نصرت‌الله تاجیک:

مدل توسعه ایران نباید به ترامپ و امثال او گره بخورد

تحلیلگر مسائل بین‌الملل سخنرانی ترامپ را تند، عقده‌گشایانه و خشونت‌آمیز و در حقیقت به نوعی اعلان جنگ با ایران خواند و با اشاره به خروج آمریکا از برجام گفت: ما نباید مدل توسعه خود را به ترامپ و امثال آن گره بزنیم.
کد خبر: ۲۹۰۲۹۹
تاریخ انتشار: ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۰ - 09May 2018

مدل توسعه ایران نباید به ترامپ و امثال او گره بخوردبه گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس،‌ نصرت الله تاجیک تحلیلگر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگویی درباره اعلام خروج آمریکا از برجام توسط ترامپ و اتهاماتی که در سخنرانی سه‌شنبه خود به ایران نسبت داد، سخنرانی ترامپ را تند، عقده‌گشایانه و خشونت‌آمیز و در حقیقت به نوعی اعلان جنگ به ایران خواند و اظهار داشت: ترامپ از جهت سناریو‌های محتمل، بدترین سناریو را انتخاب کرد. سناریو‌های متعددی بین تحلیلگران مطرح بود و ایشان خروج از برجام و برقراری تحریم‌های هسته‌ای را به صورت یکجانبه در یک مرحله انجام داد.

وی افزود: واقعیت امر این است که ما باید یک استراتژی مشخصی را اتخاذ کرده و دنبال کنیم. من قبلا هم گفتم ما نباید مدل توسعه خود را به ترامپ و امثال ترامپ گره بزنیم. شأن ملت ایران این نیست که زندگی روزمره و در حقیقت مدل توسعه و رفاهشان در گرو خیمه شب‌بازی‌های افرادی، چون نتانیاهو و عقده‌گشایی‌های امثال ترامپ باشد.

تاجیک عنوان کرد: ضمن غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ معتقد بودم که در این مرحله از برجام خارج نخواهد شد و به وزیر خارجه تازه واردش مهلت داده و اجازه می‌دهد در ارتباط با همپیمانان اروپایی اقداماتی را برای به تفاهم رسیدن مراحل بعدی داشته باشد، ولی به دلیل غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ و نوع گفتاری که امشب داشت، شاهد این اظهارات سخیف و همراه با عقده نسبت به ملت و دولت و حکومت ایران و همچنین خروج این کشور از برجام بودیم.

وی اضافه کرد: این سخنان هم عبور از تغییر رژیم و هم اعلان جنگ بود. تصویری که ترامپ از ایران می‌سازد و ایران را مسبب همه مشکلات منطقه می‌داند، در حالی است که این آمریکاست که با دخالت‌های مختلف در کشور‌های خاورمیانه و مقدرات مردم باعث این وضعیتی شده که در خاورمیانه (غرب آسیا) شاهدیم.

تاجیک گفت: الان رفتاری که ترامپ از خود بروز می‌دهد عکس العملی کردن ایران است که در حقیقت ایران، به یک اقدام این چنینی دست بزند، در حالی که هم مسئولان کشور نسبت به اوضاع واقفند.

وی ادامه داد: ما باید یک بلوک سازی و یارگیری جهانی از طریق فعالیت‌های دیپلماتیک داشته باشیم و هم با کشور‌هایی که حاضر هستند به صورت عملی و نه در حرف در کنار ما در قضیه برجام بمانند، همکاری کنیم و اگر آن‌ها طرح‌های مکمل دارند بعد از نتایج عملی از برجام به طرح‌های مکمل برسیم، نه اینکه الان دوباره برجام را گروگان این طرح‌ها قرار دهیم.

سفیر اسبق ایران در اردن افزود: اگر ما از یک همکاری بین‌المللی نتیجه مثبت گرفتیم در آن صورت می‌توانیم به طرح‌های تکمیلی و برطرف کردن دغدغه‌های دو طرف فکر کنیم. یعنی اگر ماکرون رئیس جمهور فرانسه حرف از الحاقیه می‌زند و ما علاقه‌مندیم با فرانسوی‌ها همکاری داشته باشیم و دغدغه‌ها برطرف شود، زمانی است که از فواید برجام بهره‌مند شویم. ما نباید مدل توسعه و رفاه مردم را گروگان افرادی مثل ترامپ قرار بدهیم و باید ببینیم برجام اگر برای ما منافع و فوایدی دارد آن را حفظ کنیم، چه ترامپ در آن بماند چه نماند و اگر چنین نشد از آن خارج شویم.

وی خاطرنشان کرد: ما باید یک فعالیت دیپلماتیک وسیع در سازمان‌های بین‌المللی و در ارتباط با روابط دوجانبه با کشور‌های موثر و ۵ کشور عضو ۱+۵ داشته باشیم و این روش و گفتار ترامپ را به عنوان تلاش آمریکا برای تغییر رژیم مستند کنیم.

تاجیک همچنین گفت: ما باید با این پنج کشور راجع به مباحث برجام همکاری کرده و از سوی دیگر از آمریکا و نقض تعهداتش در قالب مکانیسم برجام شکایت کرده و بعد از آن مرحله باید تصمیم بگیریم که اگر این پنج کشور با ما در مورد مفاد برجام همکاری کنند، آن زمان با همکاری آن‌ها می‌توانیم طرح‌هایی که می‌خواهیم اجرایی کنیم در قالب برجام دنبال کنیم. اگر مشکلی با اجرای مفاد برجام با این کشور‌ها داریم باید ببینیم منافع ما در ادامه برجام هست یا نیست، اگر هست بمانیم و اگر نیست ما اهرم‌های زیادی برای برخورد با مشکلات بعدی خواهیم داشت.

وی یادآور شد: مشکل اصلی ما با آمریکا واقعا قضیه برجام نبوده و نیست و مشکل ما با آمریکا و ترامپ بی اعتمادی بین دو کشور و بحث خاورمیانه است. آن‌ها می‌خواهند ما را از صحنه خاورمیانه حذف کنند.

تاجیک بیان کرد: هم اکنون فقط ۴۰ درصد مردم آمریکا اینگونه که ترامپ ما را خطری برای صلح و امنیت جهانی تلقی کرد، با این نظر موافقند.

وی بیان کرد: این اقدامات ترامپ وجاهتی در داخل آمریکا ندارد، ما باید از کانا‌هال حقوقی و دیپلماتیک منافعمان را تامین کنیم، ما به سمت برجام رفتیم، چون نمی‌خواستیم مدل کره شمالی را دنبال کنیم، ولی باید به سرعت صنعت هسته‌ای بومی سازی شده خود را دنبال کنیم.

تاجیک در پایان بر انسجام ملی برای مقابله با زیاده خواهی آمریکا تأکید کرد.

منبع: فارس

نظر شما
پربیننده ها