به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، عربستان به زعم خود در هفتههای اخیر تلاشهایش را برای مداخله در انتخابات پارلمانی لبنان را افزایش داده است. این کشور تلاش میکند تا از قدرت گرفتن نمایندگان وابسته به جنبش حزبالله جلوگیری کند؛ هر چند که نقش عربستان در جریان ماجرای «سعد حریری» نخست وزیر لبنان بیش از پیش آشکار شد.
مقامهای آمریکایی و لبنانی میگویند که عربستان حریری را مجبور به استعفا کرد و دولت ائتلافی لبنان که شامل وزیران حزبالله بود، این امید سعودیها را بر هم زد. این اقدام عربستان موجب بسیج لبنان در حمایت از نخست وزیر شد و حزب الله را به عنوان یک نیروی باثبات کننده معرفی کرد به طوریکه حریری در حین دیدار با «میشل عون» رئیس جمهور لبنان اعلام کرد که استعفای خود را به حالت تعلیق در آورده است.
یک روزنامه آمریکایی دیگر اخیرا نوشت: در حالیکه کشورهای عربی فشار بر حزبالله را شدت بخشیدهاند، این گروه لبنانی مواضع خود را به عنوان یک قدرت منطقهای تثبیت کرده و فراتر از مرزهای لبنان اعمال قدرت نظامی میکند و با وجود بحرانهای سیاسی داخلی در حال مقاومت است.
به نوشته روزنامه «واشنگتنپست»، افزایش قدرت این گروه در بحبوحه شدت یافتن درگیریها از سوریه گرفته تا یمن به میان آمده است.
رافائل لفور تحلیلگر بخش خاورمیانه اندیشکده کارنگی هم گفته است: سعودیها امید داشتند که استعفای حریری شوک ایجاد کرده و کابینه لبنان منحل شود تا حزبالله و متحدانش مجبور شوند از وزارتخانهها و دیگر مواضع مهم قدرت دست بکشند؛ اما این اتفاق هرگز رخ نداد.
وی ادامه داد: حزبالله از هنگامی که به دولت سوریه برای نبرد با مخالفان این کشور پیوست، مستحکمتر شد. نفوذ حزبالله در قلب مؤسسات امنیتی لبنان به یقین بیشتر از هر وقت دیگر است.
محمد عبید دیگر تحلیلگر سیاسی نزدیک به نیروهای مقاومت حزبالله گفت: حزبالله موظف به ایفای نقش بود؛ زیرا هر زمانکه دولت به وظیفه خود در حمایت از مردم عمل نمیکند، یکی باید این کار را انجام دهد. البته همکاری حزبالله با ارتش لبنان به مفهوم کنترل بر تصمیمگیریهای آنها نیست.
بنابراین گزارش، مخالفت جدی سیاستمداران لبنانی از احزاب مختلف و همچنین خانواده حریری با تلاش عربستان برای دست بردن در اوضاع سیاسی لبنان، موجب شد تا این طرح نتیجه عکس بدهد.
واشنگتنپست همچنین از تلاش پشت پرده آمریکا و فرانسه برای ممانعت از بیثباتی لبنان خبر داد و مدعی شد این رویه را تا حدی ناشی از حضور بیش از 1/5 میلیون پناهجوی سوری در این کشور دانسته و ادعا کرده است که ریاض از پیش متحدان خود را در جریان برنامه حریری برای استعفا قرار نداده بود.
عربستان در ظاهر متعهد به مبارزه با تروریسم است؛ اما سیاست فرقهگرایانه این کشور راهبردهای ضد تروریستی و اعتبار نخستین نشست ائتلاف نظامی مبارزه با تروریسم کشورهای اسلامی که در این کشور برگزار شد را تهدید میکند و واشنگتن نیز در این نبرد قومیتی با متحد شدن با یک طرف، برخلاف راهبرد اعلام شده ضدتروریستی خود عمل میکند. از سوی دیگر با توجه به اینکه حریری پس از بازگشت به بیروت از استعفایش عقبنشینی کرد به نظر میرسد که حل این بحران نیازمند مذاکراتی بینالمللی بین بازیگران منطقهای و محمد بن سلمان باشد.
انتهای پیام/ 441