به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، هفته گذشته علیاکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل با در دست داشتن پیام مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری به ولادیمیر پوتین به مسکو سفر کرد. زمینهساز این سفر را میتوان خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای جدید علیه ایران از جمله تحریم نفتی ذکر کرد. نکته جالب توجه این سفر همزمانی این سفر با سفر بنیامین نتانیاهو به مسکو بود که یکی از محورهای گفتوگوی وی با پوتین حضور ایران در سوریه بود.
ولایتی دلیل اصلی انتقال پیام مقام معظم رهبری و رئیسجمهور را وضعیت ویژه و حساس کنونی عنوان کرد. براساس گزارش رسانهها، ولایتی احتمالا پس از سفر به روسیه به چین نیز سفر میکند. همچنین نخستوزیر رژیم صهیونیستی پیش از عزیمت به مسکو برای دیدار با مقامات روسی گفته بود که در نشست با ولادیمیر پوتین مساله ایران، سوریه و نیازهای امنیتی صهیونیستی را مورد بحث و بررسی قرار میدهد. نکتهای که در این سفر نهفته است، تقدم آن بر سفر ترامپ به مسکو است که قطعاً با نیت ترغیب پوتین به عدم مقاومت روسیه در برابر تحریمهای ایران صورت گرفته است.
در سوی دیگر این سفر هم مذاکرهکنندگان ایران و دستگاه دیپلماسی در حال رایزنی و مذاکره با کشورهای عضو گروه ۱+۴ هستند و شاید در انتهای این سفر بتوان گفت که نتایج و دستاوردهای این سفر در روابط تهران و مسکو و همچنین تعاملات ایران با طرفهای اروپایی تاثیرگذار خواهد بود.
به محض ورود مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل به فرودگاه مسکو یکی از خبرنگارها از وی درمورد همزمانی سفرش با نتانیاهو پرسید که با واکنش ولایتی همراه شد و گفت: او فرد دورهگردی است که هر روز به یک نقطه از جهان سفر میکند و اظهاراتی بیمبنا و بیمنطق بیان میکند. کمکم به جایی رسیده که کسی به حرفهای او (نخستوزیر رژیم صهیونیستی) اهمیتی نمیدهد. از این رو، وجود یا عدم حضور او در روسیه هیچ تاثیری در ماموریت استراتژیک ما در این کشور ندارد.
دیپلماسی فعال را میتوان راه برون رفت از مشکلات این روزهای کشورمان دانست. اقدامی که این روزها ولایتی و همکارانش انجام میدهند بر مبنای ارسال سیگنال به آمریکایی است که به فکر بازسازی هژمونی قدرت خود در جهان است. حضور ایران در سوریه هم از دیگر مسائل مورد مذاکره این سفر بود.
مشاور امور بینالملل مقام معظم رهبری روز گذشته از دلیل حضور ایران در سوریه پرده برداشت و گفت: «ایران قصد ندارد از سوریه و عراق تا زمانی که دولتهای آنها چنین درخواستی را مطرح نکردهاند، خارج شود و همچنین تأکید کرد که جمهوری اسلامی قصد ندارد نقش خود در منطقه خاورمیانه را بهنفع آمریکا تضعیف کند.» آمریکایی که در حال بازسازی یک هژمونی در خاورمیانه است به این بهانه که از این طریق بتواند امنیت دوست و هم پیمان قدیمی خودش را یعنی رژیم صهیونیستی پیش از پیش دوباره تامین کند.
پوتین بدون شک از این مسئله مطلع است که اگر در امور خاورمیانه کوتاهی کند، قدرت و نفوذ منطقهای خود را به طرز چشمگیری از دست میدهد و رویای هژمونی قدرت آمریکا را به واقعیت نزدیکتر میکند؛ لذا روسها در هر صورت باید به فکر منافع خود در منطقه باشند و اجازه ندهند که منافع آنها در خاورمیانه دچار چالش شود. یکی از راهکارهایی که منافع روسها را در خاورمیانه حفظ میکند و مانع میدانداری آمریکا در منطقه میشود، مبادلات تجاری و همکاریهای امنیتی با کشورهای منطقه از جمله کشورمان است.
مذاکره و گفتوگوی مقامات کشورمان با طرف روسی در برخی موضوعات اقتصادی و امنیتی، تصمیمی درست و هوشمندانه و بر اساس منافع ملی محسوب میشود که در کنار توجه به ظرفیتهای داخلی، میتواند به مسیری برای برونرفت از شرایط تحریمی پیش رو تبدیل شود و صهیونیستها و سعودیها را بیش از پیش نگران و هراسان کنند که جمهوری اسلامی ایران راه برون رفت از تحریمهای آمریکاییها را خوب میداند و تلاشهای آنها برای به شکست رساندن انقلاب اسلامی که تقریبا 4 دهه از عمر آن میگذرد، با شکست مواجه شده است.
انتهای پیام/ 441