به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس، مجموعه مستند «تکفیریها» به کارگردانی و تهیه کنندگی اسماعیل حاج حیدری به زبان عربی تولید شده و در سه قسمت به بررسی تاریخی تفکر تکفیری، نحوه شکلگیری و گسترش آن و دگردیسی های ظاهری این تفکر در طول تاریخ میپردازد.
در مستند «تکفیریها» تلاش شده است تا این تفکر افراطی در هر مرحله مورد نقد قرار گیرد و از طریق مصاحبه با علمای اهل سنت در کشورهایی همچون لبنان، تونس، فلسطین و افغانستان، ناسازگاری رفتار گروه های تکفیری، وهابی با آموزه های دینی اسلام نشان داده شود. همچنین در هر قسمت، بخش هایی از فیلمهای سینمایی یا سریالهای مرتبط با موضوع آورده شده است.
قسمت اول مستند «تکفیریها» به ایده سلفی گری یا بازگشت به اسلام ناب میپردازد و نحوه سوءاستفاده وهابیت از این ایده علیه مخالفان خود اعم از شیعه، سنی، کرد و مسیحی را مورد بررسی قرار میدهد به طور اخص، اندیشههای ابن تیمیه مورد نقد قرار میگیرد.
در قسمت دوم، عقاید تکفیری محمد ابن عبدالوهاب مورد نقد و بررسی قرار میگیرد. این قسمت با نمایش بخشی از سریال امام علی(ع) آغاز میشود که حضرت در آن، گروه خوارج را توصیف میکند که شباهت زیادی با گروه های تروریستی نظیر داعش که به نام دین و اسلام مرتکب جنایات میشوند، دارد. در ادامه این قسمت، به شرح اقدامات عبدالعزیز پرداخته میشود که در سال 1216 سپاهیانی را روانه کربلا کرد تا ضمن قتل عام شیعیان آنجا، بارگاه امام حسین (ع) را نیز تخریب کنند. همچنین به استفاده انگلستان از وهابیت برای تضعیف بیشتر امپراتوری عثمانی و ایجاد تفرقه بین امت اسلامی اشاره میشود.
قسمت سوم مستند «تکفیریها» با بخش هایی از فیلم لورنس عربستان آغاز می شود و به موضوع شکل گیری اتحاد بین آل سعود و انگلستان میپردازد. در این قسمت به تشکیل گروههایی مانند اخوان التوحید اشاره میشود که به عنوان گروهی وهابی، تکفیری به کشتن مخالفان خود مبادرت می ورزد. در ادامه قسمت سوم ضمن اشاره به گسترش وهابیت و به رسمیت شناخته شدن آل سعود در سازمان ملل، مسئله جنگ افغانستان و ظهور پدیده «عرب، افغانها» به عنوان نیروی مقاومت در برابر شوروی و پشتیبانی آنها از سوی آمریکا مورد بررسی قرار میگیرد. در بخش دیگری از این قسمت به پیروزی انقلاب اسلامی، وحشت آل سعود از گسترش آرمان های انقلاب، حمله صدام حسین به خاک ایران و حمایت بی دریغ عربستان از وی پرداخته میشود.
مستند «تکفیریها» شنبه تا دوشنبه 25 تا 27 آذر ماه ساعت 04:00 به وقت تهران به مدت 25 دقیقه از شبکه پرس تی وی پخش خواهد شد. تکرار این مستند در ساعات 9، 15، 21 و یک بامداد به روی آنتن می رود.
انتهای پیام/ 115