنا و سپس برای ازدواج با او، مسلمان شده است. با این حال از آنجا که این موضوع تغییری در فعالیت وی در سیا به وجود نیاورد، باید این ازدواج را بیش از آنکه نشان از علاقه او به همسر مسلمانش به حساب آورد، یک اقدام سیاسی- امنیتی برای گسترش ارتباط وی با مسلمانان عنوان کرد.
فعالیتهای دیآندریا پیرامون مسلمانان در کنار هویت به ظاهر اسلامی وی، باعث شد که وی در میان نیروهای سیا با لقب «آیتالله مایک» شناخته شود. وی سابقه فعالیت در مراکز مخفی عملیاتی وابسته به سیا در مصر و عراق را دارد. گفته میشود او یکی از افرادی است که در تعقیب نواف الحزمی تبعه سعودی عضو شبکه القاعده ناموفق بود. آنگونه که رسانههای غربی عنوان میکنند، این تبعه سعودی، که سابقه حضور در جنگ بوسنی و نبردهای افغانستان را داشت، بعدها در طراحی عملیاتهای تروریستی 11 سپتامبر نقش مهمی ایفا کرد و در اصابت هواپیما به ساختمان پنتاگون کشته شد.
پنج سال پس از حملات 11 سپتامبر، که منجر به اشغال 2 کشور مسلمان افغانستان و عراق توسط آمریکا شد، دیآندریا به ریاست مرکز ضد تروریسم سیا منصوب شد. وی طی 9 سال ریاست این مرکز، دستور اجرای صدها حمله با هواپیمای بدون سرنشین را به اهدافی در مرز افغانستان و پاکستان و همینطور یمن، که ادعا میشد مرتبط با شبکه القاعده هستند، صادر کرد. طی این حملات صدها غیرنظامی خصوصا زن و کودک کشته و زخمی شدند و بسیاری از مناطق مسکونی آسیب دیدند. در نامهها و ارتباطات سیا، معمولا از دیآندریا با نام رمز «راجر» یاد میشد.
در عملیات موسوم به حمله به مقر اسامه بنلادن در منطقه ایبتآباد در شمال پاکستان، که به ادعای آمریکاییها منجر به کشته شدن بنلادن شد، دیآندریا دست به اجرای عملیات «بررسی فرضیههای رقیب» زد تا مشخص کند چه افراد دیگری در کنار بنلادن در حمله نیروهای ارتش آمریکا کشته شدهاند.
پیش از این، وی مسئولیت نظارت بر پرونده بازجویی از سه عضو القاعده با نامهای خالد شیخ محمد، عبدالرحیم النشیری و ابوزبیده، که به ادعای آمریکاییها در حملات 11 سپتامبر و غرق ناو «یو.اس.اس کول» در خلیج فارس نقش داشتند، برعهده داشت. طی این بازجوییها در زندان گوانتانامو در کوبا، سه فرد مذکور دهها بار بوسیله «القای غرق شدن»، «برهنگی اجباری» و «تهدید با اسلحه» شکنجه شدند. به همین دلیل مجلس سنای آمریکا به طور رسمی اقدام به بررسی این پرونده و درخواست گزارش از مقامات سیا در این مورد کرد.
با وجود تمام این نکات، آنچه بیشتر از تمام فعالیتهای دیآندریا جلب توجه میکند، نقش وی در شناسایی و ترور عماد مغنیه، فرمانده نظامی ارشد حزبالله لبنان، در منطقه کفرسوسه در حومه جنوبی شهر دمشق در زمستان 2008 (1386) است. دقت بالای مغنیه در مسائل امنیتی باعث شده بود که به مدت دو دهه، مقامات آمریکایی از دستگیری وی عاجز شوند.
با این وجود، پس از روی کار آمدن جرج بوش و به دنبال آن، مطرح شدن موضوع ترور شخصیتهای برجسته ضدآمریکا و اسرائیل، طرح ترور عماد مغنیه نیز به اجرا درآمد که با مشارکت چندین عامل غربی و عربی، به ترور این فرمانده شاخص مقاومت اسلامی لبنان انجامید.
با این حال سوابق «آیتالله مایک» به این جا ختم نمیشود. مقامات دولت و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا وی را بخاطر تلفات سنگین سی.آی.ای در حمله انتحاری از سوی همام البلوی به مقصر این سازمان در ولایت خوست افغانستان در 30 دسامبر 2019 یعنی نزدیک به یک سال پس از ترور عماد مغنیه، مقصر میدانند.
این فرد یک پزشک اردنی و عامل عملیاتی سیا بود که در قالب یک مأمور دوجانبه، با طالبان پاکستان همکاری میکرد، اما هنگام حضور در افغانستان، دست به اجرای یک عملیات انتحاری در مقر سیا در کمپ چپمن در ولایت خوست در جنوب کابل زد. طی این عملیات 7 تن از مأموران سیا و یکی از افسران اطلاعاتی ارتش اردن، که با آنان همکاری میکرد، کشته و چند تن دیگر نیز زخمی شدند.
انتخاب دیآندریا به عنوان مسئول واحد عملیات مخفی ایران، که وظیفه آن شناسایی وضع امنیتی موجود و نقاط ضعف جمهوریاسلامی برای اجرای عملیاتهای اطلاعاتی- امنیتی در شهرهای ایران است، نشان از آغاز مرحلهای جدید در سیاستهای ضدایرانی رئیسجمهور جدید آمریکا دارد. ترامپ ایران را به عنوان بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان نامیده بود. به همین دلیل انتخاب دیآندریا، که با لقب «شاهزاده سیا» نیز میان نیروهای سیا شناخته میشود، این نظریه را بیشازپیش وارد فاز عملیاتی خواهد کرد.
انتهای پیام/ 421