لاریجانی در نشست ویژه رسیدگی به ریزگرد‌های خوزستان:

مبالغ خوبی برای حل ریزگرد‌ها اختصاص می‌دهیم

رییس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر ضرورت همکاری همه دستگاه‌ها و قوا برای حل مشکل ریزگردها، گفت: وزارت نیرو هرچه سریع‌تر نسبت به تخصیص حق‌آبه محیط زیستی در خوزستان و سایر نقاط کشور اقدام کند.
کد خبر: ۲۷۹۲۲۷
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۵:۲۷ - 15February 2018

مبالغ خوبی با اذن رهبری برای حل ریزگرد‌ها اختصاص می‌دهیمبه گزارش گروه اخبار داخلی دفاع پرس، «علی لاریجانی» رییس مجلس شورای اسلامی امروز در نشست ویژه رسیدگی به ریزگرد‌های خوزستان، اظهار داشت: اکنون مسئله ریزگرد‌ها در استان خوزستان پیچیده‌تر شده است. رییس سازمان محیط زیست معتقد است اگر ما حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب آب داشته باشیم، می‌توانیم مرطوب‌‌سازی برخی کانون‌های ریزگرد‌ها را انجام دهیم. مرطوب‌سازی باید با سرعت بیشتری انجام شود، تا مشکل مردم حل شود.

وی افزود: وزارت نیرو حق‌آبه محیط زیستی را کامل اختصاص دهد، تا مرطوب‌سازی کامل‌تری انجام شود.

لاریجانی تصریح کرد: منابع آبی در کشور کم است و جهاد کشاورزی هم باید مصرف بهینه را رعایت کند، تا نتایج بهتری حاصل شود.

وی با بیان این‌که مساله رسیدگی به ریزگرد‌های خوزستان باید سرعت یابد، افزود: سازمان محیط زیست باید فکری به حال خوزستان، ایلام، سیستان و بلوچستان و سایر استان‌های درگیر کند و برای هرکدام برنامه و مدلی خاص داشته باشد.

در این جلسه محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: بعد از بحثی که در بهمن ماه سال گذشته شد، ۲ منطقه شناسایی شد که منطقه بحرانی از منطقه جنوب شرق اهواز شروع می‌شد و درحد کمتری به هندیجان می‌رسید که منطقه‌ای با مساحت حدود ۳۵۰ هزار هکتار است.

وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: منطقه فوق بحرانی مربوط به جنوب شرق اهواز بود که حدود ۴۲ هزار هکتار است، کاری که شروع شد برای این بود که آب را به این منطقه برسانیم و نهال کاری کنیم و ۵ هزار هکتار نهال کاری انجام شد، ولی باید توجه داشت که نهال کاری پس از ۳ سال جواب می‌دهد.

وی افزود: همزمان تلاش شد تا کانال ۴۷ کیلومتری احداث شود و عملا این کانال آبگیری شد و آب از ۲ هفته پیش به تالاب منصوری رسید که این تالاب ۱۴ هزار هکتار است. اکنون بیش از ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار در این ۲ هفته مرطوب شده است.

حجتی ادامه داد: آبی که ما می‌گیریم برای این کانال، از کانالی است که برای آبزی‌پروری آزادگان آبرسانی می‌کند و در واقع حقابه آن‌ها را مصرف می‌کنیم و آن‌ها نیز هر روز مشکل دارند، ولی به آن‌ها گفته‌ام که این آبگیری موقت است و در آینده آب را باید از کارون بگیریم.

وی گفت: در این راستا تاکنون ۱۲ هزار هکتار مالچ پاشی هم صورت گرفته است.

وی با بیان این‌که تالاب منصوری اگر سرریز کند به شادگان می‌ریزد، افزود: مشکل ما حق‌آبه آبی است که باید مشخص شود چقدر است و ما کانالی را طراحی کردیم باید به منتهی الیه جنوب شرق اهواز تا به سمت هندیجان برسد. در تالاب منصوری که ۱۴ هزار هکتار است آب به صورت ثقلی می‌رود و تالاب شریفی نیز ۱۲ هزار هکتار است.

براساس این گزارش، رضا اردکانیان وزیر نیرو بیان کرد: آبی که تخصیص داده شده برای زیست محیطی است و برای رهاسازی مهیا است، در این ۴ ماه اخیر به دنبال حل مسئله فاز دوم ۵۵۰ هزار هکتار بودیم و همین آب موجود است. در همکاری با وزیر جهاد کشاوری مسئله حل شد و تامین آب فاز دوم مشکلی ندارد و سازمان برنامه بودجه نیز پشتیبانی مالی می‌کند.

وزیر نیرو بیان کرد: منابع مالی و آبی جدیدی نیامده، ولی بنا را بر این گذاشته‌ایم که بین سازمان محیط زیست، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت و وزارت نیرو موضوع آب را واحد بدانیم و تقسیمش نکنیم که همین امر سبب شده تا موضوع آب شکل خوبی را پیدا کند.

وی با بیان این‌که علت به نتیجه رسیدن در مورد فاز دوم ۵۵۰ هزار هکتار همین مفاهمه بود و علت این‌که ۱۴ طرح را این ۴ دستگاه به نتیجه رسانده‌اند در نتیجه همین مفاهمه است و باید با کم آبی سازگار شویم.

اردکانیان با بیان این‌که ۳۴۵ هزار هکتار منبع تولید ریزگرد داخلی در خوزستان داریم و پاییز و زمستان گریبان‌گیر می‌شوند، گفت: نیازمند حداقل امکانات برای پایش این موضوع هستیم، سازمان برنامه حمایت کند تا مرکز مختصری ایجاد شود و پایش مرتبی انجام شود.

در ادامه غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان اظهار داشت: مشکل اکنون خوزستان نهر بهره نیست؛ زیرا کانال شیلات ۳۵ متر مکعب بر ثانیه می‌تواند آب منتقل کند و به کارون نیز وصل است و ۱۵ متر مکعب بر ثانیه نیاز فاز اول است که فعال است و فاز دوم که هنوز فعال نشده است، اکنون مشکل انتقال آب نداریم بلکه مشکل تخصیص آب داریم.

استاندار خوزستان با بیان این‌که یکی از مشکلات ما خشکسالی است، زیرا دِبی رودخانه کارون به ۱۲۰ متر مکعب بر ثانیه رسیده و پایین آمده است، بیان کرد: وزارت نیرو نیز مشکلاتی دارد و امکان انتقال آب بیش‌از این را ندارند و باید این مشکل به نحوی حل شود.

وی با بیان این‌که آبی با ۳۵ متر مکعب بر ثانیه که وزارت جهاد کشاورزی ۲۰ متر مکعب آن را می‌خواهد و ۱۵ متر مکعب بر ثانیه نیز برای شیلات است، تامین نمی‌شود، افزود: در جا‌هایی که نهال کاری می‌کنیم نیاز به آب دائم نداریم، ولی در جا‌هایی که مرطوب سازی می‌شود هر سال به آب دائم نیاز هست.

شریعتی با اشاره به این‎که کانون اصلی ریزگرد که در روز‌های اخیر و سال گذشته بوده هنوز دست به آن نزده‌ایم که در مدینات در شرق و تالاب شریفیه به سمت مدینات است، ادامه داد: سال گذشته امکان این کار را نداشتند و کاری در آن حوزه نکردند و اکنون نیز این کانال کشیده شده باید به سمت آزاد راه اهواز بندرامام برود و از زیر آزاد راه آب به سمت تالاب شریفیه پمپاژ شود که حداقل ۶ ماه زمان می‌برد، در آن حوزه پیرامون ۳ هزار هکتار معارضینی دارد.

در این جلسه که اکثر نمایندگان خورستان در مجلس شورای اسلامی و برخی از نمایندگان سایر استان‌های درگیر ریزگرد‌ها حضور داشتند نسبت به اهمیت موضوع و تعجیل در علاج واقعه اظهار نظر نمودند.

بر اساس این گزارش، عیسی کلانتری با بیان این‌که ریزگرد‌های با منشا داخلی حداقل تا یک‌ماه دیگر پایان می‌یابد و ریزگرد‌های خارجی شروع می‌شود و مسئولان مربوطه از هم‌اکنون ۷ ماه وقت دارند، اظهار داشت: متولیان از حالا باید بدانند برای امسال اگر ۶۰۰ میلیارد تومان نیز اختصاص دهند همین حالا نمی‌توانند کاری را انجام دهند و برای سال بعد ۷ ماه وقت دارند و اکنون نیز نمی‌توان کاری کرد و منطقی این است که تحمل کنیم برای سال آینده به آسان‌ترین وجه ممکن یعنی مرطوب سازی کنیم.

رییس سازمان محیط زیست کشور با بیان این‌که مساله مهم‌تر این است که بحران گسترده‌ای در ۴ ماه آینده‌ای خواهیم شد و همه کشور گرفتار می‌شود و برنامه‌های نرمال خود را نمی‌توانیم دنبال کنیم، بیان کرد: وزارت کشاورزی حداقل باید یک میلیون هکتار کشت بهاره خود را در کل کشور را کاهش دهد تا بتوانیم بحران را در کل کشور حل کنیم.

وی افزود: باید به کشاورزان خسارت بدهیم و مابه التفاوت تولید را وارد کنیم و مسئله فقط ریزگرد نیست و در سال زراعی موجود نمی‌توان در خوزستان کشت نرمال را داشت (اگر به دنبال حل جدی بحران هستیم). این انتظار را باید داشته باشیم که کشت بهاره و تابستانه آن‌ها مختل می‌شود.

بنا بر این گزاش، کلانتری در ابتدای جلسه نیز اشاره کاملی به منشا ریزگرد‌ها در فصول مختلف و لزوم تخصیص حق آبه‌های محیط زیستی در خوزستان و سایر نقاط کشور داشتند.

لاریجانی در بخش پایانی این نشست به نکاتی به عنوان جمع‌بندی اشاره کرد که به شرح زیر است:

مسئله بسیار مهم است و نیاز به کمک همه دارد و حتما باید همکاری و هم‌فکری بین همه دستگاه‌ها و قوا باشد.

وزارت نیرو هرچه سریع‌تر نسبت به تخصیص حق‌آبه‌های محیط زیستی در خوزستان و سایر نقاط کشور اقدام کند و جهاد کشاورزی هم در جهت رسیدن این آب‌ها به کانون‌های بحرانی اقدام نماید.

در بودجه امسال هم با اذن مقام معظم رهبری و با همکاری مجلس و سازمان برنامه و بودجه مبالغ خوبی برای این منظور لحاظ می‌کنیم.

در کمیته پیگیری امور ریزگرد‌ها نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر حضور داشته باشند.

این موضوع مهم و اساسی در یک جلسه اختصاصی در مجلس با حضور دستگاه‌های ذی‌ربط مورد بررسی بیشتر قرار می‌گیرد.

بر اساس این گزارش، در این جلسه وزرای نیرو، جهاد کشاورزی، رییس سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه و بودجه و تعدادی از اعضای هیات رییسه مجلس شورای اسلامی و نمایندگان استان‌های خوزستان و سایر استان‌های درگیر ریزگرد‌ها حضور داشتند.

انتهای پیام/ 181

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار