افشاری در گفت‌وگویی بیان کرد؛

۱۰۰ هزار دانشجو راهی کربلای شهیدان می‌شوند/ راهیان نور امسال همراه با برگزیده‌های جشنواره فیلم فجر

مسئول اردو‌های راهیان نور قرارگاه نور سازمان بسیج دانشجویی گفت: سال قبل نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر دانشجو به مناطق عملیاتی راهیان نور اعزام شدند، در این سال‌های اخیر بین ۸۰ تا حدود ۱۰۰ هزار نفر اعزام داشتیم و امیدواریم امسال با همراهی‌هایی که بوده و هماهنگی‌هایی که انجام شده بتوانیم از ۱۰۰ هزار نفر هم بیشتر اعزام کنیم.
کد خبر: ۲۷۴۹۱۷
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۷ - 21January 2018

۱۰۰ هزار دانشجو راهی کربلای شهیدان می‌شوند/ راهیان نور امسال همراه با برگزیده‌های جشنواره فیلم فجربه گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، هرساله با آغاز نیمسال دوم تحصیلی در دانشگاه‌ها یکی از برنامه‌های فرهنگی در این مقطع زمانی اعزام دانشجویان به اردو‌های راهیان نور دانشجویی است که متولی اعزام دانشجویان را قرارگاه راهیان نور دانشجویی برعهده دارد.

این قرارگاه متشکل از نهاد‌های مرتبط با دانشگاه‌ها اعم از وزارت علوم، دانشگاه آزاد، وزارت بهداشت، نهاد رهبری در دانشگاهها، بسیج دانشجویی و... است که قرارگاه نور سازمان بسیج دانشجویی مسئولیت اجرایی این اردو‌ها را به عهده دارد.

ثبت نام دانشجویان در سال جاری نیز دانشجویان برای اعزام به اردو‌های راهیان نور آغاز شده که برای اطلاع از جزئیات این اعزام‌ها با محمد افشاری، مسئول اردو‌های راهیان نور قرارگاه نور بسیج دانشجویی به گفتگو نشستیم که به شرح زیر است:

ثبت نام اعزام دانشجویان به اردو‌های راهیان نور از چه زمانی آغاز می‌شود؟

ثبت نام دانشجویان برای اعزام به اردو‌های راهیان نور به صورت جسته و گریخته در استان‌ها و دانشگاه‌ها آغاز شده است، اعزام دانشجویان از بهمن ماه خواهد بود که تعدادی اعزام در بهمن داریم، ولی عمده اعزام‌ها در اسفند است، شاید بالای ۹۰ درصد اعزام راهیان نور دانشجویی به خاطر فضای دانشگاه‌ها در تعطیلات آخر سال در اسفند است که دانشجویان فرصت برنامه ریزی داشته باشند به همین دلیل اسفند ماه به اسم راهیان نور دانشجویی مطرح شده است.

اعزام هادقیقاً از چه زمانی آغاز می‌شود؟

تایم مشخصی نداریم که بگوییم از یک اسفند شروع اعزام باشد، اعزام‌ها مختلف است؛ امسال با توجه به ایام فاطمیه که اواخر بهمن ماه است بهمن ماه هم درخواست اعزام داریم شاید برآورد خود ما این است که امسال بهمن ماه اعزام بیشتر از سال گذشته باشد باز هم این حجم قابل توجهی از اعزام‌های دانشجویی نیست و عمده اعزام‌ها در اسفندماه است.

ظرفیت اعزام‌ها امسال به چه صورت است؟

ظرفیت اعزام‌ها طبق مصوباتی که بوده و طبق سند چشم انداز باید تا سال ۱۴۰۴ ده درصد دانشجویان اعزام شوند که امسال برآوردمان یعنی برنامه ریزی و اعلامی که به دانشگاه‌ها شده است ۵ درصد دانشجویانی اعزام شوند. سال گذشته حدود سه، چهار درصد بود و ما امیدواریم که امسال به پنج درصد از میان چهار و نیم میلیون دانشجویی که داریم برسیم.

سال قبل نزدیک به ۱۰۰ هزار دانشجو اعزام شدند، هر سال آمار اعزام با توجه به فضا‌ی دانشگاه و بر اساس برنامه‌ریزی‌هایی است که اتفاق می‌افتد، در این سال‌های اخیر بین ۸۰ تا حدود ۱۰۰ هزار نفر اعزام داشتیم و امیدواریم امسال با همراهی‌هایی که بوده و هماهنگی‌هایی که انجام شده بتوانیم از ۱۰۰ هزار هم بیشتر اعزام کنیم.

اعزام دانشجویان به چه صورت انجام و با چه وسیله‌ای انجام می‌شود؟

وسیله حمل و نقل در استان خوزستان و اعزام دانشجویان به یادمان‌ها اتوبوس است، اما اعزام دانشجویان از استان‌ها به صورت مختلف با هواپیما، قطار و اتوبوس که سال گذشته داشتیم امسال هم به همین صورت خواهد بود.

استان‌های تهران و البرز اکثریت اعزامشان با قطار است ممکن است یکی یا دو دانشگاه به خاطر بعضی از هماهنگی‌ها با اتوبوس بروند، اما اکثریت اعزام قریب به صورت ریلی است، استان‌هایی که ظرفیت ریلی دارند در اعزام‌ها محدودیتی نداریم که حتماً ریلی و یا اتوبوسی باشد، با توجه به بحث بودجه و هماهنگی‌هایی که دانشگاه انجام می‌دهد اعزام‌ها متفاوت است.

سال گذشته برخی دانشگاه‎ها معترض بودند که به دلیل کمبود ظرفیت نتوانستند اعزام ریلی داشته باشند آیا امسال این ظرفیت را افزایش داده اید؟

امسال یک سری مسائلی برای افزایش ظرفیت‌های ریلی پیش آمده جلسه‌ای با شرکت ریل ترابر صبا داشتیم و هماهنگی‌های لازم انجام شده و فکر می‌کنم تقریباً تمام ظرفیت شرکت ریلی ترابر در اسفندماه به راهیان نور دانشجویی اختصاص داده شده است، یک مسئله‌ای که داریم بحث تعمیرات مسیر است که امسال ۷ روز به دلیل تعمیرات مسیر یک مقداری با محدودیت اعزام ریلی مواجه شدیم.

با شرکت‌های دیگر هماهنگ می‌شود که این ظرفیت را افزایش دهیم، دانشگاه‌هایی که اعزام ریلی دارند مخصوصاً در استان تهران و البرز یک حجم عظیمی از دانشجویان است شاید می‌شود گفت: ۱۲ درصد اعزام‌های ما از این سه استان ولو بیشتر یعنی خود تهران بزرگ ۱۰ درصد اعزام‌های دانشجویی است، هماهنگی‌های ریلی در حال انجام است اگر شرکت رجا، راه آهن همکاری داشته باشند امیدواریم که امسال مشکلی در اعزام‌های ریلی نداشته باشیم.

وضعیت سایر استان‌ها در اعزام‌های ریلی به چه صورت است؟

همه استان‌ها ظرفیت ریلی ندارند آن‌هایی که دارند با توجه به هماهنگی با مجموعه‌های ریلی که داخل استان‌ها است اعزام می‌کنند مثلاً موردی که دیروز پیگیری می‌کردیم مشهد بود یک بخشی از دانشگاه هایشان اعزام ریلی دارند و هماهنگی‌های لازم انجام شد. برخی استان‌ها مسیرشان دور است بحث هزینه ریلی نیز بالاتر است برخی دانشگاه‌ها با توجه به این مشکلات همراهی می‌کنند مثل دانشگاه علوم پزشکی دستشان در بحث مالی بازتر است اعزام هایشان به صورت ریلی است، حتی اعزام هوایی هم داشتیم و این مسائل بستگی به بودجه مالی دانشگاه‌ها دارد.

مشخص است که چه تعداد دانشجو با قطار می‌توانند اعزام شوند یعنی شرکت رجا ظرفیت را اعلام کرده است؟

ظرفیت شرکت ریل ترابر چیزی حدود ۷ هزار دانشجو در کل بازه اسفندماه است. تقریباً تا حدود ۲۰ روز؛ ده روز اول ۳ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار و ۲۰۰ تا می‌شود ۶ هزار و ۷۰۰ تا فقط شرکت ریلی ترابر صبا است همچنین شرکت مهتاب و شرکت رجا که با توجه به ظرفیت و تقاضایی که داریم می‌توانیم افزایش دهیم، اما سقفی تعیین نکرده ایم.

شرکت ریل ترابر این بحث را داشته است که ظرفیت‌ها برای راهیان نور است و ۳ هزار و ۲۰۰ تا و ۳ هزار و ۵۰۰ تا، ۶ هزار و ۷۰۰ تا برای این شرکت است که با توجه به ظرفیت ما این ظرفیت کم است، تهران بزرگ با توجه به آماری که امسال داده اند احتمال افزایش دارد، ۸ هزار و ۲۰۰ نفر آماراولیه آن‌ها است که دو هزار کمبود ظرفیت است که باید این ظرفیت‌ها هم با سایر شرکت‌ها تامین شود. با توجه به هماهنگی‌هایی انجام شده نهایی کردن ظرفیت ریلی تا ده روز قبل از اعزام است.

چقدر هزینه از دانشجویان دریافت می‌کنید؟

قطعاً با توجه به اینکه هزینه‌هایی که انجام می‌شود هزینه‌های جاری است بحث غذا و رفت و آمد است به صورت ثابت دریافت می‌شود اتوبوس در همه مسیر‌ها افزایش قیمت دارد که بر روی سفر‌های راهیان اثر خودش را می‌گذارد و این افزایش قیمت هست به تبع باید افزایش سرانه هم باشد.

بودجه راهیان نور دانشجویی به چه صورت تامین می‌شود؟

بودجه راهیان نور دانشجویی در حوزه حمل و نقل و غذا و اسکان ۳ متولی اصلی دارد دانشگاه‌ها، سپاه و بسیج دانشجویی هستند. بسیج دانشجویی بر اساس ظرفیت و سرانه نفر اردو‌های مصوب اعزام می‌کند در کنار اعزام‌ها استفاده از امکانات سپاه را داریم که استفاد ه. از این امکانات هزینه‌ها را کم می‌کند مثلاً در بحث ریلی ۳۵ درصد تخفیف را برای دانشجویان توسط مجموعه سپاه داریم، اسکان‌های دانشجویی رایگان است در حالی که اگر این اسکان برای یک مجموعه دیگری باشد شاید برای هر نفر شبی ۵ هزار ۷ هزار و یا ده هزار تومان دریافت می‌شود که این مبلغ در حجم ۱۰۰ هزار نفر مبلغ بالایی می‌شود می‌شود گفت: اکثر ظرفیت‌های سپاه و بسیج در مناطق اختصاص داده می‌شود که این همراهی هزینه‌ها را کاهش می‌دهد.

اکثریت دانشگاه‌ها در برگزاری اردو‌های راهیان نور دانشجویی همراهی لازم را دارند، ۵ درصد دانشجویان باید بر اساس برنامه ریزی‌ها باید امسال اعزام شوند. قرارگاه ملی راهیان نوردانشجویی که مسئولین دانشگاه‌های علمی کاربردی و فنی حرفه‌ای و پیام نور، دانشگاه آزاد وزارت علوم و بهداشت عضو آن هستند این قانون ۵ درصد را تصویب کردند که این را باید به صورت سرانه دربیاوریم و بر اساس آن هزینه‌ها را مشخص کنیم دانشگاه‌ها باید روی آن ۵ درصد برنامه ریزی کنند و تخصیص بودجه شان هم با توجه به آن باشد دانشگاه آزاد، وزارت علوم همراهی خوبی را دارند بقیه دانشگاه‌ها هم خدا این همراهی را دارند.

یکی از برکات قرارگاه ملی راهیان نور این بود که مسئولین بنشینندبا هم و خودشان از بالا مسائل را حل کنند ممکن است در بعضی از واحد‌های استانی مشکل باشد و در بحث دفاتر مرکزی و سازمان مرکزی دانشگاه‌ها هم ممکن است یکی دو مورد بحث‌های کم و زیادی باشد، اما همکاری در این زمینه مناسب است، اما بحث دفاتر استانی را نمی‌شود با قطعیت گفت: هیچ مشکلی نیست، ولی اکثراً همراهی را دارند متاسفانه بعضی از جا‌ها یا به دلیل شرایط شان یا به دلیل عدم همراهی‌های مسئولین ممکن است به مشکلاتی برخورد کنیم.

اعزام کاروان‌ها از چه زمانی آغاز می‌شود؟

هنوز برنامه اعزام‌ها به ما اعلام نشده است معمولاً سال‌های گذشته اعزام‌ها از دهه فجر آغاز می‌شد یعنی دانشگاه صنعتی اصفهان سال‌گذشته در بهمن ماه اعزام داشت، در بهمن ماه اعزام جسته گریخته است، چون ما رده اعزام کننده نیستیم نمی‌توانیم تعیین کنیم که چه زمانی اعزام‌ها آغاز می‌شود. اعزام‌ها دو مدل است مستقل و متمرکز هستند که معمولاً دانشگاه‌های بزرگ خودشان اعزام می‌کنند اعزام متمرکز هم یا با ناحیه، دفتر شهرستان یا با نواحی بسیج دانشجویی است. دانشگاه‌های کوچک بعضی در برخی نواحی به صورت متمرکز اعزام دارند، ثبت نام آن‌ها در دانشگاه‌های مستقل با خود دانشگاه است یعنی خود دانشگاه مشخص می‌کند، دانشگاهی که دهه سوم اسفند از ۲۰ اسفند به بعد اعزام دارد در اواخر بهمن و اوایل اسفند ثابت نامش را انجام می‌دهد که یک بازه یک هفته و یا ده روزه ثبت نام دارند.

بازه زمانی اردو‌ها به چه صورت است؟

بازه زمانی اردو‌ها ۴ روزه است که باز هم به فاصله زمانی تا خوزستان بستگی دارد دانشگاه‌های استان خوزستان گاهی وقت‌ها اردو‌های یکی دو روزه برگزار می‌کند، اما از خراسان شمالی فقط ۳۰ ساعت در مسیر هستند رفت و برگشتشان تقریبا دو سه روز می‌شود به تبع این دانشگاه‌ها برنامه هایشان ۵، ۶ روزه می‌شود بازه زمانی به صورت معمول یادمان گردی ۳،۴ روز است یعنی از ورود به استان خوزستان تا خروج از خوزستان حدوداً ۳ تا ۴ روز است که با توجه به برنامه ریزی خود دانشگاه‌ها انجام می‌شود.

آموزش راویان دانشجویی امسال به چه صورتی انجام می‌شود؟

آموزش راهیان در بعضی از استان‌ها آغاز شده است، راهیان مجموعه‌ای است از حدود ده سال گذشته کار‌های آموزشی مختلفی انجام می‌داد، تربیت راوی جوان و راوی‌هایی که در فضای دفاع مقدس نبودند. در حال حاضر در استان‌های مختلف این آموزش‌ها انجام می‌شود، هماهنگی هم با مجموعه کار انجام شده که در بحث راوی گفتمانی ورود داشته باشیم.

محور امسال نیز اقتصاد مقاومتی و مشکلات اقتصادی است که راوی‌های دانشجو در اتوبوس‌ها راوی در خصوص اقتصاد مقاومتی با دانشجویان صحبت می‌کنند. سال‌های گذشته بحث پشتیبانی و هماهنگی اعزام راوی همراه روحانی، راوی‌هایی که سیره شهدا را می‌گویند و راوی‌های دفاع مقدس افرادی که خودشان در دفاع مقدس بودند را داشتیم که فرماندهی آن با مجموعه قرارگاه نور است. امسال هم برنامه‌ای سامانه جامع راهیان نور را داریم که بخش عمده درخواست راوی و اعزام راوی از طریق برنامه ریزی‌هایی که از طریق سامانه انجام می‌دهیم صورت می‌گیرد، ولی پشتیبانی اعزام راوی هم از طریق قرارگاه انجام می‌شود. هماهنگی هم با مجموعه سیره شهدا شده است که این مجموعه راوی روحانی‌های را در اختیار کاروان‌های دانشجویی قرار دهد.

مجموعه سیره شهدا یک مجموعه‌ای است با مدیریت حجت الاسلام ماندگاری که تعدادی طلبه که دغدغه‌مند در زمینه دفاع مقدس هستند را آموزش داده که به عنوان راوی تربیت شدند، این افراد روحانی هستند، کارشان روایت گری است و بیشتر بحث سیره شهدا را برای دانشجویان بازگو می‌کنند و در مجموع حدود ۳۰ تا ۵۰ نفراز این راویان امسال به اردو‌های راهیان نور دانشجویی خدمات رسانی می‌کنند.

راوی‌هایی که برای اردو‌های دانشجویی ساماندهی می‌شوند مانند راویان گفتمانی هماهنگی اعزامشان توسط قرارگاه نور انجام می‌شود و راوی‌های سیره شهدا هم از طریق فراخوان ثبت نام می‌کنند.

در خصوص دوره‌های آموزشی راویان بر اساس اساسنامه و برنامه ریزی تا پایان امسال دوره‌های استانی برگزار می‌شود و بعد از نوروزهم سال آینده دوره‌های کشوری را برگزار می‌کنیم که برگزیدگان استانی در دوره‌های کشوری حضور پیدا کنند.

راویان در اردو‌های راهیان نور به صورت ثابت نیستند، معمولاً سه مدل راوی داریم یکی راوی مستقر در یادمان است که در این یادمان‌ها مستقر هستند که یادمان را برای دانشجویان بازدید کننده روایت می‌کنند، اما راوی‌های فرمانده و مسئولینی هستند که در دفاع مقدس بودند یکی دو روز از آن‌ها در کاروان‌ها استفاده می‌کنیم و تعدادی راوی همراه با کاروان‌ها هستند که از استان‌ها اعزام شده و همراه کاروان هستند، ولی بازه حضور راویان محدود است ممکن است یک راوی یک ماه یا چهل روز در مناطق باشد، اما در مجموع به طور معمول بازه‌های یک هفته و دو هفته‌ای را برای راوی‌ان‌ها در نظر می‌گیریم.

در خصوص وضعیت اسکان توضیح دهید، چون در سال گذشته دانشجویان راضی نبودند؟

یک ماه قبل با دکتر غفاری، معاون فرهنگی وزارت علوم بازدیدی از اردوگاه شهید باکری خرمشهر داشتیم، اردوگاه شهید باکری اردوگاهی است که ۱۷ استان در این اردوگاه دانشجویان را اسکان می‌دهند. حدود ۶۳ اردوگاه داریم که هرکدام از اردوگاه‌ها شرایط مختلفی دارند. اردوگاه‌های تراز A. مثل اردوگاه میثاق اردوگاه‌های کف خواب یا میشاق است، بیمارستان‌های صحرایی و سنگرخواب هم داریم. ولی تلاش در سال‌های اخیرمخصوصاً در فضای دانشجویی این بوده که بهترین اردوگاه‌ها را در اختیار دانشجویان قرار دهیم، اکثراً اردوگاه‌هایی مثل شهید باکری مجهز به تخت خواب است البته اردوگا‌هایی هم هستند که ممکن است امکانتش محدود باشد و یا کف خواب باشد این‌ها با توجه به شرایط استان‌ها است، ولی تلاش مجموعه سپاه و شخص سردار فضلی این بوده که اسکان‌ها به سمت اسکان‌های مطلوب برود مخصوصاً در فضای دانشجویی این شرایط را داشته باشیم و سعی می‌کنیم کاروان‌ها از بهترین اسکان‌ها استفاده کنند یعنی اسکان‌هایی که تخت خواب باشد مرتب و به روز و محل‌های منظم و خوبی باشد این پیشنهادی است که به دانشگاه‌ها داده می‌شود و معمولاً هم دانشگاه‌ها از این اسکان‌ها استفاده می‌کنند نمی‌گویم موردی از نارضایتی نیست ممکن است یک یا دو دانشگاه جایی رفته باشند که مناسب نبوده باشد، ولی فضای عمده، فضای اسکانی مناسبی است.

ظرفیت اسکان به چه صورت است و چه تعداد دانشجو به صورت شبانه روزی اسکان داده می‌شوند؟

چند نوع اردوگاه برای اسکان در حال حاضر در منطقه داریم که از جمله اردوگاه‌های سپاه، اردوگاه‌های خصوصی و یک سری اردوگاه‌های دیگر که همه آن‌ها دارای مجوز ستاد مرکزی راهیان نور هستند که دانشگاه‌ها برای اسکان خودشان اردوگاه را انتخاب می‌کنند. در حال حاضر اردوگاه دوکوهه حدوداً ۵ تا ۶ هزار نفر ظرفیت دارد و با تعمیراتی که در طی سال‌های اخیر صورت گرفته مجهز به تخت خواب است.

اردوگاه‌هایی که در اختیار مجموعه سپاه و بسیج است حدود ۲۰ تا ۲۲ هزار نفر ظرفیت اسکان دارد و در کنار این‌ها اردوگاه‌های دیگری مانند اردوگاه‌های ارتش است و مجموعه‌های دیگر هم هستند که حدود ۳۵ هزار نفر ظرفیت است. بیشتر اردوگاه‌های سپاه که در اختیار بسیج دانشجویی است و دانشجویان از این مکان‌ها برای اسکان استفاده می‌کنند، نمی‌شود گفت: مرتب‌ترین و منظم‌ترین و بهترین، ولی جزء منظم‌ترین اردوگاه‌های جنوب هستند که این‌ها اکثراً در اختیار استان‌ها هستند دانشجویان معمولا از محل‌های اسکان‌های استان هایشان استفاده می‌کنند و این هم به این معنی نیست که نمی‌توانند از اسکان مجموعه دیگری استفاده کنند.

چه تعداد یادمان برای کاروان‌های دانشجویی در نظر گرفته شده است؟

به طور متوسط معمولاً کاروان با توجه به بازه سه چهار روزه‌ای که دارد بین ده تا ۱۵ یادمان را می‌تواند بازدید کند، ممکن است کمتر از این یا ممکن است بیشتر شود، ولی متوسط آن بین ۱۰ تا ۱۵ یادمان است که با توجه به زمانبندی وبرنامه ریزی فرهنگی که کاروان‌ها انجام می‌دهند است، یک کاروان اولویتش بر این است که یادمان‌های زیادی بازدید شوند، ولی دیگری اولویتش بر این است استفاده دانشجویان از یادمان زیاد باشد با توجه به این و برنامه ریزی خود کاروان‌ها مختلف است.

تعداد یادمان‌ها در مناطق دفاع مقدس زیاد است یادمان‌های استان خوزستان حدود ۳۰ تا ۴۰ یادمان است، کل یادمان‌های غرب، شمال غرب و جنوب بالای ۵۰ یادمان دارند و یکی دو تا یادمان جدیداً مصوب شده است که ایجاد شود. استان ایلام را هم داریم حدوداً بین ۲۰ تا ۳۰ تا یادمان موثر فعال دارد که دو سه تا یادمان هم جدیداً اضافه شده است که شهیدباقری و دشت ذوالفقاری که دو سه سال است فعالیت انجام می‌دهند یادمان‌هایی هستند که جدیداً اضافه شده اند. با توجه به برنامه ریزی معمولاً یک کاروان اگر خیلی کاروان کندی باشد مثلاً ۸، ۹ تا بتواند بازدید می‌کند، اما کاروان‌هایی که از سرعت بیشتری برخوردارند ممکن است ۱۵، ۱۶ یادمان را بازدید کنند، این با توجه به برنامه ریزی خود دانشگاه‌ها است.

امسال ستاد دانشجو هم برای خدمات رسانی اعزام دانشجو دارد، سال گذشته دانشگاه امام صادق و یکی دو تا از دانشگاه‌ها دانشجو برای خدمات رسانی اعزام داشتند؟

در خصوص اعزام خادمین دو اعزام مختلف داریم یکی بحث اعزام‌های استانی که در اردوگاه‌ها به کار گرفته می‌شوند که اردوگاه‌ها در ایامی مانند اسفند ماه که اعزام دانشجویی داریم در اختیار بسیج دانشجویی است معمولاً تیم بسیج دانشجویی و خادمین دانشجو آن جا مستقر می‌شوند و خدمات رسانی می‌کنند، بحث دیگر هم بحث اعزام کمیته خادمین ستاد مرکزی راهیان نور است، اعزام کمیته خادمین ستاد مرکزی است که ثبت نام آن‌ها در آذرماه از طریق سایت کوله بار آغاز شده و هماهنگی و ساماندهی و اعزام خادمین را به عهده دارند. در کل بازه راهیان نور یعنی اسفندماه تا ۱۵ فرودین ماه حجم قابل توجهی از خادمینی که حضور دارند، دانشجویان هستند که از طریق سامانه ستاد مرکزی اعزام می‌شوند. جدایی از بحث دانشجویی اردوگاه‌ها هم ممکن است با هماهنگی ستاد مرکزی و دفاتر استانی باشد، ولی به طور کلی بخش قابل توجهی نزدیک به ۶۰ درصد خادمینی که در یادمان‌ها مستقر می‌شوند در بازه راهیان نور دانشجو هستند.

برنامه راهیان نور دریایی امسال به چه صورتی برگزار می‌شود؟

برنامه راهیان نور دریایی آغاز شده که مقصد هم استان‌های بوشهر و هرمزگان هستند البته راهیان نور دریایی هنوز جا نیفتاده است و ما برنامه ریزی منظم و منسجمی نداریم هر چند آیین نامه هایش تدوین شده، ولی اعزام هایمان جسته گریخته است یعنی سال گذشته دانشگاه شهید بهشتی یک گروه راهیان نور دریایی داشت، امسال درخواست راهیان نور دریایی از طرف دو سه استان مطرح شده است برای مثال استان گلستان قرار است روسای دانشگاه‌ها را اعزام کند هنوز برنامه‌ای جامعی مثل راهیان نور جنوب و غرب و شمال غرب به چنین سیستم و برنامه‌ای نرسیده ایم که اعزام‌ها متمرکز باشد و بازه زمانی مشخصی داشته باشد جسته و گریخته است، ولی امیدواری شخصی بنده این است که ما اگر بتوانیم یک برنامه ریزی داشته باشیم برای سال آینده بحث بازه‌های مشخص و اعزام‌های مشخص راهیان نور دریایی را خواهیم داشت.

تعداد اعزام‌های راهیان نور دریایی مشخص نیست مثلاً استان گلستان ۳۰ نفر که شامل اساتید و روسای دانشگاه‌ها هستند، استان تهران یک پیشنهاد ۸۰ نفره دارد.

هماهنگی‌ها برای اعزام اساتید هم توسط بسیج دانشجویی انجام می‌شود؟

«اعزام اساتید از طریق دانشگاه‌ها انجام می‌شود، قرارگاه ملی راهیان نور در سطح استانی هم برگزار می‌شود که رئیس دانشگاه مادر رئیس قرارگاه است و روسای دانشگاه و معاونت فرهنگی دانشگاه‌ها هم حضور دارند که حضورشان در این قرارگاه باعث ارتباط بهتری با مجموعه راهیان نور شده است.

در مورد برنامه‌های حاشیه‌ای مثل اقتصاد مقاومتی یا برنامه دیگری امسال در اردو‌های راهیان نور دانشجویی برنامه ریزی شده است؟

یک سری کارویژه‌هایی امسال در اردو‌های راهیان نور دانشجویی داریم، بحثی که هست بحث محتوایی راهیان نور است به دنبال دو محور اصلی هستیم یکی نوآوری ودیگری رفتن به سمت راهیان نور تخصصی. مشکلی که در فضای راهیان نور از گذشته بود این بود که به صورت عمومی برگزار می‌شود یعنی یک کاروان ممکن بود دانشجوی فنی، علوم انسانی و یا دانشجوی علوم پایه داشته باشد که برنامه ریزی‌ها برای این دانشجویان به یک صورت بود که باید هم نوآوری و هم تخصصی شدن محتوا را به اردو‌های راهیان نور دانشجویی اضافه کنیم یعنی ما در محتوای کاروان دانشجویی دختر به سمت برنامه‌ای که محتوا داشته باشد و یادمان گردی و راوی اش کسی باشد که از دانشجویان دختر باشند و بحث ارتباط برقرار کردن خواهران با آن محتوایی که ارائه می‌شود راحت‌تر باشد، چون یک مسئله‌ای که مطرح می‌شود این است که راهیان نور خواهران فضایی مردانه دارد یعنی فضای خاص دفاع مقدسی رزمی نظامی است.

در این فضا بحث تربیت راوی خواهرف یادمان خاص خواهران یک یادمانی که ما توصیه می‌کنیم کاروان‌های خواهر بازدید داشته باشد یادمان شهید سبحانی است یادمان شهید سبحانی آن جا همسر خود شهید هم می‌آید روایت گری می‌کند و شهید سبحانی جز شهدای شاخص بود آن یادمان برای فضای خواهران یادمان مناسبی است و یا برای دانشجویان فنی مهندسی معتقدیم پل بعثت و سدسازی و کار‌های فنی و مهندسی ببینند. مسئله دیگری که به دنبال آن بودیم بحث نوآوری کار‌های جدید در فضای راهیان نور است یکی از موارد سنگرخواب بود که در یادمان ذوالفقاری در آبادان در جاده آبادان انجام شده و انشالله در یادمان دشت ذاوالفقاری مسئول یادمان که از رزمنده‌های دفاع مقدس است فضایی را آماده کرده است. ۱۳ تا سنگر سال گذشته بود برنامه ریزی شان این بود که به ۴۰ تا سنگر برسداین کار درحال انجام است که عنوانش را یک شب در خط اسکانی نام گذاری کردند که ما برای برادران توصیه می‌کنیم حتماً کاروان برادری هستند که اگر امکانش را دارند یک شب آن جا باشند و فضا، فضای سنگری و جبهه‌ای در خط است یک شب اسکان در خط که حال و هوای دفاع مقدس را خیلی ملموس‌تر منتقل می‌کند.

هماهنگی‌هایی که با نیروی دریایی و سپاه و ارتش انجام شده لنج سواری حضور بچه‌ها دراروند را داریم، مسئله دیگرکه چند سالی است در اردوگاه‌ها مثل اردوگاه شهید باکری و میشتاق که ارتش از قبل ارتش انجام می‌داد رزمایش‌هایی است که دارد انجام می‌شود در این فضا هم به سمت نوآوری در فضای راهیان نور هستیم البته به شرطی که آن شاکله و محتوا و محور اصلی و حرف اصلی راهیان نوردچار استحاله نشود فضای راهیان نور همان فضا است و ما می‌خواهیم یکی از آن فضا‌هایی که داریم به سمت نوآوری برود. هدف اصلی این است که اگر یک شب دانشجویان در خط بخوابند و یک رزمایش را از نزدیک ببینند حتی شلیک و غرش تانک را بشنوند خود این فضای دفاع مقدس را بیشتر لمس می‌کنند به همین خاطر هم دنبال یک فضای نوآوری در بحث راهیان نور جهت انتقال آن فضای دفاع مقدس هم هستیم.

کارویژه دیگری از جمله اقتصاد مقاومتی و گفتمانی صحبت کردن داریم این که مسائل را صرفاً در فضای دفاع مقدس وخاص دفاع مقدس و خاطره گویی نباشد را پیگیری می‌کنیم که با این گفتمان دفاع مقدس بیشتر منتقل شود و برای دانشجویان ملموس‌تر شود.

برنامه دیگری که امسال داریم اکران فیلم‌های روز است که تلاش این است که این اکران‌ها را در یادمان‌ها داشته باشیم، اگر هماهنگی‌های لازم صورت گیرد فیلم‌هایی دفاع مقدسی که هنوز اکران نشده اند اولین اکران عمومی آن‌ها را در خود یادمان‌ها داشته باشیم برای نمونه فیلم «تنگه ابوقریب» است که هنوز زمان اکران عمومی آن مشخص نیست اکران شود.

یادمان‌های شهری از دیگر برنامه‌هایی است که مثل موزه خرمشهر، مسجد جامع جنت آباد خرمشهر دنبال این هستیم که این‌ها هم کنار شلمچه و طلاییه که یادمان‌های دفاع مقدسی هستند برجسته شود مخصوصاً در فضای گفتمانی خواهران مناسب‌تر است برای خواهران و قابل لمس‌تر است.

وضعیت برگزاری جلسات قرارگاه ملی راهیان نور دانشجویی به چه صورتی است؟

هفته آینده جلسه‌ای با حضور وزیر علوم و سردار فضلی برگزار می‌شود، فاصله‌ای در برگزاری جلسات داشتم، اما جلسات تشکیل می‌شود خدا را شکر جلسات استانی هم در اکثر استان‌ها به صورت منظم با حضور مسئولین برگزار می‌شود دانشگاه‌ها هم همراهی و هماهنگی را دارند گاهی ممکن است مسائلی در سطح استان‌ها پیش بیاید، ولی از برکات این قرارگاه همین بود که دانشجویان ارتباط خوبی را گرفتند با مسئولین دانشگاه و باز هم آن نکته را تاکید می‌کنم که اگر خود مسئولین دانشگاه‌ها مسئولین قرارگاه‌ها بیایند در این فضای راهیان نور حضور داشته باشند خود این اثر مثبتی بر روی ارتباط‌های بعدی می‌گذارد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار