به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، «مهدی مطهرنیا» تحلیلگر مسائل آمریکا با اشاره به برکناری رکس تیلرسون در گفتوگویی عنوان کرد: ایالات متحده در پی رهبری هژمونیک جهان بر اساس نظریه مرکب جوزف جف است؛ به گونهای که بوش دوم و اوباما با اختلافات مختلف این نظریه را پیش بردند و نهایتاً اوباما آن را تحکیم کرد و در حالت فعلی ترامپ به دنبال تثبیت این سیاست است. راهبرد میل به شرق در قرن بیستم در راستای مواجه با جنوب شرق و شرق آسیا طراحی شده است. چراکه آمریکا درصدد است کمربند نفوذ خود را در چند سطح پیگیری کند که شرق آسیا، خاورمیانه و ایران در دستور کار آن قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، مواجهه با چین جزئی از راهبرد راهبرد اصلی ایالات متحده خواهد بود تا بتواند صنایع خود را در شرق و جنوب شرق آسیا را تحکیم کند. سومین گزاره در مورد مواجهه با ایران است که پس از درگیری با کرهشمالی و جنگ توئیتری میان رهبر پیونگیانک و ساکن کاخسفید شاهد هستیم که بحث حل و فصل منازعه میان این دو طیف مطرح میشود. با تمامی این تفاسیر ترامپ به دنبال همفکری در مورد ایران و اهداف دیگر خود در سطح بینالمللی است و در اینجاست که مشخص میشود چرا «رکس تیلرسون» که ترامپ را بازیگر احمق نامیده بود، برکنار شده است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: قرار گرفتن شخصی مانند «مایک پومپئو» در کنار جیمز متیس و همچنین «جینا هاسپل» که به عنوان رئیس سازمان سیا منصوب شده است، نشان می دهد که تیم تندروی ترامپ قویتر از گذشته به دنبال سناریوهای جدید در ابعاد مختلف است. به نظرم بعد از ماجرا کرهشمالی بیشترین تمرکز واشنگتن بر ایجاد فضای جدید در خاورمیانه خواهد بود که مرکزیت آن تهران خواهد بود.
وی در پایان تصریح کرد: سناریوی دیگر که میتواند در ماههای آینده وجه عملیاتی به خود بگیرد، پیوستن «نیکی هیلی» به مثلث متیس، پومپئو و هاسپل است؛ باید توجه داشت که نماینده آمریکا در سازمان ملل در کانون توجه ترامپ قرار دارد و از اینرو ممکن است نیکی هیلی به عنوان مشاور امنیت ملی دولت ترامپ منصوب شود و اگر چنین حالتی اتفاق بیافتد سیاست خارجی ایالات متحده بسیار خشن و تهاجمیتر از گذشته خواهد شد. همراهی این چهار مهره با شخصی مانند ترامپ اعمال حداکثر فشار بر خاورمیانه عربی را رقم خواهد زد. از این منظر پس از حل و فصل پرونده کرهشمالی همین تیم به سوی انسجام علیه تهران گام خواهند برداشت.
منبع: ایلنا