به گزارش گروه سایر رسانههای
دفاع پرس، «سید هادی سیدافقهی»، کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا، پیرامون برخی اتهام زنیها به ایران در مساله تحریمهای اخیر قطر از جانب سعودیها و همپیمانان آن در گفتگویی اظهار داشت: این خط اتهامزنی به ایران توسط سعودیها و رسانههای غربی حامی آل سعود از مدتها پیش، دنبال میشده و اوج این اتهامات را پس از برگزاری نشست ریاض شاهد بودیم.
سید افقهی افزود: دستور کار کنفرانس ریاض تشکیل جبهه عربی، صهیونیستی، آمریکایی علیه ایران و جبهه مقاومت بود، پر واضح است پس از آن اجلاس، باید توافقات صورت گرفته از یک جا وارد فاز عملیاتی میشد.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با بیان اینکه بحث قطر یک مسئله ویژه است که همچون شمشیر دو لبه میماند تصریح کرد: قطر و عربستان یک سری اختلافات دیرینه و تضادهای آشتیناپذیری با یکدیگر دارند، پر واضح است که قطر از برخی گروههای تروریستی همچون «جبهه النصره» حمایت میکند و همچنین حمایتهای مالی و لوجستیکی بسیاری را هم از «اخوان المسلمین» داشته است.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین اختلافات میان قطر و عربستان هیچ ارتباطی با ایران ندارد و اختلافاتی دیرینه است و در این راستا تاکنون چندین مرتبه عربستان به خاک قطر حمله کرده و این دو با یکدیگر رقابتهای استراتژیک در سطح منطقه و حتی بینالملل دارند که در پروندههای مختلفی همچون سوریه، عراق و یا در شاخ آفریقا شاهد رقابت میان این دو بازیگر هستیم.
سید افقهی ادامه داد: بنابراین در مناسبات و شرایط مختلف همواره قطریها با سعودیها مشکل داشتند و مواضع متفاوتی با آنها اتخاذ میکردند و یکی از مشکلات برجسته آنها هم بحث «اخوان المسلمین» بود. به طور مثال حضور چندین ساله پدر معنوی جریان «اخوان المسلمین» در قطر یکی از موارد اختلافی میان «ریاض و دوحه» است و در کنار این مسئله حضور برخی از چهرههای سرشناس جریان حماس در قطر را هم اضافه کنید که این نیز سبب دلخوری عربستان از آنها بوده و هست.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با بیان اینکه قطر همواره سعی کرده از اطاعتپذیری صرف نسبت به سیاستهای عربستان فاصله بگیرد اظهار داشت: در کنار قطر، کشورهای «عمان و کویت» هم از اتخاذ رویکرد خصمانه عربستان نسبت به ایران و دعوت از «ترامپ» برای حضور در نشست ریاض ناراضی هستند.
وی گفت: ماهیت اختلافات میان سعودیها و قطر هیچ ارتباطی با ایران ندارد و آنها میخواهند از آبگل آلود در راستای ایرانهراسی به سود خودشان بهره ببرند. اما ایران همواره سعی داشته که اختلاف منطقهای را کاهش دهد و ما شاهدیم در خصوص همین مسئله هم ایران موضع خیلی انسانی، عقلانی و حکیمانهای را در قالب دیپلماتیک اتخاذ و طرفین را به گفتگو و آرامش توصیه کرده تا تنشها در منطقه بیشتر نشود.
سید افقهی خاطرنشان کرد: ایران آمادگی دارد در این مسئله وساطت کند تا مشکلات این کشورها حل شود، اما دلیل اینکه برخی در این مساله به ایران اتهام میزنند چرا که محاصره قطر را شکسته است.
وی ادامه داد: ایران علیرغم برخی اختلاف نظرهای سیاسی با قطر، به دلیل آنکه مردم آن کشور تحت فشار واقع شدند و این تحریمهای ناجوانمردانه به طور یکجانبه و بدون کسب مجوز از شورای همکاری خلیج فارس، اتحادیه عرب و شورای امنیت سازمان ملل علیه این کشور اعمال شد و از طرفی قطر به ایران پناه آورد، در این مساله ورود پیدا کرد.
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه ما شاهد این مسئله هستیم که از میان 54 کشور شرکت کننده در نشست ریاض، تنها چهار کشور حاضر به همراهی با طرح عربستان شدند ادامه داد: اینکه آمریکا در این مسئله با عربستان همراهی نکرده و روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع نکرده، درحالی که طراح این آشوب و فتنهانگیزی خود آمریکا بوده است جای سوال دارد. این مساله به وضوح مشخص است که از زمان ورود «ترزا می» و «ترامپ» به منطقه، ما دائماً شاهد افزایش تنشها در منطقه هستیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تصور من این است که ایران باید در این مسئله با عقلانیت برخورد کرده و همانطور که تاکنون حسن نیت و انسانیت خودش را به اثبات رسانده، پس از این نیز با همین رویکرد ادامه دهد.
منبع: مهر