خاطرات دفاع مقدس‌ ثروت ملى، انفاق بزرگ و رزق معنوى ملت‌

یکى از بزرگ‌ترین فوائد این جنگ هشت‌ساله و دفاع هشت‌ساله، حفظ و تقویت روحیه‌ى انقلاب و حرکت، در نسل جوان ما و در جامعه‌ى ما بود. اگرچنان‌چه این حرکت جهادى و فداکارانه به‌وجود نمى‌آمد، روحیه‌ى انقلابى در آن اوایل که هنوز عمق زیادى هم پیدا نکرده بود.
کد خبر: ۲۴۲۰۹۹
تاریخ انتشار: ۱۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۷ - 04June 2017
به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس، حضرت آیت‌الله خامنه‌اى رهبر معظم انقلاب اسلامى عصر روز چهارشنبه سوم خرداد در دیدار جمعى از فرماندهان، رزمندگان و هنرمندان و دست‌اندرکاران برنامه‌هاى شب‌هاى خاطره‌ى دفاع مقدس، از نظر روایى بیان خاطرات دوران هشت سال جنگ تحمیلى و استفاده از شیوه‌هاى هنرى، ادبى و نو را براى انتقال آن‌ها به نسل جدید، کارى بسیار باارزش و مهم برشمردند و از منظر تحلیلى تأکید کردند: یکى از درس‌هاى ماندگار دوران دفاع مقدس این بود که اگر توکل بر خدا به‌صورت عملى با پذیرش از اعماق جان باشد، قطعاً مى‌توان بر همه‌ى موانع و چالش‌ها، مؤمنانه غلبه کرد.

مقام معظم رهبرى در بیانات خود به دو جنبه‌ى تحلیلى و اهمیت روایى دفاع مقدس اشاره نمودند که به‌طور گذرا موارد ذیل را در بر مى‌گیرد:

الف) بعد تحلیلى دفاع مقدس‌

وجود منافع در کنار خسارات دفاع مقدس‌

این جنگ -این دفاع مقدّس- در کنار خساراتى که براى ما داشت، فوائد و منافع بزرگى هم داشت؛ این منافع، به‌مراتب بزرگ‌تر و بیشتر از آن خسارات است. خسارتهاى ما در آن‌جا عبارت بود از خسارتهاى انسانى و مادّى، یعنى جوانهایى را از دست دادیم، خانواده‌هایى عزیزانشان را از دست دادند، همه‌مان براى جوانها داغدار شدیم و خسارات مادّى پیش آمد، کشور از لحاظ ظواهر سازندگى یک مقدارى در یک برهه‌اى عقب‌افتادگى پیدا کرد.

اولین فایده، ماندگارى روحیه انقلابى‌

یکى از بزرگ‌ترین فوائد این جنگ هشت‌ساله و دفاع هشت‌ساله، حفظ و تقویت روحیه‌ى انقلاب و حرکت، در نسل جوان ما و در جامعه‌ى ما بود. اگرچنان‌چه این حرکت جهادى و فداکارانه به‌وجود نمى‌آمد، روحیه‌ى انقلابى در آن اوایل که هنوز عمق زیادى هم پیدا نکرده بود، در معرض تطاول و دست‌درازى قرار مى‌گرفت. روحیه‌ى انقلابى قطعاً در معرض تهدید قرار مى‌گرفت اما انقلاب با حضور در صحنه‌ى دفاع مقدّس، ماندگار شد.

فایده دوم، تجربه عینى کمک خدا و امکان پیروزى‌

یک فایده‌ى دیگر این بود که ما این فکر و اندیشه‌ که بارها گفته‌ایم و شنیده‌ایم و نقل کرده‌ایم که خداى متعال کمک می‌کند و انسانها را بر موانعى که در راه حق وجود دارد، پیروز مى‌کند، دفاعِ از هویّت ملّى و هویّت دینى و انقلابى را - یک بار دیگر خودمان تجربه کردیم.‌

یک جامعه‌اى که در جهت پیشرفت به سمت اهداف والا دارد حرکت مى‌کند، به‌طور طبیعى مواجه مى‌شود با موانع بسیارى؛ به‌خصوص در دنیاى مادّى امروز؛ و اگر آن آرمانها، آرمانهاى معنوى و ضدّ قدرت‌طلبى و ضدّ دنیاطلبى و مانند این‌ها باشد، بدیهى است که موانعى به‌وجود مى‌آید. این‌که یک ملّتى احساس بکند که مى‌تواند بر موانع پیروز بشود، خیلى چیز مهمّى است.

بله، در روایات و آیات، توکّل به خدا را مى‌خوانیم و مى‌گوییم و عقیده هم داریم، لکن این‌که در عمل آدم ببیند، خیلى فرق مى‌کند.... این پذیرشِ از اعماق باور و جان انسان نسبت به یک حقیقت، خیلى چیز مهمّى است؛ این‌را جنگ - دفاع هشت‌ساله - به ما نشان داد. ما الان مى‌توانیم با همه‌ى توان ادّعا بکنیم که جمهورى اسلامى با همه‌ى چالشهایى که در مقابل او به‌وجود مى‌آورند، مى‌تواند پنجه بیندازد و بر همه‌ى آن‌ها مى‌تواند غالب بشود؛ چون این‌را تجربه کرده‌ایم.

ب)  اهمیت بعد روایى و خاطرات دفاع مقدس‌

1- حقیقتاً این خاطرات، یک ثروت ملّى است؛ این خاطرات، ثروت ملّى است؛ متعلّق به آن شخص خاطره گو و راوى هم نیست، مال همه است؛ باید بگویند، باید بنویسند.

2- این‌ها حسنه است، این‌ها صدقه است. این کسانى‌که این کارها را مى‌کنند، یک انفاق بزرگ معنوى است؛ رزق این ملّت را، این جمعیّت را، این کشور را، شما دارید به آن‌ها مى‌رسانید؛ واسطه‌ى [رساندن‌] رزق الهى و رزق معنوى به آن‌ها هستید.

3-  راهیان نور از جمله‌ى همین صدقات و حسنات است.‌

4- نگذارید این حادثه‌ى معجزنشان ضعیف بشود.

5- انگیزه وجود دارد براى ضعیف کردن این حقیقت، در واقعیّت زندگى ما و در واقعیّت ذهن ما.

6- همان کسانى‌که برنامه‌ریزى مى‌کنند براى کشورهاى اسلامى و به آن‌ها ابلاغ مى‌کنند و آن‌ها هم قبول مى‌کنند که مسئله جهاد را یا مسئله شهادت را از مجموعه معارف دینى کتابهاى مدرسه‌اى و دانشگاهى و بقیّه‌ى کتابها خارج کنند و حذف کنند.

7- همان‌انگیزه‌ها در داخل استمرار پیدا مى‌کند، ادامه پیدا مى‌کند و به شکل برخى از خرده‌سیاست‌هاى فرهنگى، اینجاوآن‌جا دیده مى‌شود؛

8- غفلت نباید کرد. جنگ را، دفاع مقدّس را، شهادت را، جهاد را، زنده نگه داریم؛ ما در این زمینه هنوز خیلى حرف براى گفتن داریم - «ما» یعنى شماها و آن‌هایى که در جنگ بودند - و این‌ها مى‌تواند نسل امروز را به‌معناى واقعى کلمه متّصل کند و ملحق کند به همان نسلى که آن اوج دفاع مقدّس را آفرید. بارها گفته‌ام ما تا پنجاه سال دیگر هم اگر درباره‌ى این هشت سال دفاع مقدّس حرف بزنیم و کار کنیم و کارهاى نو انجام بدهیم، زیاد نیست؛ و گمان مى‌کنم تا پنجاه سال دیگر هم به آن انتها نرسیم.

انتهای پیام/ 161

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار