کتاب «جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران» منتشر شد

کتاب «جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران» از مجموعه کتاب‌های اندیشنامه سیاست خارجی و حاصل تلاش رضا رحمتی منتشر شد.
کد خبر: ۳۰۲۹۱۳
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۶:۵۹ - 06August 2018

کتاب «جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران» منتشر شدبه گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس، همزمان با نقض عهد ایالات متحده آمریکا در توافق هسته‌ای و در حاشیه نشست تخصصی «پیشرفت منهای برجام» از کتاب «جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران» رونمایی شد.

«جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران» از مجموعه کتاب های اندیشنامه سیاست خارجی و حاصل تلاش رضا رحمتی  در ۱۰۰ صفحه و در چهار فصل، از سوی انتشارات دیدمان به زیور طبع آراسته شده است.

«ناکارآمدی گزینه تغییر رژیم و روی آوری به سیاست جنگ اقتصادی»، «چرا جنگ اقتصادی علیه ایران»، «راه کارهای کلان برای بازیگری ایران» و «لزوم توجه به اقتصاد مقاومتی» عناوین فصل‌های چهارگانه این کتاب است.

در بخشی از مقدمه این کتاب می‌خوانیم: «بی تردید در راس هرم سیاست‌های آمریکایی‌ها نسبت به ایران مساله تغییر رژیم جمهوری اسلامی قرار داشته است. دولت‌های متعدد آمریکایی برای رسیدن به این موضوع از هیچ تلاشی نیز فروگذار نبوده‌اند و بین دموکرات‌ها و جمهوری خواهان برای رسیدن به این موضوع هیچ تفاوتی نیز وجود نداشته و البته ندارد، تغییر صرفاً در لحن بیان این موضوع بوده است. آمریکایی‌ها از دیرباز کابوس تغییر رژیم ایران را در سر داشتند، و هیچ گاه نسبت به انجام آن مماشات نکردند. با این حال چون می‌دانند براندازی در ایران ممکن نیست می‌خواهند شرایطی به وجود بیاورند تا ایران به گونه‌ای رفتار کند که گویا حکومت براندازی شده است. در همین چند روز اخیر آمریکایی‌ها در بالاترین سطح مقاماتی که در دولت آمریکا حضور داشته‌اند، یعنی در سطح معاون و رئیس پارلمان و رئیس حزب در نشست منافقین شرکت کردند و بارها و بارها از «تغییر رژیم ایران» سخن گفتند.

به دلیل ناکارآمدی در دست‌یابی به گزینه تغییر رژیم، آمریکایی‌ها به سمت گزینه تغییر رفتار جمهوری اسلامی رفتند. همانطور که گفته شد این تلاش برای تغییر رفتار در ابعاد مختلف و در سطوح متنوع نیز پی جویی شد. آنها با لیست کردن فهرست بلند بالایی علیه جمهوری اسلامی تلاش کردند به اصطلاح رفتار ایران در سطح بین المللی را «نرمال» یا عادی کنند. برای دست یازیدن به این موضوع ابتدا تلاش کردند مسائل حقوق بشری را به عنوان یک مسئله برای جمهوری اسلامی تولید و بازتولید کنند تا بتوانند به واسطه آن جریان هایی را در عرصه داخلی که به آن ها نزدیکی داشتند به صورت برجسته در جامعه نمایش دهند. بعد از آن تلاش داشتند تا مسائل را به «صدور انقلاب اسلامی» در منطقه تسری دهند، به همین ترتیب این دامنه را به مسائل دیگری مثل مسائل تسلیحاتی کشور نیز تسری دادند و به این واسطه دائم تلاش می کردند ایده تغییر رفتار را عملی کنند. اساسا یکی از اهداف اصلی مطرح شدن مساله تحریم‌های بین المللی علیه ایران، همین ایده تغییر رفتار ایران بود.

مساله مهار ایران در سطح منطقه ای نیز یکی از سیاست‌های جدی‌ای است که در این چند سال اخیر توسط آمریکایی‌ها به صورت مجدانه مورد پیگیری قرار گرفته است. در پرتو سیاست مهار ایران آمریکایی‌ها از ابزارهای متعددی بهره بردند برای مثال یکی از ابزارهای آمریکایی‌ها این بود که از گزینه جنگ نیابتی خود علیه ایران بهره‌گیری کنند. برای رسیدن به این مهم هر جا در سطح منطقه سخنی از نفوذ و عمق نفوذ جمهوری اسلامی مطرح می شد، پیش‌بینی می‌شد که آمریکایی ها برای از بین بردن ثبات و امنیت در آن جا دست به یک اقدام آشوب طلبانه و ناقض ثبات در آن کشور خواهند زد. عراق یکی از این کشورها است.

در پرتو همین سیاست تلاش برای مهار و ممانعت از تسری نفوذ ایران بود که آمریکایی ها سیاست هراساندن جامعه بین المللی و کشورهای منطقه ای از ایران را پیش گرفتند. از منظر آمریکایی ها هیچ چیزی نبایستی سبب شود که ایران به یک هژمون در سطح منطقه ای تبدیل شود. و برای ممانعت از رسیدن به این موضوع، آمریکایی ها از «حمایت ایران از تروریسم»، گرفته تا «ناقض بودن ایران در مسئله حقوق بشر» را به عنوان ابزارهای شرمنده سازی این کشور مورد پی گیری قرار می دادند.

آن‌ها تلاش کردند تا با تمسک به مسئله غیرعادی بودن رفتارهای ایران، اینگونه وانمود کنند که تهران یک رژیم غیرعادی در سطح بین المللی دارد و بایستی هر روز نسبت به روز قبل منزوی تر شده و جایگاه محبوبیتش نزد کشورهای دیگر از بین برود. به این ترتیب هم سیاست از بین بردن محبوبیت ایران را پی گرفتند و هم سیاست هراساندن کشورهای دیگر از این موضوع که ایران به دنبال مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر با استفاده از ابزار تفوق فرهنگی و سیاسی و متعاقبا سیاسی است.

بعد از اینکه آمریکایی ها به این مهم پی بردند که سایر ابزارهای آن ها علیه ایران عملیاتی نیست، به سمت استفاده از ابزار اقتصادی علیه ایران رفتند. البته آمریکایی ها در طول تاریخ بعد از انقلاب تلاش داشته اند تا از این ابزار علیه ایران و برای نرمال کردن رفتار ایران استفاده کنند، اما در این چند سال اخیر و به خصوص از سال ۲۰۰۹ میلادی به بعد این موضوع به طور مجدانه تری توسط آن ها در سطح اقتصادی و سیاسی مورد پی گیری قرار گرفته است. از این سال به بعد آمریکایی‌ها تلاش کردند تا تحریم های به اصطلاح فلج کننده خود علیه ایران را پی گیری کنند و برای رسیدن به جایگاهی که این تحریم ها بیشترین تاثیر خود را بر اقتصاد و متعاقبا آن گونه که آمریکا اظهار داشتند بر سیاست و تغییر رفتار ایران منتهی کند از هیچ تلاشی نیز کوتاهی نکردند. آن ها تلاش کردند تمام کشورهای دنیا را مجاب کنند که موضوع هسته‌ای ایران یه بحران بین‌المللی است و اگر نظام بین‌الملل برای آن راه حلی پیدا نکند، ایران این محیط را با تهدیدات امنیتی مواجه خواهد کرد.»

انتهای پیام/ 131

نظر شما
پربیننده ها