به گزارش گروه سایر رسانههای دفاع پرس، سید رحیم نعمتی در یادداشتی نوشت:
کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، تصمیم گرفته برنامه موشکی- هستهای خود را از روز شنبه 21 آوریل متوقف کند و برای این کار دستور داده مرکز پژوهشی مربوط به فعالیتهای موشکی-هستهای در شمال کره شمالی بسته شود. رسانه دولتی کره شمالی با انتشار این خبر توضیح داده که برنامه هستهای کره شمالی از نظر نظامی به هدف خود رسیده و توانسته از جهت بازدارندگی نتیجه بدهد و دیگر نیازی به ادامه این برنامه نیست. این خبری است که نمیتواند در خارج از کره شمالی بازتاب مثبتی نداشته باشد، چنان که واکنش کشورهایی مثل چین، امریکا، کره شمالی و حتی اتحادیه اروپا حاکی از استقبال این کشورها از تصمیم جونگ اون است. در این بین، برخی نگاهها به تصمیم جونگ اون بیشتر از وجه تردید بوده تا امید و به همین جهت هم است که ضمن استقبال از این تصمیم متذکر تردید خود هم شدهاند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا، درست ساعاتی بعد از اینکه تصمیم جونگ اون اعلام شد، پیام توئیتری خود را منتشر کرد تا اشتیاق خود را از اعلام این خبر نشان داده باشد. او این خبر را برای کره شمالی و جهان «بسیار خوب» توصیف کرد و نوشت: «پیشرفت بزرگ! در انتظار نشست مشترکمان هستم.» منظور او از نشست مشترک، دیدارش با جونگ اون است که در چند ماه اخیر خبرساز بوده و بیشتر از همه، این ترامپ است که به دنبال انجام این دیدار بوده تا آنجا که مارک پمپئو، رئیس سازمان سیا، را هم برای انجام مقدمات آن مخفیانه راهی پیونگیانگ، پایتخت کره شمالی کرد؛ اتفاقی نادر در تاریخ روابط امریکا با کره شمالی. در واقع، ترامپ به سختی دنبال دیدار مستقیمی با جونگ اون است تا به قول خودش مسئله کرهشمالی و تنشها با آن را یک بار و برای همیشه تمام کند. او این برنامه را از یک سو در مقابل باراک اوباما، رئیس جمهور سابق امریکا، دنبال میکند تا در برابر برجام، بتواند نوعی از توافق هستهای با کرهشمالی را ترتیب دهد تا بگوید که گامی مهمتر از اوباما برای خلع سلاح اتمی برداشته است. از سوی دیگر، ترامپ میخواهد از رسیدن به توافقی با جونگ اون نام خود را در میان رؤسای جمهور امریکا به یادگار بگذارد، چرا که پرونده تنش با کرهشمالی پنج سالی بعد از جنگ جهانی تاکنون باز بوده و هیچ یک از رؤسای جمهوری امریکا نتوانستهاند این پرونده را ببندند و ترامپ با دیدار مستقیم با جونگ اون و رسیدن به توافقی با او در آرزوی بستن این پرونده است.
تردیدهایی در مقابل این حجم بالا از خوشبینی ترامپ وجود دارد که ایستونوری انونودرا، وزیر دفاع ژاپن، نتوانسته از بیان تردیدش خودداری کند و به همین جهت هم میگوید: «ما بابت این مسئله نمیتوانیم رضایت داشته باشیم. کیم جونگ اون اشارهای به دست کشیدن از آزمایشهای موشکی میانبرد بالستیک و کوتاه برد نکرده است.» تردید او از این جهت واقعیت دارد که جونگ اون تنها از تعلیق برنامه موشکهای قارهپیمای خود گفته و اشارهای به تعلیق برنامه موشکی میانبرد و کوتاهبرد نکرده است. از طرف دیگر، ژاپنیها نمیتوانند تا قبل از رسیدن به قدرت نظامی مورد نظرشان از بسته شدن پرونده شبهجزیره کره راضی باشند. در واقع، بسته شدن این پرونده تا قبل از آن درجه از توان نظامی به معنای گشوده شدن پروندههایی علیه ژاپن است که توکیو نمیتواند بدون قدرت نظامی قابل توجه برگ برندهای در آن پروندهها نداشته باشد. باید توجه داشت ژاپن با کشورهای منطقه در مورد مالکیت برخی از جزایر اقیانوس آرام تنش ارضی با کشورهای منطقه دارد که چین، کرهشمالی و کرهجنوبی از جمله این کشورها هستند. ژاپن تاکنون و با وجود تنش در شبهجزیره کره میتوانست از کارت امریکا در مقابل این کشورها استفاده کند که حالا و با پیشرفت حل مسئله شبهجزیره میبیند این کارت در حال ناپدید شدن است. از سوی دیگر، افق دیدار و مذاکره ترامپ با جونگ اون چنان نامعلوم است که حتی در داخل امریکا هم تردیدهایی در این مورد وجود دارد. شبکه تلویزیونی سیانان تردید خود را به این صورت بیان کرده: دلایل بسیاری برای محتاط و شکاک بودن دربارۀ اعلام کرهشمالی مبنی بر توقف آزمایشهای هستهای یا موشکی، وجود دارد و کرهشمالی هرگز به طور کامل از اهرم خود دست برنخواهد داشت.» در مجموع، باید گفت که با وجود اینکه تصمیم جونگ اون برای تعلیق برنامه موشکی- هستهای یک گام به جلو است، اما وزنه تردیدها بر امید آن قدر سنگین است که باید نسبت به این گام محتاط بود و دید بعد از این چه پیش خواهد آمد.
منبع: روزنامه جوان