به گزارش گروه سایر رسانههای دفاع پرس، عربستان سعودی مدارک قاطع بدست آمده حاکی از دخالت در ناپدید شدن جمال خاشقچی، روزنامهنگار واشنگتن پست را رد کرده و بر نقش حساس خود در اقتصاد جهان تاکید میکند.
به گزارش بیزینس اینسایدر، اگر غرب تحریمهایی علیه ریاض در نظر بگیرد، احتمال دارد این کشور نفت خیز بازار انرژی را تحت فشار قرار دهد.
تحلیلگران RBC در یادداشت تحقیقاتی خود نوشتند: «به عقیده ما عربستان تمایلی به استفاده از سلاح نفت ندارد. چون اعتبار آن به عنوان بانک مرکزی با ثبات و قابل اطمینان نفت به شدت تضعیف میشود. ولی شاید تصمیم بگیرد با نزدیک شدن زمان اجرای تحریمها علیه ایران، سرعت افزایش تولید نفت را که آمریکا درخواست داده بود پایین بیاورد».
با اجرایی شدن تحریمها علیه ایران در ماه آینده، عربستان سعودی بزرگترین صادر کننده نفت خام جهان باید نقشی حساس در حفظ ذخایر جهانی نفت بازی کند. به دنبال درخواست دولت ترامپ ریاض قبول کرده بود در اوایل سال جاری میلادی تولید نفت را تا حد زیادی بالا ببرد.
طبق گزارش تحلیلگران، تولید عربستان به بالاترین ظرفیت آن نزدیک شده و حالا میتواند هرگونه محدودیت و کمبود قریب الوقوع نفت را به راحتی جبران کند، البته اگر این سیاست را انتخاب کند.
این تحلیلگران مطمئن نیستند ریاض مثل آنچه قبلاً انجام داده بود، رفت و آمد کشتیهای حامل انرژی را ممنوع و از منابع نفتی برای اعمال فشار سیاسی استفاده کنند. طی دهه ۱۹۷۰ یک ائتلاف به رهبری عربستان در اعتراض به حمایت واشنگتن از اسرائیل در جنگ یوم کیپور، صادرات نفت به آمریکا را به شدت کاهش داد.
RBC اضافه کرد: «ما نمیتوانیم کاملا این احتمال را رد کنیم که در صورت بدتر شدن روابط دو جانبه ریاض و واشنگتن، عربستان از حربه ۱۹۷۳ استفاده کند».
عربستان سعودی و سایر اعضای اوپک در آن سال حدود یک چهارم کل تولید نفت را کاهش دادند که یک بحران انرژی در سراسر جهان به وجود آورد. قیمت نفت تقریبا چهار برابر شد و از ۳ دلار دو سال قبل به ۱۲ دلار در هر بشکه در سال ۱۹۷۴ رسید. ولی پس از عدم موفقیت در دستیابی به اهداف این سیاست، شرایط به وضع عادی بازگشت.
کارولین باین، تحلیلگر برجسته موسسه سرمایه گذاری کاپیتال اکونومیکس موافق است که ریاض این بار قصد ندارد این مسیر را طی کند. ولی گفت: اگر این اتفاق بیفتد هزینههای انرژی تا آخر سال جاری میلادی دو برابر خواهد شد. نفت برنت اکنون با رکورد ۴ ساله بیش از ۸۱ دلار در هر بشکه معامله میشود.
باین گفت: «این افزایش قیمت چندان هم غیر محتمل نیست. چون کاهش تولید عربستان همزمان خواهد شد با کاهش تولید ونزوئلا و ایران. قیمت نفت تا حالا هم حساسیت خود را به تغییرات عرضه در سال جاری نشان داده و ۲۰ درصد از ماه اوت افزایش یافته است. دلیل آن هم ترس از کاهش سریع تولید نفت ایران به خاطر تحریمهای آمریکاست».
منبع: تسنیم