مرکز مستند سوره حوزه هنری همچون سالهای گذشته در این جشنواره حضور دارد و 4 مستند آن توانسته است به بخش مسابقه راه پیدا کند که با دیگر آثار به رقابت خواهند پرداخت. مستندهای «راه دل»، «ادوارد»، «ارثیه پدری» و «ابوایست» 4 فیلمی هستند که با همکاری این مرکز تولید شده و در جشنواره حضور خواهد داشت.
مستند «ادوارد»، روایتی از یکی از سربازان مسیحی جنگ است که سرنوشت متفاوتی برای او رقم خورده است؛ از زندگی در زندان ابوغریب تا حضور در اردوگاه اشرف و کنار آمدن با باورهای اعتقادی سازمان منافقین. او اکنون در آلمان زندگی میکند و داستان زندگی خود را در برابر دوربین محمدباقر شاهین روایت میکند. این مستند بلند در هر دو بخش ملی و آوینی حضور دارد.
محسن
یزدی دربارهی تولید این مستند گفت: ادوراد سوژهی بسیار خوبی دارد و به
نظرم پرداخت خوبی روی آن صورت گرفته است. کارگردان جوان این فیلم، سختکوشی
زیادی روی این کار انجام داد و برای این فیلم زحمت زیادی کشید و البته هوش
بسیار خوبی هم در کار مستند دارد. به نظرم در میان مستندهایی که تاکنون
دربارهی گروه منافقین درست شده است، این مستند بهترین کار باشد.
مستند «ارثیه پدری»، جدیدترین فیلم مهدی نقویان، مستندساز جوان کشور است. این مستند، روایتی از محمدرضا پهلوی در گذر زمان است که در 15 سکانس روایت میشود. روایت داستان از زمان تاجگذاری محمدرضا شروع شده و تا هنگام مرگ او در کشور مصر ادامه پیدا میکند. سیر روایت داستان در این فیلم، بهصورت خطی است و همپا با گذر زمان، کل وقایع شرح داده میشود. از جمله اتفاقات مهمی که در فیلم و در این 15 سکانس روایت میشود میتوان به چگونگی به قدرت رسیدن او، محبوبیت محمدرضا شاه پس از فتح آذربایجان، خروج انگلیس از قراردادهای نفتی و ملی شدن صنعت نفت، ازدواج او با فرح و ... اشاره نمود.
مهدی
نقویان تکنیک جدیدی را برای ایجاد جذابیت در ساخت این مستند استفاده کرده
است. در ابتدای هر سکانس از فیلم، دقایقی از یکی از فیلمهای قدیمی که
موضوعی مرتبط با آن حادثه دارد، انتخاب شده و پخش میشود. اولین نمایش
و رونمایی این مستند 120 دقیقهای در جشنواره سینما حقیقت خواهد بود. این
مستند در بخش شهید آوینی حضور خواهد داشت و به رقابت با دیگر آثار
میپردازد.
محسن یزدی، تهیهکنندهی این مستند دربارهی این فیلم گفت: مستند ارثیه پدری جز معدود کارهای تاریخی بلند است که دربارهی محمدرضا شاه ساخته شده است. این مستند با کمک آرشیوهای دیده نشده و یا کمتر دیده نشده روایتی جذاب از زندگی محمدرضا شاه را ارائه میدهد. به نظرم ساخت چنین کاری قبلا نمونه نداشته است. اگرچه زمان مستند بلند است، اما جز کارهای خوب آرشیوی تاریخی است که امیدوارم مورد استقبال قرار بگیرد. البته ما انتظار داشتیم که در بخش ملی جشنواره حقیقت هم حضور داشته باشد اما به نظر میرسد که سلیقه و نظر داوران چیز دیگری بوده است.
مستند بعدی، مستند «راهدل» ساختهی مهدی زمانپور کیاسری است. سوژهی این مستند، مشتی اسماعیل است که قبلا نیز در مستند «مشتی اسماعیل» در برابر دوربین مهدی زمانپور رفته بود. مشتی اسماعیل پیرمرد زحمتکش و روشندل کیاسری است که علیرغم این نابینایی که شاید محدودیت به حساب بیاید، نهتنها کارها و امور شخصی خود را انجام میدهد بلکه از عهده کارهایی برمیآید که حتی افراد سالم هم از انجام آن عاجز هستند.
او
اکنون، بر سر دوراهی عمل چشم و بینا شدن و رفتن به سفر پیاده روی اربعین
که با زمان عمل چشمش مقارن شده، گرفتار شده است. او به حرف دلش گوش میکند و
زیارت اباعبدالله الحسین (علیهالسلام) را در پیش میگیرد. مستند «راه دل»
روایت حضور مشتی اسماعیل در راهپیمایی بزرگ اربعین است. در این راه، نصیر،
یار همیشگی مشتی اسماعیل، او را همراهی میکند و در موقعیتهای مختلف،
عکسالعملها و واکنشهای مشتی اسماعیل ثبت و ضبط شده است. این مستند در
بخش کوتاه ملی جشنواره حضور دارد.
یزدی در مورد این فیلم بیان داشت: کار کردن با مهدی زمانپور کیاسری برای ما لذتبخش بود. سوژهی مستند مشتی اسماعیل است که قبلا هم یک کاری راجع به او ساخته است. به نظرم مستند «راه دل» جز بهترین مستندها با موضوع اربعین است. البته در این باب، کسانی مثل آقای چاووش علمدار هستند. اگر چه مستند با موضوع اربعین به تعداد فراوان داریم اما مستند خوب در این موضوع، خیلی کم است و به نظرم راه دل یکی از بهترین کارها است.
مستند
«اُبوایست» پرترهای از مجید انتظامی است که به زندگی هنری و شخصی او
میپردازد و زندگینامه مجید انتظامی را روایت میکند. «اُبوایست» به معنی
نوازنده ساز «اُبوا»، از سازهای تخصصی مجید انتظامی است. این مستند 24
مرداد ماه و در مراسم بزرگداشت استاد مجید انتظامی در حوزه هنری رونمایی شد
و پس از آن نیز در برنامه به اضافه مستند نیز پخش شد. این مستند بلند 100
دقیقهای به کارگردانی امیر صادقمحمدی تولید شده است و در بخش ملی
یازدهمین جشنواره سینما حقیقت حضور خواهد داشت.
مدیر مرکز مستند سوره دربارهی این مستند گفت: مستند ابوایست جزو کارهای پر زحمت است که امیر صادق محمدی انجام داده است. این مستند، اولین کار آقای صادق محمدی به عنوان کارگردان است. او این کار را خیلی دقیق و درست انجام داد. با اشخاص زیادی تماس گرفت. نتیجهی این زحمات او هم این بود که کار را خیلیها پسندیدند و خود استاد انتظامی هم آن را دوست داشتند.