
به گزارش خبرنگار بین الملل دفاع پرس ، امروز 8 اکتبر روز جهانی کودک است. این روز فرصت مناسبی است که نگاهی هرچند اجمالی به شرایط کودکان در کشورهایی که با جنگ مواجهند داشته باشیم.
در نگاه اول به شرایط زندگی کودکان متوجه تفاوت زندگی این قشر به ظاهر کوچک جامعه می شویم.کودکان کشورهای اروپایی در مقایسه با کودکان کشورهای جهان سوم و بویژه کشورهایی که با جنگ دست و پنجه نرم می کنند شرایط متفاوتی را تجربه می کنند.
شاید در این میان وضعیت کودکان در جنگ تاسف بار تر از دیگر شرایط باشد.در حال حاضر مهمترین کشورهایی که در سال های اخیر بحران جنگ را درمقابل دارند شامل فلسطین، سوریه، عراق و افغانستان است و آمار پراکنده ای که در خصوص تلفات مجروحیت آسیب های روانی و محرومیت از تحصیل این کودکان را تهدید می کند در رسانه ها اعلام می شود.
کودکان در جنگ :
مهمترین آسیب هایی که کودکان در جنگ ها با آن دست و پنجه نرم می کنند شامل معلولیت، اسارت ، ضربه های روحی و روانی و شکنجه و به کارگیری به عنوان سپر انسانی است.
جنگ در عراق:
طبق پژوهشی که یونیسف روی ۶۰۰ کودک عراقی ۳ تا ۱۰ ساله در سال گذشته انجام داده، نیمی از این کودکان فشارهای روانی شدیدی را متحمل شدەاند از جمله اینکه شاهد کشته شدن پدر و مادر خود بوده اند و این صحنه مدام در ذهنشان مرور می شود.

جنگ در فلسطین:
در جنگ اخیر غزه طبق اعلام یونیسف حدود دو هزار و نهصد کودک فلسطینی در بین مجروحان جنگ غزه دیده می شوند.
در جنگ سال ۲۰۰۸ در نوار غزه سیصد و پنجاه کودک و در سال ۲۰۱۲ سی و پنج کودک جان باختەاند. کودکان غزه چند جنگ ویرانگر اسرائیل را تجربه کردند و همچنان شاهد تصاویر هولناک سومین جنگ هستند. در جنگ اخیر غزه آمارها بیانگر آنست که قربانیان ،بیش از دو جنگ قبلی بوده اند.
برمبنای آمار جدیدی که منتشر شده و به گفته سخنگوی یونیسف : چهارصد و چهل و هفت کودک فلسطینی در عملیات ارتش اسرائیل در نوار غزه جانشان را از دست دادەاند که سیصد و پنج نفر از آنها کودکان شیرخوار بودەاند.
جنگ در افغانستان:
مهاجرت کودکان افغان به اروپا:
به گفته مسئولان کمیساریای سازمان ملل متحد، تعدادی از کودکان افغان درخواست رسمی پناهندگی نداده اند که بر این اساس، مجموع آمار این کودکان در اروپا می تواند بیش از ارقام اعلام شده باشد.
این گزارش می نویسد: "تجارب شخصی این افراد از جنگ و نقض حقوق بشر مانند کار اجباری، نا امنی، فقر گسترده، عدم ثبات سیاسی، سطح پایین سواد و از بین رفتن امید به آینده بهتر، همه دست به دست هم داده و این وضعیت را وخیم تر می کند."
هم اکنون بسیاری از خانواده های افغان، کودکان خود را به دست قاچاقچیان انسان می دهند تا آنان را با استفاده از اسناد جعلی، به کشورهای اروپایی انتقال دهند.
اما آنگونه که سازمان ملل متحد می گوید سفر این کودکان همراه با قاچاقچیان، همیشه ساده و بدون دشواری نیست.
گزارش کمیساریای پناهندگان ساازمان ملل متحد آورده که این کودکان مجبور هستند راه های پرخطری را برای رسیدن به اروپا طی کنند و پس از رسیدن به یکی از کشورهای اروپایی نیز، درخواست پناهندگی آنها همیشه پذیرفته نمی شود.
جودیث کومین، مسئول کمیساریای عالی پناهندگان در اروپا می گوید: "این کودکان در فاصله راه، دشواری های تکاندهنده ای را متحمل می شوند، اما از آنجایی که نسبت به خانواده های خود یک نوع احساس مسئولیت می کنند، مجبور می شوند به سفر خود ادامه دهند و در نتیجه، بار بار قربانی می شوند."
نمونه بارز دیگر، جنگ طالبان در افغانستان است که به گفته سیما سمر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، تلفات کودکان در جریان جنگها نسبت به سالهای گذشته رو به افزایش بوده است.
رفتار داعش با کودکان:
از موارد دیگر استفاده داعش از کودکان گزارشی است که توسط سازمان دیده بان حقوق بشر انتشار یافته است که در آن بیان شده که داعش، کودکان عراقی را به عنوان سپر انسانی در مقابل تیراندازی نیروهای عراقی، انجام عملیات شناسایی، جابهجایی کیسههای شنی و سنگرسازی در مقابل نیروها، مورد سوءاستفاده قرار داده و از این طریق تاکنون شمار زیادی از کودکان را به کام مرگ فرستاده است. به گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر عراق، از ابتدای حضور نیروهای داعش در موصل تاکنون ۱۵۰ کودک آواره به دلیل افزایش دمای هوا و ابتلا به وبا جان خود را از دست دادهاند و کودکان بازمانده هم با مشکل کمبود غذا و نبود سرپناه مواجه هستند.
جنگ در سوریه:
جین مکفیل، کارشناس حفاظت از کودکان یونیسف که برای پناهندگان سوری در اردن فعالیت می کند، می گوید بسیاری از کودکان سوری «صرفا در شرایط بقا زندگی می کنند و واکنش های عادی اجتماعی و احساسی به آنچه را که دیده اند، فراموش می کنند.”
در گزارش آمده است میلیون ها کودکی که بحران برآنها اثر گذاشته، ممکن است به «نسل گمشده» تبدیل شوند.
گزارش به دشواری دسترسی کودکان سوری به آموزش اشاره دارد – چه کودکانی که در اردوگاههای آوارگان اسکان داده شده اند و چه آنها که در مناطقی باقی مانده اند که مدارس تخریب و ویران شده یا به تصرف شورشیان درآمده است.
یونیسف می گوید نیمی از کودکان سوری که در سن تحصیل هستند نمی تواند به طور مرتب به مدرسه بروند، و از هر ۵ مدرسه یکی قابل استفاده برای کودکان نیست.
نقش سازمان های بین المللی در حمایت از کودکان جنگ:
با توجه به اینکه سازمان های بین المللی حامی کدکان چون یونیسف وظیفه حمایت از کودکان و احقاق حقوق انها را در جهان بر عهده دارند اما عملا شاهد ان هستیم که در برابر حجم گسترده علیه کودکان بوژه در مناطق غرب آسیا سازمان های بین المللی به ارائه آمار و محکوم کردن جنایات علیه کودکان اقدام کردند و این در حالی است که وضعیت نامساعد کودکان در جنگ روز به روز دشوار تر می شود.
انتهای پیام/ح