در بیانیه هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس مطرح شد؛

عرضه گفتمان علمی، فرهنگی و هنری دفاع مقدس در سطح بین‌المللی

دفاع مقدس حرکت فرهنگی منحصربفردی است که می‌تواند گفتمان علمی، فرهنگی، ادبی و هنری تاثیرگذاری را از جنگ هشت ساله به عرصه‌های بین‌المللی عرضه کند.
کد خبر: ۲۷۵۳۲۲
تاریخ انتشار: ۰۳ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۲ - 23January 2018

عرضه گفتمان علمی، فرهنگی و هنری دفاع مقدس در سطح بین المللیبه گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع پرس، محسن شاه رضایی سخنگوی دبیرخانه هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس در آیین اختتامیه این دوره که در سالن خلیج فارس موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد، به قرائت بیانیه این دوره پرداخت، که متن آن در ذیل می‌آید:

حدیث جهاد خالصانه رزمندگان اسلام در دفاع از انقلاب نوپا و سرزمین نیاکان، حدیثی بس دلنشین است و خواندنی. روایتگری از آن سالیان، از نخستین روز‌های آن دوره پر خطر و پر خاطره آغاز و تا به امروز ادامه دارد. بر ما است که این حرکت پر جوشش و زاینده را تداوم بخشیده و به ارتقای آن بیندیشیم.

دست اندرکاران هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس با همین رویکرد و در ادامه تلاش گرانقدر برگزارکنندگان دوره‌های پیشین این برنامه، به این عرصه گام نهادند و با هدف «قدرشناسی از زحمات نویسندگان و تولید کنندگان کتاب دفاع مقدس در سطحی فراگیر» و تبدیل این تلاش به جریان فرهنگی ملی، در چهارچوب اختیارات و محدودیت‌های موجود این کار مقدس را پی گرفتند.

این بیانیه می‌افزاید: تولید و توزیع کتاب‌های دفاع مقدس از مخاطبان و پدیدآورندگان آن بسیار متنوع و گسترده است و طیف‌های وسیعی در آن سهیم هستند. گروهی از مخاطبین، نسل تحصیل کرده دانشگاهی اند که باید بهترین آثار انتخاب و به ایشان عرضه شود. این حرکت مهم از جمله دغدغه‌های مقام معظم رهبری بوده که باید نسبت به آن حساس و جوابگو بود. این حرکت فرهنگی منحصربفرد که با ایثار و تلاش صد‌ها هزار نفر از رزمندگان اسلام همراه بوده است، می‌تواند تعامل‌ها را در کشور افزایش دهد و گفتمان علمی، فرهنگی، ادبی و هنری تاثیرگذاری را شکل دهد و به نهضت ترجمه آثار فاخر فارسی به سایر زبان‌ها منجر شود تا از این رهگذر، فرهنگ کم نظیر هشت سال دفاع مقدس به علاقمندان در سطح بین المللی معرفی شود.

بنابراین می‌توان تجربه این دوره از برگزاری انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس را به صورت اجمالی در نکات زیر بیان کرد:

۱ـ به لحاظ کمی، آثار این دوره شامل آثار چاپ شده در سال‌های ۱۳۹۳، ۱۳۹۴ با ۱۷۰۰ عنوان کتاب با آثار دوره قبل، برابری تقریبی دارد که از رکودی نسبی در تولید و انتشار کتاب دفاع مقدس طی سال‌های اخیر خبر می‌دهد؛ بنابراین اگر رشد کمی کتاب‌های دفاع مقدس از جمله اهداف سیاست گذاران کلان این حوزه باشد، باید نسبت به ایجاد بستر‌ها و انگیزه‌های لازم تلاش مضاعفی صورت پذیرد.

۲ـ این دوره دارای ۲۳ گروه داوری با عناوین ذیل است:

زندگینامه داستانی، پژوهش فرهنگی و اجتماعی، پژوهش نظامی و سیاسی، پژوهش ادبی، پژوهش هنر‌های تجسمی، پژوهش هنر‌های نمایشی، داستان، شعر و نثر ادبی، مستند، هنر‌های تجسمی، هنر‌های نمایشی، خاطره کودک و نوجوان، داستان کودک و نوجوان، شعر کودک و نوجوان، خاطره، تاریخ شفاهی، بیداری اسلامی و بین الملل، آثار مرجع و منابع، مدیریت هنری، ترجمه، توطئه‌های داخلی، کمیته نشر، کارگروه ترویج کتاب. در این میان کتاب‌های گروه خاطره بزرگسال با ۲۹ درصد و پس از آن گروه مستند با ۲۷ درصد و گروه پژوهش نظامی با ۹ درصد در رتبه‌های اول تا سوم بودند. کتاب‌های حوزه پژوهش هنر‌های تجسمی با ۲ عنوان کمترین آمار را به خود اختصاص دادند.

۳ـ ارتقای کیفیت و ترکیب داوران از امتیازات ویژه این دوره محسوب می شود. هر گروه داوری علاوه بر سه کارشناس مجرب از همکاری یک استاد دانشگاه و یک پژوهشگر جوان و فرهیخته نیز بهره مند بود که به نوبه خود می تواند ارتباط میان دانشگاه ، نسل جوان و صاحب نظران پیشکسوت این حوزه را گسترش دهد.

۴ـ پیشنهاد ایجاد دبیرخانه دائمی انتخاب کتاب دفاع مقدس با هدف رصد وضعیت ذکمی و کیفی آثار مکتوب دفاع مقدس در طول سال می تواند به ارتقای این حوزه مهم فرهنگی کشور کمک شایانی نماید. دبیرخانه با تجمیع آثار، برگزاری نشست های تخصصی، ایجاد بسترهای لازم برای حضور در دانشگاه ها و ارتباط با نسل جوان و تحصیل کرده و بسیاری برنامه های آموزشی و پژوهشی مرتبط می تواند فرصت مناسبی برای رشد و تعالی ادبیات پایداری محسوب شود.

۵. برگزاری نشست‌های تخصصی در ۱۵ نشست... موضوع مختلف ادبیات مقاومت و پایدار یبه منظور ارتقاء کیفیت کتاب‌های چاپ شده و در طرح محور‌ها و موضوعات متنوع نشر با حضور اساتید صاحب نظر و مدعوین علاقمند و صاحب اثر از دیگر ویژگی‌های این دوره از انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس بود که امیدوارم مباحث مطرح شده به صورت کتاب در اختیار سایر علاقمندان قرار گیرد.

۶. توجه ویژه به نوقلمان حوزه ادبیات دفاع مقدس از ویژگی‌های بارز این دوره محسوب می‌شود. امیدواریم با ادامه این تشویق‌ها و حمایت‌ها از طریق آموزش هر چه بیشتر و بهتر این عزیزان شاهد ارتقا کیفیت آثار آن‌ها باشیم. ضروری است اذعان نماییم که متاسفانه منابعی که راهکار مناسبی جهت شناسایی نوقلمان در سطح کشور باشد وجود ندارد و این کار مستلزم تلاش و جست و جوی فراوانی است.

۷. در این دوره از انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس برخی موضوعات مهم انقلاب اسلامی که کمتر مورد توجه قرار گرفته است مانند حوادث مربوط به اقدامات ضدانقلاب در مناطق مختلف از قبیل: آمل، کردستان، سیستان و بلوچستان مورد توجه قرار گرفته و یک گروه داوری برای آن‌ها تعیین شده بود.

۸. در این دوره برای توسعه مفهوی و مصداقی دفاع مقدس به موضوعاتی از قبیل: مدافعان حرم، بیدار اسلامی با رویکرد انقلاب اسلامی و مقاومت مردمی در منطقه، اقدام به تشکیل گروه «بیداری و مقاومت بین الملل اسلامی» شد و آثار مربوط در این گروه مورد ارزیابی قرار گرفت که امیدواریم این حوزه بیش از پیش مورد عنایت قرار گیرد.
شایان ذکر است که این دوره از انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس با بهره گیری از نظرات ارزشمند حدود ۱۰۰ نفر داود و صاحب نظر مجرب نسبت به داوری آثار رسیده اقدام نمود که در نهایت.. نفر برگزیده و. نفر حائز تقدیر ویژه و. نفر حائز تقدیر و. نفر حائز تقدیر شناخته شدند. در اینجا فرصت مغتنم می‌شماریم تا سر تعظیم و احترام نسبت به تلاش خالصانه همه نویسندگان و پدیدآورندگان دفاع مقدس فرود می‌آوریم.

در پایان ذکر این نکته ضروری است که برای ارتقای کمی و کیفی کتاب‌های دفاع قدس حمایت هرچه بیشتر از نویسندگان و ناشران این حوزه از جانب مسئولین و تصمیم گیران لازم و ضروری است.

۹. امید آن داریم که با مشارکت تمامی اندیشمندان، سیاست گذاران و مدیران دلسوز انقلابی و مراکز نشر دفاع مقدس، در دوره‌های آتی شاهد آثار بیشتر و مطلوب‌تر در تمامی شاخه‌های فرهنگ مکتوب دفاع مقدس باشیم. بی‌تردید حفظ اقتدار و انسجام ملی، در گرو ترویج عالمانه واندیشمندانه این فرهنگ درخشان و کاربست پیام‌ها و آموزه‌های آن در زندگی روزمره اجتماعی و فردی ما و تصمیم سازی‌ها، تصمیم گیری‌ها و اقدامات مدیران و مسئولان دلسوز این نظام مقدس می‌باشد.

۱۰. در این دوره با هدف بهره‌مند شدن از ظرفیت‌های کشور ار طریق دفاتر استانی بنیاد حفظ آثار با تهیه فرم داوری اقدام به جمع آوری اطلاعات مورد نظر و مشارکت عمومی نویسندگان، کارشناسان، مدیران و سایر اقشار مربوط در حوزه کتاب، نظرخواهی انجام شد تا از تجمیع آن، مواردی استخراج گردید که در کار نهایی داوری لحاظ شد.

۱۱. از دیگر ویژگی‌های این دوره توجه به انتخاب بهترین کارشناس کتاب استانی، انتخاب بهترین اثر از نقاط کم برخوردار و همچنین انتخاب بهترین منتقد کتاب در سطح کشور می‌باشد.

در پایان برخود فرض می‌دانیم از مساعد و همراهی صمیمانه همه نویسندگان، صاحب نظران، ناشران و مراکز ذی‌ربط انتشاراتی، به ویژه مجموعه‌های نیرو‌های مسلح و مسئولان محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوز‌ه هنری و نیز مراکز دانشگاهی و پژوهشی که در برگزاری مناسب‌تر و عالمانه‌تر این دوره ما را یاری کردند تقدیر و تشکر نماییم.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها