سیدمحمد میرکاظمی در گفت‌وگو با دفاع پرس:

آفت‌های خاطره‌نگاری را بشناسیم/ جایزه کتاب سال دفاع مقدس رونق دهنده بازار نشر است

داور جایزه کتاب سال دفاع مقدس با تاکید بر لزوم شناخت آفت‌های خاطره‌نگاری، گفت: جایزه کتاب سال دفاع مقدس رونق دهنده بازار نشر کتاب است.
کد خبر: ۲۷۲۳۰۷
تاریخ انتشار: ۰۹ دی ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۹ - 30December 2017

«سیدمحمد میرکاظمی» داور جایزه کتاب سال دفاع مقدس در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع پرس با بیان اینکه ۵۰۰ کتاب در ژانر خاطره به دبیرخانه این جایزه ارسال شده است، اظهار داشت: حضور این تعداد کتاب از لحاظ کمیت بسیار آمار خوبی است. از لحاظ کیفی که شامل شکل، طراحی کتاب و محتوا می‌شود بعد از سال‌ها که راویان، تدوین‌کنندگان و ناشران کتاب با این گونه‌ِی تاریخی آشنا شده‌اند نسبت به سایرگونه‌های ادبی نقص و کمبودی وجود ندارد.

وی گفت: در ۲ بُعد کمیت و کیفیت آثار رسیده به جایزه کتاب سال دفاع مقدس، کتاب‌های خوبی هستند. کتاب‌های مطلوب و در تراز کتاب‌های سطح بالا نیز در این آثار وجود دارد و مشاهده می‌شود. کتاب‌هایی که از لحاظ سوژه، روایت، شکل و مرغوبیت چاپ و کاغذ و طراحی چشم‌گیر و قابل ملاحظه هستند.

داور جایزه کتاب سال دفاع مقدس تصریح کرد: در کُل خاطرات دفاع مقدس در میان گونه‌های انتشارات خوب قلمداد می‌شود. ولی آسیب‌هایی به‌طور کلی متون خاطره را متاثر کرده است. آن آسیب‌ها این است که ما از زمان جنگ بیش از سه دهه فاصله گرفته‌ایم. خواه و ناخواه این فاصله برخاطره‌ها تاثیر گذاشته است.

میرکاظمی افزود: فراموش کردن خاطراتی که رخ داده، ذکر زمان و نحوه انجام رویداد به طور ناخواسته ممکن است در متن وارد شود و فقط در چشم کارشناسان دیده شود. این اتفاق کتاب‌های خاطره‌نگاری را به جهت سندیت با ضعف روبرو می‌کند. دِگر گویی در خاطرات به دلیل گذشت زمان نیز یک اتفاق دیگری است که ممکن است، رخ دهد. به این شکل که راویان موضوعی را طور دیگری بیان کنند و این ویژگی ذهن بشر است.

وی با اشاره به راه‌های جلوگیری از آفت‎‌‌های خاطره‌نگاری گفت: راه جلوگیری از آفت‌های خاطره این است که تحقیق بیشتری در خاطرات انجام شود و موضوعات راستی آزمایی شوند. همچنین باید وقت بیشتری برای مصاحبه و تدوین در نظر گرفته شود. کتاب‌ها را با عجله چاپ نکنیم و مصاحبه‌های مربوط به خاطرات را چالشی و با مطالعه توسط افراد آشنا با موضوعات انجام دهیم.

داور جایزه کتاب سال دفاع مقدس تاکید کرد: راویان با تعهد بیشتری متون را روایت کنند و مصاحبه‌ کنندگان، مصاحبه‌ها را با چالش ادامه دهند و دقت بیشتری را در مسائل تاریخی داشته باشند راستی آزمایی به عمل آورند چون کتاب‌های خاطره نگاری مبنای کارهای تاریخی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی قرار خواهند گرفت.

میرکاظمی اظهار داشت: ژانر دفاع مقدس بیشتر از هر گونه‌ی ادبی در میان جامعه انتشارات کشور تولید محتوا دارد. بخشی از این تولید و انتشارها مربوط به حمایت‌های سازمان‌های متولی و متعهد به دفاع مقدس است. یکی از این نهادها بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاید فاع مقدس است. لذا جایزه کتاب سال دفاع مقدس نقش بسزایی در گرم نگه داشتن بازار تولید و نشر دفاع مقدس دارد.

وی ادامه داد: در بُعد تبلیغات و معرفی کتاب‌های دفاع مقدس نیز این جایزه جایگاه ممتازی دارد. نام تمام راویان، ناشران، پژوهشگران، نویسندگان و طراحان یک بار دیگر در این جایزه مطرح می‌شود.

انتهای پیام/ ۱۲۱

نظر شما
پربیننده ها