به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی دفاع پرس، سردار سرلشکر پاسدار غلامعلی رشید جانشین رییس ستاد کل نیروهای مسلح، صبح امروز در اولین گردهمایی سراسری فرماندهان دفاع مقدس از رده گردان به بالا که با عنوان «قافله خورشید» در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شده است، با بیان اینکه گرامیداشت هفته دفاع مقدس بزرگداشت سالگرد یک تجاوز نیست، اظهار کرد: گرامیداشت هفته دفاع مقدس در حقیقت بزرگداشت حماسه عظیم است.
وی افزود: گرامیداشت این هفته به معنای بزرگداشت مقاومت ارتش، سپاه، نیروهای بسیجی و تمام ملت ایران است که در اوج سختیها و کمبودها با عزم راسخ مقاومت کردند و دشمن را شکست دادند.
جانشین رییس ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: جنگ ما یک جنگ محلی و منطقهای نبود؛ جنگ ما از بسیاری از جنگها مانند جنگ اعراب و اسرائیل و جنگ ویتنام مهمتر بود.
سردار رشید خاطرنشان کرد: اهمیت هشت سال دفاع مقدس این است که جهان در آستانه یک تغییر بزرگ بود و امام(ره) با سیاست نه شرقی نه غربی، یک نه بزرگ به دو ابرقدرت وقت گفت. طبیعی بود که آنها انکار وجود خود را بر نمیتابیدند.
وی اضافه کرد: برای اولین بار پس از چهار پنج دهه حاکمیت نظام دوقطبی بر دنیا، هر دو ابرقدرت غرب و شرق از دشمن ما حمایت میکردند، که از این لحاظ هشت سال دفاع مقدس، یک جنگ جهانی و استثنایی بود.
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در ادامه با مقایسه هشت سال دفاع مقدس با جنگهای پیش از انقلاب اسلامی بیان کرد: مفهوم جنگ در ذهن ملت ایران پدیده واحدی نبوده است. چیزی که مردم از جنگ با روسها در ذهن دارند شکست، حقارت سیاسی و اجتماعی پرداخت غرامت و از دست دادن سرزمینی به اندازه وسعت۴ استان شمال غرب کشور است.
وی افزود: البته تا چندسال ملت دچار ابهام برای مبارزه با روسها بودند، چون پادشاه قاجار به هیچ وجه قادر به هدایت ملت نبود و مردم نمیدانستند از این سلطان قاجار حمایت کنند یا خیر. یک فقیه دینی به نام شیخ جعفر کبیر به داد ملت رسید و گفت مبارزه با دشمن واجب است. اگر این فقیه شیعی نبود شاید کل ایران به اشغال بیگانگان در میآمد.
سرلشکر رشید در ادامه با اشاره به اشغال کشور در شهریورماه ۱۳۲۰ توسط نیروهای روسیه و انگلیس، گفت: این اشغال هم چیزی جز فقر و قحطی و فحشا در اذهان مردم باقی نگذاشته است.
وی با بیان اینکه رضاخان تنها در مقابل مردم قلدر بود، تصریح کرد: برخی تاریخنویسان میگویند ارتش رضاخان توان مقابله با آنها را نداشت؛ ولی نمونه روشن مقابله با بیگانگان، ایستادگی ارتش و سپاه و بسیج مقابل تجاوز عراق است و فرقی بین مقابله با آمریکا و روسیه و انگلیس و عراق وجود ندارد. البته اگر امام(ره) نبود و ارتش، سپاه، بسیج و ملت ایران در این جنگ شرکت نمیکردند، این جنگ نیز میتوانست به سرنوشت جنگهای قبلی دچار شود.
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به ترکیب اعضای حاضر در این گردهمایی و ضمن تقدیر از حُسن سلیقه وزیر دفاع و سایر دستاندرکاران این برنامه، اظهار داشت: این نشانه و مشخصه بزرگ جنگ ما هم بود. تعامل سطوح جنگ با هدف تبیین جنگ و پاسخ به نیازهای حال و آینده پرسش مهم ماست که در ۸ سال تعامل سطوح استراتژیک، تاکتیک و عملیات به چه صورت شکل گرفت که هرگاه این تعامل وجود داشت ما پیروز شدیم و هرگاه شکاف ایجاد شد ما لطمه خوردیم. بنابراین پیوستگی سطوح جنگ یک مسئله پایدار است.
وی ادامه داد: آنچه در منطقه شامل تحولات سوریه و عراق درگیر آن هستیم نشان میدهد که باید بیش از گذشته از صف تا ستاد و در کل کشور هماهنگی و انسجام برقرار باشد؛ در غیر اینصورت میان هدف و استراتژی شکاف ایجاد میشود. ما فرماندهانی داریم که هماکنون به سوریه، لبنان و مقاومت کمک مستشاری میکنند. اینها صف است و دو بُعد سطح عملیات و بُعد سطح عالی را داریم که باید میان این سطوح هماهنگی ساختاری، فکری و عملیاتی باشد.
سرلشکر رشید در خصوص سطح استراتژیک توضیح داد و گفت: سطح استراتژیک یک سطح عالی و سیاسی جنگ است که تخصیص منابع و تعیین اهداف سیاسی یا تصمیم به ادامه یا پایان جنگ در این صف بررسی و اتخاذ میشود.
وی اظهار داشت: متأسفانه در جریان جنگ تحمیلی، با آغاز جنگ این صف تشکیل نمیشود. شش ماه قبل از آغاز جنگ تحمیلی، شورای عالی جنگ میتوانست ماهی یکبار تشکیل شود، اما رییس جمهور وقت که اختیارات فرماندهی کل قوا را بر عهده داشت این جلسات را تشکیل نداد، تا زمانی که سه هفته از آغاز جنگ تحمیلی گذشته بود اولین جلسه را برگزار میکند.
جانشین رئیس ستاد کل نیروی مسلح ادامه داد: اینکه امروز برخیها میگویند «چرا ارتش، یگانهای زمینی در مرز نداشت» سؤالی است که جواب آن برمیگردد به بیتوجهی رییس کل نیروهای مسلح آن زمان که نسبت به گزارشهای نیروهای مسلح کشورمان مبنی بر انجام تحرکاتی از سوی ارتش عراق بیاعتنا بود؛ البته جابجایی نیروی زمینی از استانی به استان دیگر زمانبر است. بنابراین اگر قبل از آغاز رسمی جنگ، شورای عالی جنگ تشکیل میشد، میتوانستیم نتیجه بهتری در دفاع از مرزهای کشورمان بگیریم.
سرلشکر رشید با تاکید بر اینکه اکنون نیز فرماندهان ارتش و سپاه حق ندارند بدون اجازه نیرویی را جابجا کنند، عنوان کرد: قبل از آغاز جنگ تحمیلی چون سطح استراتژیک در مرکز تشکیل نشده بود تصمیمگیری در نحوه مقابله با تحرکات ارتش عراق اتخاذ نمیشد. بنابراین به علت گسستگی بین سطوح سهگانه تصمیمگیری در دفاع منجر به ضعیف عمل کردن مقابل تجاوز ارتش بعث عراق شد.
وی در ادامه تاکید کرد: به همین علت بخش وسیعی بالغ بر ۱۵ هزار متر مربع الی ۲۰ هزار متر مربع از سرزمینهای کشورمان به اشغال در میآید؛ در صورتی که میتوانستیم قبل از شروع جنگ با اتخاذ تصمیمی درست مانع از اشغال این مقدار از سرزمینهای کشورمان بشویم.
جانشین رئیس ستادکل ستاد نیروهای مسلح با اشاره به سطح عملیات، بیان داشت: سطح عملیات سطح هدفگذاری طراحی و فرماندهی جنگ است، به این صورت که سطح استراتژیک راهبردهای خود را به بحث سطح عملیات ابلاغ میکنند تا ببیند چند نبرد نظامی میتوانند راهبرد سطح استراتژیک را محقق کنند. وقتی هماهنگی و پیوستگی میان سطوح ما شکل گرفت رزمندگان ما ظرف ۸ ماه در عملیاتهایی همچون ثامنالائمه و بیتالمقدس ۱۰ هزار کیلومتر را آزاد کردند.
سرلشکر رشید بیان داشت: سطح تاکتیک نیز تمام عملیاتها را در جنگ انجام میدهد و جوهره نظامی و روح جنگ را شکل میدهد و تأثیر راهبردی دارد.
وی تصریح کرد: در جنگهای احتمالی آینده، هر زمان که منطق و ضرورت دفاع در برابر متجاوز از سوی مردم مورد پذیرش قرار بگیرد، دشمن شکست خواهد خورد.
سردار رشید اضافه کرد: ارتش و سپاه باید مقطع اول جنگ و عدم بازدارندگی دشمن را بررسی و خود را نقد کرده و نگاه سیستمی به عملکرد آن زمان خود داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: نباید فهم از کلیات جنگ به فهرستی از خاطرات مناسبتی محدود شود و باید از طریق پژوهش اساسی اتفاق بیفتد، چرا که دستاوردهای تاریخی جنگ نباید آسیب جدی ببیند، تا نیروهای مسلح ما بدانند در آینده به نسلهای آینده چه بگویند.
انتهای پیام/