دبیر علمی کنگره ادبیّات پایداری:

دفاع مقدس ره‌توشه‌ ادبیات مقاومت و پایداری است/فراخوان پنجمین کنگره سراسری ادبیات پایداری منتشر شد

با برپایی چنین کنگره هایی می‌توانیم از دریچه علمی و با دیدگاه تخصّصی به چگونگی پایداری و مقاومت نیاکان خود و مردم این کشور در طول تاریخ برسیم و نسل امروز ما باید از گذشته پرافتخار خودش باخبر شود و به آن بیندیشید.
کد خبر: ۲۴۶۱۲
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۹ - 07August 2014

دفاع مقدس ره‌توشه‌ ادبیات مقاومت و پایداری است/فراخوان پنجمین کنگره سراسری ادبیات پایداری منتشر شد

به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس از کرمان: دانشگاه شهید باهنر کرمان با همکاری اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان کرمان و انجمن ادبی دفاع مقدس کرمان، با هدف پاسداشت دستاوردهای ادبی و علمی جریان اصیل و پایانناپذیر دفاع مقدس و جهتدهی به پژوهشهای اصیل و آفرینشهای هنری و ادبی این جریان مستمر، مهم و تاثیرگذار فرهنگی، فراخوان پنجمین «کنگره سراسری ادبیات پایداری» را منتشر کرد.

 به بهانه در پیش رو بودن این کنگره، گفتگویی با دکتر احمد امیری خراسانی،استاد فرهیخته ادبیّات دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام دادیم. دکتر امیری خراسانی دارای عناوینی همچون: عضویت هیأت علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان، سابقه یک دوره ریاست دانشگاه شهید باهنر کرمان و نیز 10 سال ریاست انجمن ادبی دفاع مقدّس استان کرمان را دارا می باشد. وی همچنین 4 دوره نیز دبیر علمی کنگره ادبیّات پایداری و همچنین عضو پژوهشگاه علوم ومعارف دفاع مقدّس تهران می باشد.

در ابتدا هدف کلّی از برگزاری کنگره ادبیّات پایداری را بیان بفرمایید.

همان طور که می دانید ما کشوری هستیم که در طول تاریخ همواره مورد تهاجم و تاخت و تاز افراد بیگانه بوده ایم و تاریخ ما با جنگ و کشتار و مقاومت و پایداری عجین بوده و حتی قبل از اسلام و زمانی که ایران مورد تاخت و تاز یونانیان و رومیان بوده هم بحث مقاومت و پایداری وجود داشته و در کتاب های مقدّس  از جمله انجیل و اوستا بحث ادبیّات پایداری مطرح بوده است و قرآن کتاب بزرگ مسلمانان خود منشور پایداری در مقابل تمام زشتی ها،آلودگی ها، ناپسندی های روحی  ، مادی، حتی دنیایی و همچنین ادبیّات عرفانی ما نیز خود به نوعی تعلیم دهنده پایداری در مقابله با نفس و مبارزه در مقابل زشتی ها و پلشتی ها و صفات رذیله،  نوعی ادبیّات پایداری  است که انسان را آماده می کند که از جنبه اخلاق، انسان بودن و عبد واقعی خدا بودن پیش برود. حقیقت هر نوع ایستادگی که در طول تاریخ در مقابل دشمنان خارجی وجود داشته است، در حوزه ادبیّات پایداری قرار میگیرد. در طول تاریخ نتیجه پایداری مردم ما در برابر استبداد داخلی و متجاوزین خارجی در قالب نظم و نثر، تاریخ و ادبیّاتی شکل گرفته که امروز وجود دارد و نسل امروز باید از این گذشته پربار بهره مند گردد که نزدیک ترین آن ،دوران  8 ساله دفاع مقدّس می باشد و لذا تصمیم گرفته شد ضمن برپایی کنگره هایی بتوانیم از دریچه علمی و با دیدگاه تخصّصی به چگونگی پایداری و مقاومت نیاکان خود و مردم این کشور در طول تاریخ برسیم و از مجموعه این ها ره توشه ای برای آیندگان خود فراهم کنیم و نسل امروز ما باید از گذشته پرافتخار خودش باخبر شود و به آن بیندیشید.

پیشزمینه وآغاز به کار کنگره ادبیّات پایداری در دانشگاه شهید باهنر کرمان چگونه بوده است؟

برگزاری کنگره ادبیّات پایداری در واقع نوعی ادای دین به افرادی است که به هر طریق برای نظام و انقلاب فداکاری و ایثار کرده اند و گل سرسبد این مقاومت، 8 سال دفاع مقدّس بود که با اتکا به دین و مردم شکل گرفت. از سال 1383  که انجمن ادبی دفاع مقدّس استان کرمان در اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدّس فعالتر شد و بنده هم مسئولیّت این انجمن را پذیرفتم و تعدادی از همکارانم در بخش زبان و ادبیّات فارسی دانشگاه و جمع دیگری از عزیزان و همکاران دانشگاهی کارها را به صورت جدیتر پی گرفتیم. همه چیز دست به دست هم داد و از طرفی دیدیم حیف است فعالیتهایی که رزمندگان در دفاع مقدّس انجام دادهاند، در سینهها بماند و گذر زمان آنها را به فراموشی بسپارد. پایه کار در آنجا گذاشته شد که کنگرهای را با عنوان «ادبیّات پایداری» و با مشارکت دانشگاه شهید باهنر و اداره کل حفظ آثارونشرارزشهای دفاع مقدس، تعریف و برگزار کنیم تا این که اوّلین کنگره در اسفندماه 1384 در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد.

با توجه به برگزاری 4 دوره کنگره ادبیّات پایداری، به نظر شما به چه مباحثی بیشتر باید پرداخته شود؟

ما شورای انجمن ادبی داریم و طی جلساتی که در این شورا برگزار می شود متناسب با نیازها و آماری که گرفته می شود محورها را تعریف می کنیم  و به نظر من یک بخش که تا حالا کمتر به آن پرداخته شده و اندکی مورد غفلت قرار گرفته، بخش آسیب شناسی است که در کنگره امسال مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد گرفت. همچنین در مورد ادبیّات مقاومت جهان بایستی کارهای بیشتری صورت گیرد چرا که اکثر کشورها مانند افغانستان، عراق، لبنان ،فلسطین، سوریه و در قاره اروپا مثلاً کشور بوسنی حتی در سایر کشورها از جمله مبارزه با برده داری آمریکای لاتین ، جنگ آمریکا با سرخپوستان حتی نتیجه جنگ جهانی اوّل ودوم و مردمی که تحت فشار بودند بعدها در طول تاریخ یا به وسیله نویسندگان وفرهیختگان بومی خودشان یا به وسیله صاحبان اندیشه و یا سایر اصحاب فکر وقلم مجموعه وقایع ،آلام ورنج ها که دراین جنگ های خانمان سوز در دنیا صورت گرفته است آنها را در قالب نظم و نثر چه به صورت داستانی و چه به صورت سرگذشت ، خاطره نقد قلمی کردند که در بیشتر آنها نماد های پایداری و ایستادگی مردم روزگار خودشان را در برابر ستم و زور مستبدان و یاغیان و قانون شکنان روزگار به نمایش گذاشته  که مجموعه همه این ها می تواند به عنوان سندهایی برای گذشته پربار و تاریخی هر ملتی در خصوص ایستادگی و مقاومت مردمشان به شمار برود که برای خود ادبیّات مقاومت دارند. در ابتدای برگزاری کنگره ادبیّات مقاومت قرار بود که کنگره اوّل ملّی، کنگره دوم در سطح خاورمیانه و کنگره سوم جهانی باشد، امّا بنا به دلایلی این کار محقّق نشد. امیدواریم بستر کنگره ادبیّات پایداری به سمتی حرکت کند که در ادامه به صورت منطقه ای و در دورههای آینده به صورت جهانی و بینالمللی برگزار شود.

پیرامون برگزاری کنگره ادبیّات پایداری و ارتباط آن با راه اندازی رشته ادبیّات پایداری در دانشگاه شهید باهنر توضیحاتی بفرمایید.

در کنار برگزاری کنگره، این موضوع هم مطرح شد که ما به تجربههای گرانبهای مردممان که در طول 8 سال دفاع مقدّس به دست آمده، از دیدگاه علمی نگاه کنیم. بنابراین اوّلین جرقه رشته دانشگاهی ادبیّات پایداری رقم خورد و با پیگیریهایی که انجام شد، سرانجام رشته ادبیّات پایداری در مقطع کارشناسیارشد برای اولین بار در کشور، در دانشگاه شهید باهنر کرمان دایر شد.  ما در ابتدا با کمبود منابع روبهرو بودیم؛ همین کمبودها هم ما را بر آن داشت که با نگاه دقیقتری کنگره ادبیّات پایداری را ادامه بدهیم، یعنی از شخصیتهای علمی، چه به صورت سفارشی و چه به صورت آزاد، مقاله بگیریم تا مجموعه همین مقالهها بتواند منابع درسی برای رشته ادبیّات پایداری هم باشد. ما برای اولین بار در دوره کارشناسی ارشد در این دانشگاه تحت عنوان رشته ادبیّات پایداری در سال 87 دانشجو گرفتیم و بعد از ان در سراسر ایران و در حال حاضر بیش از20 دانشگاه دولتی و غیر دولتی این رشته را تدریس می کنند و ادبیّات پایداری در هر دوره تعدادی دانشجو جذب می کند.

در مورد  مجموعه مقالات  نامه پایداری ونشریّه علمی، پژوهشی ادبیّات پایداری توضیحاتی بفرمایید.

انتشار نشریه ادبیّات پایداری در دانشگاه شهید باهنر از جمله دستاوردهای این رخداد فرهنگی است و این نشریّه به صورت علمی و پژوهشی است که دارای درجه ISCمی باشد و مقالات علمی چاپ شده در آن به عنوان منبعی برای دانشجویان و علاقه مندان مورد استفاده قرار می گیرد. تاکنون 8شماره از آن به چاپ رسیده است.

مجموعه مقالات برگزیده کنگره های اوّل ودوم و سوم در سه عنوان به نام "نامه پایداری "به چاپ رسیده ونامه پایداری 4 هم از لحاظ مباحث علمی به پایان رسیده و مقالات آن آماده گردیده و در آینده ای نزدیک به چاپ خواهد رسید.

 با تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشتید.

لازم به ذکر است «مطالعات فرهنگی ادبیات پایداری» و «آسیبشناسی و نقد ادبیات پایداری» محورهای این دوره از کنگره دوسالانه ادبیات پایداری اعلام شدهاند که دبیرخانه این کنگره سراسری در محور نخست، مقالههایی درباره تحلیل راهکارهای ایجاد ارتباط ادبی و فرهنگی با ملتهای همجوار مسلمان و جهان، جریانهای فکری و فرهنگی تاثیرگذار بر ادبیّات پایداری، زمینهها و ریشههای فرهنگی ادبیات پایداری، مخاطبشناسی ادبیات پایداری، بررسی شیوههای کارآمد سازی و اثرگذاری ادبیات پایداری، بررسی و تحلیل جنبههای جهانشمول فرهنگ پایداری، هویت ملی، مذهبی وجهانی ادبیات پایداری و شیوههای مبارزاتی و پایداری در سیره و کلام پیامبران الهی، ائمه معصومین(ع) و شخصیتهای بزرگ و برجسته پذیرفته خواهند شد.

دبیرخانه پنجمین «کنگره سراسری ادبیّات پایداری» در محور «آسیبشناسی و نقد ادبیات پایداری» مقالههایی با موضوع آسیبشناسی کاربرد نظریههای ادبیات پایداری، آسیبشناسی محتوایی ادبیات پایداری، آسیبشناسی زبانی و ساختاری ادبیات پایداری، آسیبشناسی و تحلیل تقدسگرایی و تقدسزدایی، آسیبشناسی عملکرد نهادهای فعال در حوزه ادبیات پایداری(دانشگاهها، نهادها، کنگرهها، رسانهها، ناشران و...)، آسیبشناسی آثار منتشر شده در حوزه ادبیات پایداری(شعر، داستان، اسناد و ...)و آسیبشناسی خاطرات و تاریخ شفاهی دفاع مقدس و ادبیات پایداری مقالههایی را خواهد پذیرفت.

پنجمین «کنگره ادبیّات پایداری» روزهای چهارشنبه و پنجشنبه 13 و 14 اسفند 1393 در تالار وحدت دانشگاه کرمان برگزار میشود و پژوهشگران علاقهمند تا سیام آبان 1393 برای ارسال مقاله به نشانی اینترنتی adabiyyat.e.paydari@Chmail.ir مهلت دارند. پژوهشگران برای دریافت اطلاعات بیشتر به نشانی www.Adabiyyat-e-paydari.ir مراجعه کنند.

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
سمیه اقبالی نسب
|
-
|
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۰
0
1
با سلام و احترام
ممنون میشم اگه یک شماره تماس بذارید برای پرسیدن سوالات همایش کنگره ادبیات پایداری
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار