اشتباهاتی که اخوان المسلمین مرتکب شد؛

القاعده سازی؛ خطری که موجودیت اخوان المسلمین را تهدید می کند

اخوان المسلمین اینک در جاده یک طرفه ای قرار دارد که هرچه به انتهای آن نزدیک تر می گردد، عرصه بیشتر و بیشتر برای آن تنگ می شود.
کد خبر: ۲۸۰۲
تاریخ انتشار: ۱۴ شهريور ۱۳۹۲ - ۰۷:۲۳ - 05September 2013

القاعده سازی؛ خطری که موجودیت اخوان المسلمین را تهدید می کند

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دفاع مقدس، وضعیت امروز مصر پس از کودتای سفید ارتش این کشور و جنگ داخلی که ده ها کشته و زخمی از خود به جای گذاشت، تحت شعاع تحولات سوریه در سایه قرار گرفته است. چالش امروز مصر، اخوانی ها هستند که ارتش این کشور سعی می کند با دستگیری سرکردگان این حزب کمی از تب و تاب مخالفت آنها و فشاری که گروه های اسلامگرا در این کشور به دولت کودتا وارد می کنند، کم کند.

اخوانی ها رویه سفت و سختی را در مقابل کودتای نرم ارتش مصر در پیش گرفته اند و همین موضوع سبب ایجاد جنگ داخلی هولناکی که کماکان پس لرزه های آن وضعیت داخلی مصر را تحت شعاع خود قرار می دهد، گردیده است.

جالب اینجاست که اخوانی ها و به طور کل گروه های اسلامگرای مصر گرچه تعدادشان از گروه های لیبرال در این کشور بیشتر است؛ اما از سوی دیگر کمتر مورد حمایت حکومت های بین المللی قرار دارند. اخوانی ها به جز ترکیه حامی دیگری در منطقه ندارد و حکومت های عربی حاشیه خلیج فارس نیز از بدو کودتا حمایت بی چون و چرای خود از حکومت کودتای این کشور را اعلام داشته است و در واقع خواهان حذف این حزب بزرگ و اصیل اسلامی از ساختار سیاسی مصر هستند.

همین موضوع به خوبی تناقض آشکار در رویه حکومت های عربی مثل عربستان سعودی را آشکار می سازد. در حالی که حکومت های عربی خود را دایه دار حمایت از اسلام در جهان می دانند، اما در عمل از حکومت های لیبرالی حمایت می کنند که منافع مادی آنها را در محیط بین الملل تامین می کنند.

اخوان المسلمین اینک در جاده یک طرفه ای قرار دارد که هرچه به انتهای آن نزدیک تر می گردد، عرصه بیشتر و بیشتر برای آنها تنگ می شود. اخوان المسلمین پس از در دست گرفتن حکومت مصر اشتباهات بی شماری را مرتکب شدند و این اشتباهات پس از کودتا نیز ادامه یافت و از این منظر این حزب اسلامگرا در تنگنایی قرار گرفته که بیرون آمدن از آن نیاز به انعطاف پذیری و پذیریش برخی از خواسته های حکومت کودتا دارد.

تحلیل گران بین المللی بر این عقیده هستند که اگرچه اخوان المسلمین یکی از احزاب قدیمی اسلامگراست، اما به دلیل عدم تجربه در حکومت داری نتوانست آنگونه که باید خود را در ساختار حکومت مصر اثبات کند و ارتش مصر که مترصد یک موقعیت برای در دست گرفتن حکومت این کشور بود توانست با استفاده از اعتراضات مردمی به رهبری جنبش تمرد مرسی را به زیر بکشد و حکومت خود را در مصر مستقر کند.

یکی از اشتباهات اخوانی ها پس از کودتای ارتش این کشور نیز مساله تاکید اعضای بلند پایه این حزب بر روی شخص مرسی بود. اخوانی ها همواره پس از کودتا در مصر خواسته خود را بر روی مرسی و بازگشت او به قدرت متمرکز کردند. این مساله برای ارتش مصر به عنوان یک خط قرمز حیاتی تلقی می شد که مطلقا برای آنان امکان پذیر نبود.

اخوانی ها در این زمینه آینده سیاسی خود و دیگر گروه های اسلامی را نادیده گرفتند و تنها بر روی شخص مرسی تاکید کردند که این موضوع نیز از جمله مواردی است که به سبب بی تجربگی این حزب اسلامی در خط مشی آنها قرار گرفته است.

کارشناسان بین المللی تاکید دارند که رهبران اخوان در شرایط حاضر بایستی با تاکید بر نگرش دعوتی و نه جهادی خود اخوان را برای پذیرش وضعیت موجود و روش های مسالمت آمیز و دعوتی آماده کنند و عملا رویکردهای تندروانه را محکوم و مانع از افتادن بهانه برای سرکوب بیشتر و ممنوعیت اخوان گردند. در واقع امروز اخوان المسلمین با توجه به مخالفت های داخلی و خارجی باید رویکرد تقیه در کوتاه مدت برای ماندن در ساختار سیاسی مصر در بلند مدت را در پیش گیرد.

این همان موضوعی است که ارتش مصر بر روی آن تاکید دارد و در واقع می توان گفت: برخی از مخالفان و حتی ارتش مصر تمایل دارند با وانمود کردن و بزرگنمایی ایفای نقش نظامی اخوان یا بهره گیری برخی از اعضای اخوان، شرایط را برای سرکوب کامل و منحل کردن اخوان آماده سازند.

اخیرا نیز با حمایت القاعده و شخص ایمن الظواهری، سرکرده این گروهک تروریستی از اخوانی ها در برابر ارتش مصر بیم آن می رود که بخشی از حزب اخوان المسلمین که ماهیت سلفی دارند و بسیار تند رو هستند در القاعده حل شده و ضمن دادن بهانه اصلی به ارتش این کشور در اهداف بلند مدت خود دچار انحراف شوند. این موضوع یکی از سناریوهایی است که برای به دام انداختن اخوان المسلمین و حذف آنها از ساختار سیاسی مصر برنامه ریزی شده است.

جریان های سلفی تندرو و القاعده، عملا از گرایش بخشی از اخوان به مبارزه مسلحانه حمایت می کنند. در واقع در این سناریو، در کنار گرایش برخی از اعضا اخوان به رویکرد نظامی عملا می توان این جریان ها را با بخشی از بدنه اخوان هماهنگ تر و در یک راستا قرار داد. جدا از این، فتواهای برخی از مفتیان سلفی همچون محمد العریفی می تواند اخوان را به سمت رادیکالیزه شدن سوق دهد.

همه این موارد سبب می شود که اخوان المسلمین از ساختار سیاسی مصر کنار گذاشته شود و به عنوان یک گروهک تروریستی و دست راست القاعده در مصر معرفی گردد که به صورت زیرزمینی  به مبارزه سیاسی با ارتش این کشور اقدام کند که این خطر بزرگی است که حزب اسلامی اخوان المسلمین را در مصر به شدت تهدید می کند.

درواقع القاعده سازی، اخوان المسلمین و بی ثباتی در مصر به عنوان یکی از اهداف عالی برای اسرائیل در منطقه به شمار می رود که باعث می شود مصر ضعیف و معطوف به خود باقی بماند تا اسرائیلی ها بتوانند از آب گل آلود  تحولات مصر شاه ماهی خود را بگیرند.

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار