آشفتگی كمسابقه در كاخسفيد؛
«ترامپ» با مردان سياست خارجی و داخلیاش اختلاف دارد
رئيسجمهور آمريكا روز گذشته برای دومين روز متوالی اوضاع سياسی آمريكا را به چيزی شبيه مرداب و فراتر از آن، «چاه توالت» تشبيه كرد.
به گزارش گروه سایر رسانههای
دفاع پرس، «دونالد ترامپ»، رئيسجمهور آمريكا روز گذشته برای دومين روز متوالی اوضاع سياسی آمريكا را به چيزی شبيه مرداب و فراتر از آن، «چاه توالت» تشبيه كرد. اين موضعگيری نشان میدهد وی در ششمين ماه ورود به كاخ سفيد اصلاً اوضاع و احوال خوبی ندارد.
در حالی كه ترامپ و نزديكان او درگير چالش بر سر پرونده روسيه هستند، حالا ديگر مشخص شده كه نه وزير خارجه و نه شورای امنيت ملی كاخ سفيد از وضع سياست خارجی در دولت راضی نيستند. در تازهترين نظرسنجیها مشخص شده كه تنها ۲۷ درصد مردم آمريکا انتظار دارند «ترامپ» دوران رياست جمهوری خود را کامل كند.
رئيسجمهور آمريکا ديروز هنگام گرفتن عکس يادگاری با پسران پيشاهنگ در ويرجينياي غربي وقتی كه خبرنگاري درباره آخرين وضع طرح خدمات درمانی در سنای آمريکا از او پرسيد، تنها دو کلمه پاسخ داد: «ساکت باش!» او در سخنرانی برای پيشاهنگان وضع سياسي در آمريکا را به «چاه توالت» و «مرداب» تشبيه کرد و گفت: «من به واشنگتن و کاخ سفيد رفتم و همه سياستمداران و باتلاق موجود را ديدم. اين اصلاً مکان خوبی نيست. من اعلام کردهام بايد به جاي عبارت باتلاق سياسي از عبارت «چاه مستراح» يا شايد «مرداب» استفاده کنيم».
اين براي دومين بار طي روزهاي اخير است كه او از چنين عبارتهايي در واکنش به وضعيت سياسي در واشنگتن استفاده ميكند؛ موضوعي كه نشان ميدهد او نه فقط با منتقدان بلكه با همكاران خود در كاخ سفيد هم دچار چالش شده است. بعد از گزارشهاي مختلفي كه درباره احتمال كنارهگيري ركس تيلرسون، وزير خارجه امريكا منتشر شد، ديروز منابع امريكايي از افزايش نااميدي در ميان ساير مقامهاي مسئول سياست خارجي خبر دادند.
منابع آگاه به پايگاه «ميدلايستآي» گفتهاند علاوه بر رکس تيلرسون كه با دونالد ترامپ در پرونده مربوط به توافق هستهاي ايران و گروه 1+5 (برجام) و بحران ديپلماتيک قطر همنظر نيست، ژنرال رابرت مکمستر، مشاور امنيت ملي کاخ سفيد هم از درهمآشفتگي و بيساماني در مسائل کليدي سياستگذاري در داخل کاخ سفيد ناراضي است. ظاهراً نارضايتي مردان سياست خارجي ترامپ چند محور اساسي دارد. رويترز گزارش كرده كه يك محور اصلي اختلافات، به صفبنديها در مورد حضور امريکا در صحنه بينالمللي و ايفاي نقش سنتي رهبري دنيا در جهان برميگردد، در حالي كه خود ترامپ طرفدار در اولويت قرار گرفتن مسائل امريكا در اولويت يا آن چيزي است كه او آن را «اول امريكا» ناميده است.
محور ديگر كه طي يكي، دو هفته اخير چالشها حول آن شكل گرفته، نحوه برخورد با توافق هستهاي ايران است. در حالي كه ركس تيلرسون، وزير خارجه و جيمز ماتيس وزير دفاع از ادامه تعهد امريكا به توافق هستهاي حمايت ميكنند، گفته ميشود خود ترامپ هفته قبل در جلسهاي پرتنش، از توقف پايبندي امريكا به برجام دفاع كرده است. همين ديروز، جان بولتون، سفير پيشين امريکا در سازمان ملل متحد در گفتوگو با «مجله تبلت» گفت که دولت ترامپ احتمالاً در گزارش سوم خود به کنگره ظرف ۹۰ روز آينده، پايبندي ايران به توافق هستهاي را تأييد نخواهد کرد. از طرف ديگر، در حالي كه گفته ميشود كنگره امريكا بر سر قانون تحريمهاي ايران، روسيه و كرهشمالي به توافق رسيده، با اين حال سارا سندرز، سخنگوي کاخسفيد روز دوشنبه گفت دونالد ترامپ بررسي خواهد کرد آيا طرح تشديد تحريمهاي روسيه داراي «بهترين معامله» براي مردم امريکا خواهد بود يا خير؛ موضعي كه نشان ميدهد او همچنان با قانوني كه بخشي از آن، تحريمهاي روسيه را تشديد ميكند، چالش دارد.
ادامه چالش در مسائل داخلي
موازي با تشديد اختلافات بين تيم سياست خارجي ترامپ با او، چالشهاي او در داخل نيز ادامه دارد. سهشنبهشب کوشنر، داماد ترامپ در جلسه تحقيق مجلس سنا در مورد دخالت روسيه در انتخابات رياست جمهوري امريکا شركت كرد و شهادت داد كه تمام کارهاي او درست بوده و در چارچوب روند عادي کارزار انتخاباتي انجام شده است. او گفت: «بگذاريد کاملاً روشن بگويم. من با روسيه تباني نکردم. هيچکس ديگر را هم در تيم انتخاباتي (دونالد ترامپ) نميشناسم که اين کار را کرده باشد. من هيچ رفتار نامناسبي انجام ندادهام.» همزمان جنگ لفظي ترامپ با جف سشنز، دادستان کل امريكا كه تا همين اواخر متحد ديرينه او محسوب ميشد، بالا گرفته تا جايي كه واشنگتنپست از قول منابع مطلع نوشته كه ترامپ و مشاورانش درباره احتمال جايگزين کردن او گفتوگو کردهاند.
ترامپ در پيام توئيتري خود، سشنز را «تحتمحاصره» خوانده و از اينکه او خودش را از تحقيقات درباره مداخله روسيه در انتخابات رياست جمهوري ۲۰۱۶ و تحقيقات درباره هيلاري کلينتون، وزير امور خارجه سابق امريکا کنار کشيده، ابراز شگفتي كرده است. سارا سندرز، سخنگوي کاخ سفيد اعلام کرد كه جف سشنز، دادستان کل امريکا روز دوشنبه در کاخ سفيد حضور داشت، اما با دونالد ترامپ رئيسجمهور اين کشور ديدار نکرد.
ركورد 70 ساله نامحبوب بودن ترامپ
تحت چنين شرايطي، جديدترين نظرسنجيها نشان ميدهند كه محبوبيت ترامپ بين رؤساي جمهوري در 70 سال اخير به پايينترين سطح خود رسيده است. بر اساس نتايج نظرسنجي شبکه خبري ايبيسي و روزنامه واشنگتنپست که حدفاصل 10 تا 13 ژوئن سال جاري (20 تا 23 خرداد) انجام شده، تنها 36 درصد از شرکتکنندگان در اين نظرسنجي اعلام کردند که حامي روش حکومتداري و نوع حکمراني ترامپ هستند و 58 درصد با آن مخالفت کردند. از نظر کارآمدي رياست جمهوري ترامپ هم، تنها 38 درصد گفتند که او در حال پيشرفت قابل ملاحظه براي عملي کردن دستور کارش است و 55 درصد معتقدند او پيشرفتي نداشته است.
نظرسنجي ديگري كه روزنامههاي USA Today و iMediaEthics انجام دادهاند، نشان ميدهد تنها 27 درصد امريكاييها (يعني حدود چهارم) بر اين باورند که دونالد ترامپ ميتواند «قطعاً» دوران نخست رياست جمهوري خود را کامل کند. در حاليکه بسياري از امريکاييها بر اين باورند که ترامپ پيش از تکميل دوران نخست رياست جمهوري خود ميتواند استيضاح شود، اين نظرسنجي اعلام کرد که 23 درصد از امريکاييها بر اين باورند که ترامپ «احتمالاً» چهار سال را کامل نميکند. حدود 13 درصد از اين افراد که در اين نظرسنجي شرکت کردند نيز گفتند «مطمئنند» ترامپ نميتواند اين چهار را سال کامل کند.
منبع: روزنامه جوان