گروه دفاعی امنیتی
دفاع پرس - محمدحسن جعفری؛ موضوع خریدنی نبودن امنیت، چندی پیش توسط وزیر امور خارجه کشورمان در نشست سالانه روابط خارجی اروپا مطرح شد، البته پیش از آن سردار دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در همایش ملی بهرهوری در بخش دفاع در این رابطه سخن گفته بود و تاکید کرده بود که امنیت خریدنی نیست. مخاطبان اصلی سخنان ظریف و دهقان، عربستان و برخی از کشورهای منطقه هستند که با خریدهای تسلیحاتی ادعای برقراری امنیت در منطقه را دارند.
اما سوال اینجاست که چرا با خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی نمیتوان امنیت را در منطقه برقرار کرد؟ برقراری امنیت نیازمند «اراده بهکارگیری و استفاده از تسلیحات و تجهیزات نظامی» و «پشتوانه مردمی» است. تا مادامی که این پیشنیاز در یک کشور وجود نداشته باشد، با خریدهای هنگفت نظامی و تسلیحاتی نمیتوان امنیت را در کشور و منطقه برقرار ساخت. کشور عربستان و برخی از کشورهای عربی منطقه نه تنها از پشتوانه مردمی خوبی در افزایش قدرت نظامی و امنیتی برخودار نیستند بلکه اختیار و دانش استفاده از تجهیزات و تسلیحات خریداری شده را ندارند و باید در راستای اهداف فروشندگان این سلاحها در منطقه به کار گیرند.
نظام سلطه تلاش دارد با فروش تسلیحات نظامی نه تنها پول نفتی را که به کشورهای عربی داده است را به جیب برگرداند، آتش جنگ در منطقه را نیز برافروخته نگه دارد و سلاحهای فروخته شده را در راستای اهداف خود به کار گیرد؛ در این راستا امروزه شاهدیم که بسیاری از سلاحهای آمریکایی و غربی در دستان گروهکهای تروریستی وجود دارد و موشکهایشان بر سر مردم یمن ریخته میشود. در یک کلام میشود نتیجه گرفت، کشوری که ارادهی به کارگیری تسلیحات خریداری شده را ندارد، نه تنها اقدامی در راستای برقراری امنیت نمیکند، بلکه اقدامات او ضد امنیتی است.
دومین مساله این است که امنیت، امری درونزا و متکی بر مردم آن کشور است. پشتوانهی مردمی و حضور مردم در صحنههایی که موجب حفظ امنیت یک کشور میشود، میتواند آن کشور را به برقرار کننده امنیت در منطقه تبدیل کند؛ و امنیتی که درون زا باشد قابل تفویض و وارد کردن به کشوری دیگر نیست. اینکه برخی از کشورهای منطقه که از پشتوانه مردمی خوبی برخوردار نیستند و تلاش دارند تا امنیت را از کشورهای دیگر و با خرید آن وارد کشورشان کنند، به امری بیهوده اهتمام دارند. مردم هر کشوری انتظار دارند که دولت آن کشور، خود به تولید امنیت بپردازد. همچنین مردم نیز باید این اعتماد به نفس را داشته باشند که میتوانند امنیتساز شوند و این اعتماد به نفس در کنار وحدت و همدلی به دست میآید. البته نباید فراموش کرد که برقراری امنیت نیازمند آمادگی دائمی نیروهای مسلح و بخش دفاعی نیز است.
باید در پایان عنوان داشت که امنیت پایدار و امن، امنیتی مردم پایه است. در امنیت مردم پایه، مردم از اقشار، اصناف و طبقات مختلف جامعه نقش دارند؛ پس بر همین اساس چتر امنیت بر تمامی مردم یک کشور سایه خواهد افکند و در زیر این چتر شاهد عدالت امنیتی خواهیم بود و مهمترین ویژگی این امنیت که ریشهاش در بیرون نیست، این است که امنیت مردم پایه میتواند امنیت اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را نیز محقق کند و کشور را در راستای رشد و توسعه به پیش ببرد.
انتهای پیام/211