به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، نشست روز گذشته (جمعه 15 تیرماه) مقامات ارشد ایران، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا در خصوص راهکارهای حفظ توافق هستهای ایران با صدور بیانیهای در 10 بند خاتمه یافت در این نشست محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه بعنوان نماینده کشورمان حضور داشت.
بیانیه رسمی این نشست در خصوص توافق هستهای ایران در 10 بند تنظیم شده است که عبارتند از:
1- این نشست به درخواست ایران و در تاریخ 6 ژولای 2018 (15 تیر 1397) و در سطح وزیران برگزار شد که به منظور اطمینان از استمرار توافق هستهای ایران و حل موانع پیش رو ناشی از خروج آمریکا و اعمال دوباره تحریمها علیه ایران بوده است.
2- کمیسیون مشترک مسئول نظارت بر اجرای برجام است.
3- کمیسیون مشترک به ریاست فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و با حضور وانگ یی وزیر امور خارجه و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین، ژان-ایو لودریان وزیر امور اروپایی و خارجه فرانسه، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان، سرگی لاوروف وزیر خارجه فدراسیون روسیه، آلیستر برت وزیر مشاور در امور خاورمیانه در وزارت امور خارجه و مشترک المنافع انگلستان و نیز محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد.
4- شرکت کنندگان در برجام تعهد خود را نسبت به اجرای کامل و موثر توافق هستهای مجددا تأیید کردند و یادآور شدند که توافق هستهای ایران عنصری کلیدی و از دستاورد قابل توجه دیپلماسی چندجانبه است که توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور قطعنامه 2231 به اتفاق آراء تصویب شده است. شرکت کنندگان در این نشست یازدهمین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاریخ 24 می (3 خرداد) که در آن به پایبندی ایران اشاره شده بود، تایید کردند.
5- تمامی شرکت کنندگان در این نشست تاکید بر نیاز به اجرای کامل و موثر تعهدات هستهای کردند. آنان از پیشرفت مستمر در جهت به روز رسانی رآکتور تحقیقاتی اراک به عنوان بخشی از برجام استقبال کردند و رضایت خود را از نظارت انگلیس بر عملکرد این مرکز بیان داشتند و استمرار کار تاسیسات فردو در در حوزههای فیزیک و فن آوری تاکید کردند. شرکت کنندگان همچنین از پروژه های قابل توجهی در زمینه همکاریهای هستهای شهری که براساس ضمیمه برجام 3 انجام شده است، استقبال کردند.
6- شرکت کنندگان اجرای تعهدات مرتبط با برنامههای هستهای ایران، لغو تحریمها، سود سهام اقتصادی ناشی از آن که بخش مهمی از برجام را تشکیل می دهد را به رسمیت شناختند. همچنان خاطر نشان کردند که متصدیان اقتصادی که با ایران همکاری دارند، با حسن نیت و براساس تعهدات موجود در برجام عمل میکنند و در در بالاترین سطح یعنی شورای امنیت سازمان ملل متحد تایید شدهاند.
7- تلاشهای اخیر شرکت کنندگان با هدف ارائه راه حلهای عملی و به منظور حفظ روابط تجاری عادی اقتصادی با ایران بوده است. آنان از کارهای زیادی که تاکنون انجام شده و از گفتوگوهای فنی و بسیج منابع گسترده اعضا استقبال کردند.
8- شرکت کنندگان تعهد خود را در مورد حفظ و ارتقای روابط اقتصادی و قسمتهای وسیعتر با ایران، حفظ مجراهای موثر مالی با ایران، ادامه صادرات گاز مایع، نفت و گاز، فراوردههای نفتی و پتروشیمی، استمرار مراسلات دریایی نظیر حمل و نقل و بیمه، حمل ونقل کالاها از طریق زمین، هوا، ارتقاء پوشش اعتباری صادرات، حمایت شفاف و موثر از مجریان اقتصادی به ویژه شرکتهای کوچک و متوسط، اعلام کردند. شرکت کنندگان اظهار داشتند که اتحادیه اروپا در حال تکمیل اساسنامه محرمانهای برای محافظت از شرکتهای عضو اتحادیه اروپا و به روزرسانی مجوز وام خارجی بانک سرمایه گذاری اروپا برای پوشش دادن ایران است. از طریق تلاش های 2 جانبه مستقیم و همکاری با شرکای بینالمللی برای اینکه آنان را تشویق به پیروی از سیاستهای مشابه و ایجاد سازوکار مشابه در روابط اقتصادی خود با ایران کننئد.
9- این ابتکارات با هدف حفظ توافق هستهای است که امنیت منافع تمامی طرفین را تضمین میکند.
10- شركت كنندگان موافقت كردند كه تحت نظارت كامل و انسجام دوباره کمیسیون مشترک در سطح وزیران به منظور ارتقاء تلاشهاي مشترك، پیشترفت خود را حفظ کنند. شرکت کنندگان بر عزم خود برای ایجاد و اجرای راهکارهای عملی در موارد ذکر شده، تأکید کردند.
عکسالعمل رژیم صهیونیستی و آمریکا نسبت به بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا
رادیو پیام رژیم صهیونیستی در سایت آنلاین خود در مورد بسته پیشنهادی اروپا در توافق هستهای ایران که نشان از رایزنیهای موفقیتآمیز مقامات کشورمان دارد، نوشت: «در حالیکه کمیسیون اروپا یک قانون خاک خوردهی قدیمی به نام «قانون انسداد» را از صبح امروز (جمعه) برای حفظ برجام و معاملات اقتصادی با ایران به جریان انداخته، شرکتهای بزرگ و بینالمللی اروپایی، به سرعت و با پای خودشان یکییکی عرصه اقتصادی ایران را ترک میگویند.» آنگاه از شرکتهایی که قبل از نشست کمیسیون مشترک قرادادشان را با ایران فسخ کردهاند، نام برد.
اما نکته جالب تهدید دوباره آمریکا نسبت به متحدان اروپایی خود در خصوص توافق هستهای ایران با مطرح کردن طرح «ریچارد گلدبرگ» از مشاوران ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی است. در این طرح آمده است که هیچ قانونی نیست که بتواند شرکتهای اروپایی را از قطع دسترسی آنها به نظام مالی آمریکا نجات دهد. شرکتهای اروپایی حتی در صورت احیای قانون انسداد تمایلی به نقض تحریمهای آمریکا نخواهند داشت. این طرح به رئیس جمهور آمریکا اجازه میدهد که داراییهای هر فردی را که حمایت مالی یا مادی از بهرهبرداران بنادر ایران، انرژی، دریانوردی و کشتیسازی این کشور و همچنین هر مقام یا شرکت ایرانی شناسایی شده در فهرست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا، به عمل آورده باشد، مسدود کند.
هرچند تلاش اتحادیه اروپا برای ممانعت از انزوای اقتصادی ایران با موانع جدی روبهرو است، نمیتوان منکر تاثیر مثبت اقدامات اعضای این اتحادیه برای تداوم حضور ایران بر توافق هستهای شد. واکنش سریع رژیم صهیونیستی و آمریکا در بیارزش نشان دادن اقدامات اتحادیه اروپا و دیگر امضاکنندگان برجام خود گویای اهمیت این نشست است.
انتهای پیام/ 431