به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، محمدمحسن فایضی در یادداشتی نوشت: یکشنبه 27 خردادماه، هواپیماهای ناشناس به پایگاههای جبهه مقاومت در روستای «الهری» واقع در جنوب شرق شهر ابوکمال و در فاصله سه کیلومتری مرزهای عراق حمله کردند. درباره حمله اخیر به شرق دیر الزور دیدهبان حقوق بشر وابسته به مخالفان سوریه نیز از افزایش کشتههای این حمله به ۵۲ تن خبر داد و گفت در بین آنها دستکم ۳۰ تن عراقی و ۱۶ تن سوری هستند. اما نیروهای حشدالشعبی نیز در بیانیهای اعلام کردند: «هواپیمایی آمریکایی مقر نیروهای حشدالشعبی از تیپهای ۴۵ و ۴۶، مدافع نوار مرزی با سوریه را با دو موشک هدف گرفت که به شهادت ۲۲ تن و زخمی شدن ۱۲ تن انجامید.[1]»
اتهام حملات به سوی تلآویو نشانه رفت
در حالی که حشدالشعبی در بیانیه خود مسئولیت حملات را به آمریکاییها نسبت داد و از سوی بسیاری گمان میشد حملات ابوکمال از سوی آمریکایی انجام شده باشد، اما چند مقام نظامی آمریکایی در اقدامی عجیب مسئولیت این حملات را به اسرائیلیها حواله دادند، ادعایی که تاکنون از سوی صهیونیستها تکذیب نشده است. یک مسئول آمریکایی در گفتوگو با شبکه سیانان دست داشتن ائتلاف ضد داعش در حمله به یک مقر نظامی در نزدیکی شهر ابوکمال سوریه در استان دیر الزور را تکذیب کرد و گفت، این هواپیماهای اسرائیلی بودند که مقر ارتش سوریه را در نزدیکی مرزهای عراق هدف گرفتند نه هواپیماهای آمریکایی. در عین حال یک مقام آمریکایی دیگر به خبرگزاری فرانسه گفت، آمریکا دلایلی دارد دال بر اینکه اسرائیل طرفی بود که دست به این حمله زد. همچنین یک مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز اظهار داشت، ارتش آمریکا نگران احتمال حمله نیروهای حشدالشعبی به نیروهای آمریکایی در عراق در انتقام حمله است. وی افزود: پنتاگون باید به صراحت توضیح دهد که این حمله کار آن نبوده تا از خطرات واکنش انتقامجویانه حشدالشعبی بکاهد. این در حالی است که رژیم صهیونیستی هنوز هیچ واکنشی به این حمله صورت نداده است.[2]
چرا ابوکمال؟
حملات جنگندههای صهیونیستی به ابوکمال درست به فاصله چند روز پس از دست به دست شدن این شهر میان داعش و ارتش سوریه انجام شد. داعش در هفتههای گذشته پس از مدتها عدم عملیات در سوریه، توانست برای چند روزکوتاه تنها بخشی از مناطق ابوکمال را دوباره اشغال کند. اما با عملیات ارتش سوریه و گروههای نظامی عراقی و سوری دوباره مناطق اشغالی از دست داعش خارج شد. ابوکمال مضاف بر اهمیت جایگاه راهبردی آن بهواسطه موقعیت ژئوپلیتیکیاش در مرز عراق و سوریه، از منظر روانی برای داعش بسیار حائز اهمیت دارد. زیرا این شهر آخرین پایگاه و قلعه داعش در سوریه بود بهگونهای که سردار سلیمانی در پیام تاریخی خود در آبان سال گذشته، پایان دولت و سیطره داعش را اینگونه اعلام کرد: «حقیر بهعنوان سرباز مکلفشده از جانب حضرتعالی در این میدان، با اتمام عملیات آزادسازی ابوکمال آخرین قلعهی داعش با پایین کشیدن پرچم این گروه آمریکایی - صهیونیستی و برافراشتن پرچم سوریه، پایان سیطرهی این شجرهی خبیثهی ملعونه را اعلام میکنم.[3]»
لذا به باور بسیاری از تحلیل گران این اقدام بیسابقه رژیم صهیونیستی در بمباران نیروهای نظامی حشدالشعبی را اقدامی صریح برای دادن روحیه به گروههای تکفیری و داعش و زنده نگه داشتن عملیات این گروهها و درگیریها در مرز سوریه و عراق بالاخص منطقه ابوکمال میدانند. اما با این وجود به نظر میرسد هدف اصلی تلآویو موضوعی فراتر از این مسئله است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
گستردگی دایره تنش برای فرار از ترس
در ماههای گذشته ماجراجوییهایی مشابه حملات ابوکمال و حمله به گروههای مقاومت و نزدیک به ایران یا پایگاههای ایران در سوریه را شاهد بودیم. حملات به شهر بعث در قنیطره (20 اردیبهشتماه)، حمله به پایگاههای حماه و حلب (10 اردیبهشت) و حمله به پایگاه تی فور در حلب (20 فروردین) نمونههایی از ماجراجوییهای اخیر صهیونیستها در سوریه بوده است. این حجم از عملیاتها در سه ماه اخیر بهخوبی نشان میدهد که صهیونیستها در حال پیادهسازی یک سناریو و راهبردی جدید علیه محور مقاومت و جمهوری اسلامی ایران هستند. راهبردی که در سخنان آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی که در کنفرانس هرتزلیا که پس از حمله جنگندههای صهیونیستی به شهر بعث قنیطره برگزار شد نمایان است. لیبرمن در این خصوص مدعی شد: «امیدواریم این فصل با ایران را تمام کرده باشیم و همه پیام ما را فهمیده باشند...اسرائیل تشدید اوضاع را نمیخواهد و امیدواریم که این فصل تمام شده باشد... هیچ موشک ایرانی در داخل اراضی تحت کنترل اسرائیل سقوط نکرده و ما هرگز به ایران اجازه نخواهیم داد که سوریه را به خط مقدم علیه ما تبدیل کند.[4]»
سخنان لیبرمن و رفتار صهیونیستها نشان میدهد به دنبال آن هستند که با انجام عملیاتهایی مقطعی و نقطهای هزینه حضور نیروهای مقاومت ضد صهیونیستی و ایرانی را در سوریه بالا برده و تهران را مجاب به تغییر راهبرد خود در سوریه و جولان نماید. اصلیترین ترس صهیونیستها از حضور ایران و گروههای مقاومت، استقرار گروههای ضد صهیونیستی در جولان اشغالی است.
جولان؛ نگرانی اصلی تلآویو
منطقه جولان بهواسطه جایگاه استراتژیک و حساس آن به واسطه مشرف بودن آن بر سرزمینهای مجاورش از جمله دمشق، حیفا و مناطق شمالی سرزمینهای اشغالی که بخش عظیمی از جمعیت صهیونیستها را شامل میشود، همواره حساسیتبرانگیز بوده است. مسئله آب، انرژی، کشاورزی و ... از دیگر عواملی است که بر اهمیت جولان میافزاید. با آغاز بحران سوریه و تلاش غربیها برای ساقط کردن بشار اسد و تجزیه سوریه، صهیونیستها بسیار به تکمیل فرآیند اشغال گریشان در جولان امیدوار شدند. اما پیروزیهای اخیر ارتش سوریه در غوطه شرقی و شکست جریانهای تروریستی و حامیان غربیشان در ساقط کردن بشار اسد، مسئولین تلآویو را بیش از گذشته نسبت به آینده مسئله سوریه و حضور ایرانیان و گروههای مقاومت در چند کیلومتری سرزمینهای اشغالی جولان نگران کرده است. مسیر پرونده بحران سوریه آنگونه که غربیها و آمریکاییها برنامهریزی کردند پیش نرفت و نه تنها سوریه از محور مقاومت جدا نشد بلکه نیروهای مقاومت به پشت دروازههای سرزمینهای اشغالی و جولان رسیدند.
ماجراجوییهای صهیونیستها در ماههای اخیر و انجام حملاتی به قنیطره، ابوکمال، پایگاه تی فور و حلب یک هدف مشخص را دنبال مینماید. هدف مشترک این حملات بالا بردن حجم و گستره جغرافیایی تنش با ایران و جریانهای مقاومت ضد صهیونیستی به امید تغییر راهبرد محور مقاومت است. لذا چندان بیراهه نیست اگر گفته شود حملات جنگندههای صهیونیستی به ابوکمال ناشی از نگرانی تلآویو از وضعیت جولان است.
ضمن آنکه این نکته را هم نباید فراموش کرد که پاسخ به موقع و هوشمندانه در جولان در ماه اخیر بخشی از سناریو تلآویو را با چالشهای جدی روبرو و صهیونیستها را بیش از گذشته دچار پریشانی کرده است. زیرا صهیونیستها گمان میکردند حملاتشان به پایگاههای محور مقاومت در سوریه میتواند پایان بخش فصل حضور ایران در سوریه باشد؛ اما واقعیت بهگونهای دیگر رقم خورد. لذا به نظر می رسد از این پس باید منتظر تداوم ماجراجویی های اسرائیلی ها در وسعت جغرافیایی عراق و سوریه و حتی لبنان بود.
سردار سلامی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سخنانی در این خصوص تأکید کرد: «وقتی صهیونیستها پایگاه تی فور سوریه را بمباران کرده و تعدادی جوان را به شهادت رساندند تصور داشتند پاسخی دریافت نمیکنند و فکر میکردند پشتیبانی آمریکا و انگلیس میتواند جبهه مقاومت را در ارعاب فروبرد و فکر کردند کسی پاسخ نمیدهد و همه شاهد بودید گفتند اگر پاسخ دهید نظام سوریه را پایان میدهیم اما در جولان پاسخ داده شد و دهها فروند موشک پرواز کرد.»
پی نوشت:
[1] https://www.isna.ir/news/97032813452/
[2] https://www.isna.ir/news/97032913521
[3] https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/08/30/1579491
[4] https://www.isna.ir/news/97022011122
منبع: فارس