به گزارش گروه سایر رسانههای دفاع پرس، تماس رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه با شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت به محض رسیدنش به ایالات متحده و یک روز قبل از دیدار امیر کویت با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده پرسش های بسیاری را به وجود آورده است. از جمله این که آیا رئیس جمهوری ترکیه تمایل دارد که امیر کویت برای آرام کردن فضای اختلافات آنکارا – واشنگتن میانجی گری کند؟ آیا اردوغان روی روابط خوبی که امیر کویت با آمریکایی ها دارد، حساب کرده است؟
منابع عربی در پایتخت آمریکا می گویند که اردوغان در گفت وگو با امیر کویت پرونده های مختلفی را درباره روابط آمریکا و ترکیه مطرح کرده و از او خواسته است که رئیس جمهوری آمریکا را قانع کند که ترکیه همچنان رکنی اصلی در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است، و نقشی مهم در حمایت از ثبات در تمامی منطقه ایفا می کند و ایالات متحده باید به آن در این زمینه کمک کند و از نقش آفرینی ترکیه حمایت کند.
به گفته این منابع اردوغان به امیر کویت گفته است که بر ضرورت افزودن تلاش ها برای پایان دادن به اختلافات کشورهای عربی حوزه خلیح فارس با قطر در سایه تشدید رویارویی امریکا – ایران اتفاق نظر دارد.
رئیس جمهوری ترکیه در گذشته نیز کانال های ارتباطی ای را با کویت با تکیه بر اهمیت سرمایه گذاری کویت در کشورش گشوده بود. وی اخیرا نیز سفری به کویت انجام داد تا پروژه هایی را که کویتی ها می توانند در آنها سرمایه گذاری کنند با طرف های کویتی در میان بگذارد.
تحلیلگران بر این اعتقادند با فروکش کردن سخنرانی های آتشین اردوغان که در حقیقت سرپوشی بر سقوط اقتصادی ترکیه پس از کاهش سطح روابط کشورش با امریکا بود و در حالی که وی نتوانسته است به شعارهایش جامه عمل بپوشاند، حالا به دنبال میانجی گری می گردد که آب سردی بر آتش اختلاف هایش با امریکا بریزد و او را از تنگنایی که در پی اعمال تحریم های آمریکا گرفتار شده و بر اقتصاد ترکیه تاثیر مستقیم گذاشته است، خارج کند.
تحلیلگران این سوال را نیز می پرسند که رجب طیب اردوغان در ازای تقاضای کمک از امیر کویت برای راضی کردن آمریکا به آرام کردن فضای روابطش با ترکیه چه امتیازی می تواند به او بدهد. در حالی که هیچ تحولی در قضیه بازداشت اندرو برانسون، کشیش آمریکایی و ادامه حمایت امریکا از کردها به وجود نیامده و زمینه برای بهبود روابط میان آنکارا – واشنگتن فراهم نشده است.
در حال حاضر ترکیه با بسیاری از کشورهای پیرامونی خودش روابط خوبی ندارد، از سوریه گرفته تا کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و همچنین مصر و یونان و اتحادیه اروپا تا ایالات متحده در هیچ کدام از این مناطق روابط ترکیه با آنها حسنه نیست. به اعتقاد بسیاری اکنون ترکیه درگیر تنگنای حساب نشده ای در بحران سوریه است، واقعیتی که سبب شده از یک سو تحت فشار روسیه در ادلب قرار بگیرد و از سوی دیگر تحت فشار آمریکا در منبج و مناطق تحت کنترل کردها در مناطق مرزی اش با سوریه.
پیش از این ترکیه تلاش کرده بود از قطر برای میانجی گری در رابطه اش با امریکا استفاده کند، مساله ای که به دلیل اختلافات قطر با کشورهای عرب همسایه اش که همواره به امریکا فشار می آورند تا سیاست های دوحه را مهار کند، نتوانست راه به جایی ببرد.
کویت روی سفر شیخ صباح الاحمد الصباح خیلی حساب کرده است و آن را در تقویت شراکت استراتژیکش با امریکا مهم می داند. این عبارتی است که شیخ خالد الجارالله صباح، معاون وزیر امور خارجه کویت درباره سفر امیر این کشور به واشنگتن بیان کرده است. وی گفت این سفر در چارچوب روابط متمایز یکصد ساله دو کشور بسیار مهم محسوب می شود. امیر کویت پیش از این در سپتامبر سال گذشته به امریکا سفر و با دونالد ترامپ دیدار کرده بود.
منبع: دیپلماسی ایرانی