یادداشت/ علی محقق

چرا کاخ سفید هرچه بیشتر ضدایرانی‌ می‌شود؟

برای بسیاری سوال پیش آمده که نتیجه این بلبشویی که در آمریکا به وجود آمده است چه می‌شود و بالاخره تصمیم ترامپ در خصوص ایران چه خواهد بود.
کد خبر: ۲۸۷۸۰۸
تاریخ انتشار: ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۷ - 22April 2018

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس، نگاهی به صدا‌های متناقضی که از آمریکا به بیرون مخابره می‌شود، نشان می‌دهد که کاخ سفید در یک سردرگمی نسبت به توافق هسته‌ای ایران به سر می‌برد. ترامپ مکرر توئیت‌های ضد ایرانی منتشر می‌کند، تیم امنیت ملی تهدید به بمباران ایران می‌کنند، عده‌ای نیز هشدار می‌دهند که آمریکا نباید از برجام خارج شود چرا که تبعات بسیار وخیمی برای آن‌ها خواهد داشت. برای بسیاری سوال پیش آمده که نتیجه این بلبشویی که در آمریکا به وجود آمده است چه می‌شود و بالاخره تصمیم ترامپ در خصوص ایران چه خواهد بود.

مسیرتازه جنجال سازی علیه ایران در ایستگاه جدید

آمریکایی‌ها در مسیر جدید جنجال سازی خود علیه ایران، به ایستگاه جدیدی رسیده‌اند. تردید‌های آمریکا بر سر ماندن در برجام و نماندن در آن در بین بسیاری از ناظران تبدیل به یک معما شده است که این معما به طور خودکار در ۲۲ اردیبهشت حل خواهد شد. اما آنچه به طور کلی در این روز‌ها مشخص است این است که کاخ سفید بیش از هر زمانی تبدیل به کاخ مجانین جنگ طلب شده است. تیم نئوکان‌های افراطی زمان جرج بوش در حال بازگشت به مسند قدرت و مشورت هستند و ترامپ نیز در حال عملی کردن نیات خود در خصوص ایران است. او می‌خواهد ایران وارد انزوای بین المللی شود، تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را عملی کند و این کشور را وادار به گفت و گو برای اخذ امتیازات در موضوعات منطقه‌ای کند و به طور کلی مسیر «تغییر رفتار ایران» را عملیاتی کند.

اگرچه مقاومت‌های بسیاری توسط دیپلمات‌ها و شخصیت‌های علمی کشور‌های غربی نسبت به خروج آمریکا از برجام توسط ترامپ صورت گرفته و آن‌ها همه در حال تکاپو و جنب و جوش برای مطرح کردن خوبی‌های برجام برای آمریکا هستند، اما از جمیع متغیر‌های موجود، چنین بر می‌آید که تصمیم ترامپ در خصوص خروج از برجام بیشتر ریشه در واقعیت معادلات آمریکا دارد.

مورد کره شمالی و ذهنیت ترامپ در خصوص ایران

یک موضوع دیگر در ذهنیت ترامپ نسبت به برجام نیز مسئله کره شمالی است. اخیرا گفت و گو‌هایی بین کره شمالی و آمریکا مطرح شده است که تا حدی منجر به از بین رفتن فضای تنش آلود بین دو کشور شده است. مایک پمپئو گزینه وزارت امور خارجه ترامپ که موفق هم نشد در گام اول صلاحیت خود را کسب کند، با رهبر کره شمالی ملاقات داشته است. اگرچه جزئیات این ملاقات رسانه‌ای نشده است، اما نشان دهنده بهبود در فرآیند نزدیکی دو کشور است. از طرفی دیگر رهبر کره شمالی بیان داشته که دیگر دست به آزمایش موشکی هسته‌ای نخواهد زد که این موضوع با استقبال ترامپ مواجه شده است. دونالد ترامپ در واکنش به تصمیم کره شمالی گفته که این اقدام «خبر مهمی برای کره شمالی و جهان است.» رسانه‌ها همچنین از دیدار خود با رهبر کره شمالی در ماه می‌سخن گفته است؛ بنابراین ترامپ به این جمع بندی رسیده است که افزایش فشار‌های اقتصادی و سیاسی علیه کره شمالی، سبب شده است تا این کشور به سمت تنش زدایی پیش برود. ترامپ همین فرضیه را در خصوص ایران نیز عملیاتی می‌داند. در این شرایط آن چه از اهمیت برخوردار است، شنیده شدن صدای واحد از کشور مبنی بر پایمردی بر اصول و اهداف ایران در سطح منطقه‌ای و در حوزه نظامی است. هرگونه پیام اشتباه به ترامپ در خصوص این مسائل، وی را در این موضع که «با اعمال فشار می‌توان از ایران امتیازگرفت» مصر‌تر خواهد کرد.

مقاومت در خصوص حفظ برجام

با این عناصر هر چه به روز‌های منتهی به ۲۲ اردیبهشت یعنی تصمیم دونالد ترامپ برجام نزدیک می‌شویم، مقاومت‌ها برای حفظ برجام بیشتر می‌شود. کسانی که در این خصوص تلاش می‌کنند چند مولفه را در ذهن می‌پرورانند؛ نخست اینکه «برجام عامل تامین امنیت منطقه است»، دوم اینکه «خروج از برجام به معنی از بین رفتن اعتماد به آمریکا و توافقنامه‌های بین المللی است» و سوم اینکه «در صورت لغو برجام از سوی آمریکا، احتمالا ائتلاف آمریکا و اروپا به هم خواهد خورد.» بیشتر مقاومت‌هایی که با تصمیم ترامپ صورت گرفته از جانب اروپایی‌ها و در آمریکا از سوی دموکرات‌ها بوده است. اخیرا ۵۰۰ قانونگذار آمریکایی و اروپایی به کنگره آمریکا نامه‌ای نوشته‌اند و در آن بیان داشته‌اند «بعد از ۱۳ سال تلاش‌های دیپلماتیک مشترک، به گشایشی عمده [در پرونده برنامه هسته‌ای ایران]دست یافته و برجام را امضا کردیم ... تنها دلیلی که ما را قادر به دستیابی به این گشایش کرد این بود که در کنار یکدیگر ایستادیم. ما آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها با کمک همدیگر اثبات کرده‌ایم مشارکت‌های قوی و وحدت‌بخش فراسوی آتلانتیک می‌تواند به تشکیل یک ائتلاف مورد تأیید جامعه بین‌المللی منجر شده و به چین و روسیه تسری پیدا کند ... آن ائتلاف اکنون در معرض خطر است، زیرا دولت آمریکا بدون وجود هیچ ادله‌ای از عدم پایبندی ایران به تعهداتش در حال حرکت به سمت خروج از برجام است.»، اما وزن این مقاومت‌ها برای دونالد ترامپ چندان اهمیتی ندارد، و آنچه برای ترامپ مهم است وارد کردن حوزه‌های جدید در توافق و از بین بردن برخی از بند‌ها از جمله محدودیت‌های غنی سازی ایران است.

حامیان لغو برجام

در سوی دیگر ماجرا کسانی که شدیدا به دنبال از بین رفتن برجام هستند، غالبا از جمهوری خواهان، نئوکان‌های دوباره به قدرت رسیده و لابی‌های سعودی – صهیونیستی مستقر در آمریکا هستند. با روی کار آمدن جان بولتن به عنوان یکی از افرادی که بیشترین توجه را برای ترویج ایده‌های ضد ایرانی در امنیت ملی آمریکا در زمان بوش داشته است، موتور ضد برجامی و موضع حامیان لغو برجام گرمتر شده است. در سوی دیگر ماجرا نیز سعودی‌ها که تصور می‌کنند ایران بعد از برجام «مشروعیت حضور در منطقه و مشروعیت افزایش قدرت خود را کسب کرده است» سرسختانه به دنبال از بین رفتن برجام به هر دلیلی هستند.

در سوی دیگر تیم جدید امنیتی که در کاخ سفید مستقر است، رویکردی کاملا ضد ایرانی داشته و برخی از آن‌ها همچون جان بولتون خواستار بمباران ایران شده‌اند؛ بنابراین موضع حامیان لغو برجام در کاخ سفید تقویت شده است وبدنبال متقاعد کردن ترامپ هستند که از برجام خارج شود.

جنگ روانی علیه ایران

یکی از اهداف ترامپ از مطرح کردن ماجرای لغو برجام، ایجاد فضای روانی علیه ایران به منظور امتیاز گرفتن در مسائل منطقه‌ای است. همچنین ترامپ به خوبی می‌داند که در مسئله برجام، اروپایی‌ها با آمریکا هم صدا نخواهند شد؛ بنابراین تمام تلاش خود را می‌کند که با ایجاد این جنگ روانی، بخشی از بار مسئولیت را بر دوش ایران انداخته، و تا حدی کشور‌های اروپائی را در این زمینه با خود همنوا کند. در این خصوص گری سیک استاد روابط بین الملل دانشگاه کلمبیا می‌گوید «می دانیم که جان بولتون و مایک پمپئو در گذشته خواستار رویکرد تند علیه ایران بوده‌اند. شاید آن‌ها اکنون دنبال ‏یک جنگ روانی برای فشار به ایران و همینطور دیگر کشور‌ها باشند تا در سیاست آن‌ها علیه ایران مشارکت بیشتری کنند، اما ‏مساله اینجاست که اگر سخنانی تند بیان کردید که نتیجه مورد نظر شما را ندهد، بیش از پیش از دیپلماسی فاصله گرفته و به فاز ‏نظامی کشیده خواهید شد.»

بنابراین آنچه از کاخ سفید به بیرون مخابره می‌شود، مجموعه‌ای از صدا‌های متناقض در خصوص برجام است. ترامپ برای تقویت موضع خود تلاش کرده است تا کسانی را در قدرت شریک خود کند که بیشترین رویکرد‌های ضد ایرانی را دارند؛ و هر چه به مهلت ۲۲ اردیبهشت نزدیک‌تر می‌شویم، این پاکسازی به منظور ضد ایرانی‌تر کردن موضع کاخ سفید بیشتر صورت می‌گیرد.

منبع: فارس

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار