قاسمی در نشست خبری:

تلاش تیم مذاکره‌کننده برای رعایت خطوط قرمز/ از اروپا گله‌مندیم

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تیم مذاکره‌کننده تلاش کرده کلیه خطوط ترسیم شده از طرف مقام معظم رهبری را رعایت کند.
کد خبر: ۳۰۵۱۰۶
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۵ - 20August 2018

تیم مذاکره کننده برای رعایت خطوط قرمز رهبر انقلاب تلاش می‌کندبه گزارش گروه اخبار داخلی دفاع پرس، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی خود که پیش از ظهر امروز (29 مردادماه) برگزار شد، درباره نوع برخورد کارکنان برخی سفارتخانه‌های خارجی در تهران با متقاضیان دریافت روادید اظهار داشت: سفارتخانه‌های خارجی موظف هستند حقوق شهروندان ایرانی را رعایت و خدمات لازم را ارائه کنند. خبرهایی به دست ما رسیده و در حال بررسی هستیم؛ ولی در حال حاضر از قضاوت در این مورد خودداری می‌کنم.

وی افزود: در گذشته هم اقدامات خوبی در این مورد انجام شده است؛ لذا امیدوارم شرایط برای این مساله بهتر شود.

قاسمی پیرامون بیانات اخیر رهبر انقلاب در خصوص برجام تصریح کرد: من سعی می کنم در اظهارات و بیانات مقام معظم رهبری ورود نکنم؛ ولی اینکه منظور ایشان در رابطه با خطوط قرمز چه بوده، بهتر است بیشتر دقت شود.

وی افزود: اما آنچه مشخص است تیم مذاکره کننده تلاش کرد کلیه خطوط ترسیم شده از طرف ایشان را انجام دهند و در نهایت اینکه فرمایشات ایشان دقیق و متین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه پیرامون ممانعت عراق از ورود بالگردهای ایرانی برای اطفای حریق تالاب هور العظیم فزود: تماس هایی بین وزارت امور خارجه ایران و عراق انجام شده و بهتر است نظر آقای کلانتری را به‌لحاظ فنی بپرسید تا موضوع روشن شود.

وی در خصوص برخی رفتارهای آمریکا علیه ایران بیان کرد: اقداماتی قدیمی و روش هایی خصمانه که علیه ایران به‌کار می برند راه به جایی نخواهد برد و با مقاومت مردم و راهکارهایی که وجود دارد اقدامات آنها در جنگ روانی هم شکست خواهد خورد.

قاسمی درباره گفت‌وگوهای میان ایران و اروپا و خروج برخی شرکت های اروپایی از ایران پس از خروج آمریکا از برجام، اظهار داشت: در بحث روابط میان ایران و اروپا ما همچنان گفت وگوها و همکاری های خود را با طرف های اروپایی داریم و در خصوص پیشنهادات طرف اروپایی به ایران در قالب بسته پیشنهادی به دلیل زمان تعطیلات در کشورهای اروپایی، ارائه پیشنهادات با کندی پیش می رود که مورد رضایت ایران نیست و ما از این موضوع رضایت کامل را نداریم.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ما خواستار این هستیم که این کشورها با جدیت بیشتر به کار خود ادامه دهند اما در کل روند همکاری ها و ارائه پیشنهادات مثبت است.

وی یادآور شد: مکانیزم های فنی در خصوص گفت وگوهای ایران با اروپا در بخش هایی مشخص شده و در بخش هایی هنوز به طور کامل روشن نیست و همان طور که گفتم این کندی روند ارائه پیشنهادات لازم از طرف اروپا به ایران مطبوع ما و مردم نخواهد بود و ما امیدواریم این موضوع هر چه سریعتر مشخص شده تا بتوانیم سیاست و برنامه های خود را در قبال آن تنظیم کنیم.

قاسمی درخصوص روابط میان ایران و افغانستان و آخرین وضعیت گفت وگوهای میان دو طرف تأکید کرد: کمیته های پنج گانه عمدتاً به نتیجه لازم رسیده اند ولی ابهامات در یکی دو کمیته همچنان باقی مانده است که در حال رفع شدن است و در کل اینکه ما باید وارد مذاکرات جدی تری برای رسیدن به سند جامع همکاری های دو طرف شویم.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: جهت توافق نهایی و رسیدن به سند جامع لازم است هیئت هایی با اختیارات کافی میان دو طرف تبادل شوند اما هنوز زمان مشخصی برای تبادل این هیئت ها در دستور کار ایران و افغانستان قرار ندارد ولی رسیدن به سند جامع، گام بسیار خوبی برای دو طرف به حساب می آید.

وی درخصوص انتقاد برخی نمایندگان مجلس از کنوانسیون اخیری که توسط رئیس جمهور در بحث دریای خزر که با چهار کشور ساحلی دیگر در قزاقستان انجام شد، افزود: کنوانسیون دریای خزر یک موضوع پیش پا افتاده و یک شبه نبوده که بخواهد براساس یک سفر و یک امضا توافقی صورت گرفته باشد بلکه حاصل ۲۱ سال مذاکره در دوره های مختلف و با حضور نمایندگان دولت هایی که در این مدت روی کار بوده اند، است.

قاسمی تصریح کرد: سال گذشته این کنوانسیون نهایی شد و در همان زمان تلاش شد تا در تاریخی مشخص این توافقات به امضاء سران هر پنج کشور ساحلی دریای خزر برسد که این مهم انجام شد. در طول مذاکرات بین المللی یک امر ساده و بدیهی وجود دارد که نباید در خصوص اخبار و اطلاعات آن مذاکره، خبری منتشر شود اما در زمان لازم همه موارد به مردم اطلاع رسانی خواهد شد و همانطور که در موضوع خزر دیدیم وزیر امور خارجه به طور تفصیلی در این رابطه با مردم صحبت کرد. از طرفی هم این حق مجلس است که نمایندگان محترم در جریان مذاکرات قرار بگیرند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه از سوی وزارت خارجه در این خصوص کوتاهی صورت نگرفته و در صورت نیاز باز هم به نمایندگان مجلس توضیحاتی ارائه خواهیم کرد، یادآور شد: نکته اینجاست که هر پنج کشور باید این کنوانسیون را در مجالس خود به تصویب برسانند بنابراین نمایندگان محترم فرصت دارند تا در دوره ای مشخص نسبت به کنوانسیون دریای خزر بررسی های لازم را داشته باشند.

وی در پاسخ به این سوال که نظر شما در خصوص اظهارات اخیر خانم مرکل صدر اعظم آلمان که گفته موضوع برجام و مسئله موشکی ایران همزمان در دستور کار ما قرار دارد، چیست؟ گفت: خانم مرکل و یا دیگر مقامات در هر کجای دنیا می توانند نظرات خود را بیان کنند. البته ایشان همچنان در این موضوع که می خواهند در برجام بمانند و این قرارداد را حفظ کنند هم تأکید کرده اما بار دیگر من بر این موضوع اصرار می کنم که مسئله موشکی ایران هیچ ارتباطی با برجام ندارد و یک موضوع داخلی و مرتبط با مسائل دفاعی و نظامی ما به حساب می آید که نه جای مذاکره ای دارد و نه اجازه خواهیم داد که دیگران در خصوص آن تصمیم گیری داشته باشند.

قاسمی درخصوص تشکیل گروه اقدام ایران از سوی وزارت امور خارجه آمریکا تصریح کرد: اقدامات اخیر آمریکا علیه ایران عمدتاً در قالب جنگ روانی قابل بررسی است و از آنجا که آنها با تحلیلی اشتباه از برجام خارج شده اند و تصور این را داشته اند که در این موضوع همراهی دیگر کشورهای جهان را خواهند داشت اما دیدند که در این موضوع در انزوای بین المللی قرار گرفته اند و به ناچار تلاش های گسترده ای را جهت تخریب روابط ایران و اختلال در همکاری های اقتصادی ایران با کشورهای جهان صورت دادند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: از جمله تلاش هایی که آمریکایی ها در این رابطه انجام دادند اعزام هیئت ها و تشکیل برخی گروه ها از جمله گروه اقدام ایران و همچنین تماس با کشورهای مختلف جهت کاهش و یا قطع روابط اقتصادی با ایران است اما نکته ای که وجود دارد این است که امروز در جهان دیگر کسی نمی تواند برای دیگران دیکته بنویسد و با ایجاد فشار و ادامه سیاست تحریم بخواهد منافع خود را پیش ببرد.

وی خاطرنشان کرد: قطعاً با ذکاوتی که میان مسئولان نظام وجود دارد و با آگاهی و مقاومت مردم ایران، سیاست های خصمانه آمریکا در این برهه از زمان هم شکست خواهد خورد که البته اینها هیچ کدام نافی ایجاد مشکلات برای اقتصاد ایران نیست اما همانطور که گفتم می توانیم از این مقطع سخت کنونی با کمک یکدیگر عبور کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که موضع ایران در قبال تحولات اخیری که در کشورهای همسایه از جمله ترکیه و پاکستان به واسطه برگزاری انتخابات رخ داده، چیست؟ اظهارکرد: سیاست اصولی ایران نسبت به همسایگان خود کاملاً مشخص است و ما همواره خواهان روابطی دوستانه و برادرانه با همسایگان بوده و هستیم و تصور می کنیم که در سایه این نگاه است که می توانیم از منطقه ای امن و باثبات که آماده برای جهش و توسعه اقتصادی است، برخوردار باشیم.

وی گفت: اینکه در کشورهای همسایه ما انتخابات صورت می گیرد و مردم آن کشورها هم مشارکت خوبی را در آن انتخابات دارند، اتفاق خوبی است و همین‌جا مجددا انتصاب آقای عمران خان در پاکستان را تبریک می گویم و امیدوارم به دلیل نوع روابط دو کشور که تاکنون از آثار مثبت و خوب آن منطقه هم بهره مند شده اند دو طرف بتوانند همکاری های خود را بیش از پیش افزایش دهند و پاکستان بتواند بر مسائل و مشکلات پیش روی خود فائق آید.

قاسمی اظهارکرد: در خصوص ترکیه هم سیاست ما روشن است و همکاری های دو طرف ادامه دارد و تلاش می کنیم همکاری های خود را در حوزه های مختلف افزایش دهیم. سیاست های تحریمی و خصمانه آمریکا نسبت به ترکیه به واقع به کاربردن زور و سیاست های قرون وسطایی است که این کشور تلاش می کند با به کار بردن آن، مشکلاتی را برای دیگر کشورها به وجود آورده و منافع خود را پیش برد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص آخرین وضعیت صدور روادید الکترونیکی در فرودگاه های کشور بیان کرد: صدور روادید الکترونیک از ۲۲ بهمن ماه سال گذشته و از فرودگاه امام خمینی آغاز شد و با تلاش گسترده ای که همکاران ما داشتند امسال دو فرودگاه شیراز و مشهد هم به آن اضافه شد و تا پایان سال ان‌شاءالله روند تکمیل این موضوع در فرودگاه های کشور انجام می گیرد.

قاسمی درباره آخرین وضعیت گفت وگوهای برجامی میان ایران و اروپا اظهارکرد: انتظار ایران این بود که کشورهای باقی مانده در برجام بتوانند پیشنهادهای عملیاتی خود را در زمانی کوتاهتر به ما ارائه کنند تا بتوانیم سیاست های خود را متناسب با آن تنظیم کنیم. در نهایت اینکه ما همچنان علی رغم گلایه مندی از کندی روند به نتیجه رسیدن گفت وگوهای خود، به آینده خوشبین هستیم و امیدواریم که اروپایی ها بتوانند هرچه سریعتر بسته پیشنهادی خود را به ایران تحویل دهند.

وی در پاسخ به این سوال که چه واکنش متقابلی را ایران نسبت به تشکیل گروه اقدام ایران در وزارت امور خارجه آمریکا انجام خواهد داد، اظهارکرد: ما اقدامات و اخبار این گروه را رصد می کنیم و با بررسی های صورت گرفته در صورتی که نیاز به اقدامات متناسب و متقابلی باشد، انجام خواهیم داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص روابط میان ایران و عراق در آستانه تشکیل دولت جدید آن کشور بیان کرد: روابط میان تهران و بغداد به عنوان دو همسایه بسیار خوب است و همکاری های زیادی میان ما وجود دارد. در این روزها ما شاهد تلاش گسترده جناح ها و گروه های عراقی برای تشکیل دولت جدید در آن کشور هستیم که این متعاقب اعلام نتایج انتخابات آزاد در آن کشور بود و از نظر ما حتماً دو طرف می توانند همکاری های گسترده تری را در دو بخش خصوصی و دولتی به ویژه پس از تشکیل دولت جدید عراق با یکدیگر داشته باشند.

قاسمی در پاسخ به این سوال که موضع ایران در قبال پیشنهاد آتش بس از طرف دولت افغانستان به طالبان چیست؟ اظهار کرد: ایران همواره خواهان ثبات، امنیت و آرامش در افغانستان است که برای ما اهمیت بالایی دارد و از هر پیشنهاد و اقدامی که بتواند به این ثبات و امنیت کمکی کند، استقبال می کنیم. لذا از پیشنهاد اخیر دولت افغانستان هم استقبال کرده و امیدواریم همه گروه ها و طرف ها در افغانستان جهت رسیدن به تفاهم و تبادل نظر با یکدیگر به این آتش بس نظر مثبتی داشته باشند تا بتوانند وضعیت بهتری را برای افغانستان به وجود آورند.

وی در خصوص مشارکت ایران در بازسازی سوریه پس از فروکش کردن تنش ها در آن کشورها بیان کرد: امیدوار هستیم روند موجود در بازگشت امنیت، ثبات و صلح در سوریه هرچه زودتر نهایی شود و شرایط بازسازی آن کشور هرچه زودتر فراهم شود. قطعاً در مسائل اقتصادی در هر جای دنیا رقابت میان شرکت های مختلف وجود دارد و ما نیز خواهان مشارکت در امر بازسازی سوریه به عنوان کشور همسایه و دوست ایران هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: فکر می کنم در مرحله بازسازی هم ایران در کنار ملت سوریه خواهد بود و امیدوارم بتوانیم در فرایند ساخت و ساز آن کشور به خصوص از طرف بخش خصوصی مشارکت داشته باشیم.

قاسمی در خصوص نشست میان سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در خصوص موضوع سوریه اظهارکرد: اجلاس سران سه کشور ضامن در روند گفت وگوهای آستانه قرار است در شهریورماه در تهران برگزار شود و در حال حاضر هم مقدمات این نشست مهم از طرف بخش های ذی‌ربط در حال انجام است که در زمان مقتضی اطلاع رسانی های لازم در خصوص تاریخ و مکانیزم آن نشست صورت خواهد گرفت.

وی در خصوص آخرین وضعیت دیپلمات بازداشت شده ایران در وین افزود: دیپلمات ایرانی در وین همچنان در آلمان بازداشت است و سیر قضایی این موضوع کماکان دنبال می شود و امیدواریم که وی هرچه سریع تر آزاد شود و قطعاً با روشن شدن این موضوع همه متوجه خواهند شد که یک اتفاق و سوء تفاهم بیشتر نبوده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص برخی هجمه های تبلیغاتی در ایجاد اختلاف میان ایران و روسیه در مسئله روند تحولات در سوریه عنوان کرد: در برهه زمانی کنونی تلاش گسترده و همه جانبه ای در قالب جنگ روانی شدیدی علیه ایران در حال انجام است که بخشی از آن هم در پی تخریب روابط میان ایران و روسیه به عنوان دو کشور دوست و همسایه که همکاری های گسترده و سطح بالایی هم با یکدیگر دارند، است.

قاسمی در پایان گفت: ما همچنان روابط خود را با همه همسایگان از جمله روسیه با قوت و قدرت بیشتر ادامه خواهیم داد و اجازه نخواهیم داد که دیگران با فضاسازی های غلط بخواهند روند تعامل و روابط ما را با همسایگان دچار اختلال کنند.

انتهای پیام/ 120

نظر شما
پربیننده ها