به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در ادامه اقدامات ضد ایرانی خود تحریم های لغو شده به موجب برجام را مجددا علیه تهران اعمال کرد و همزمان با این اقدام مقامات مختلف دولت وی نیز با آب و تاب فراوان درباره شدت این تحریم ها و تاثیر آنها بر جمهوری اسلامی سخن گفته و اعلام داشتند که تغییر رفتار ایران می تواند عاملی باشد برای توقف فشارهای آمریکا.
در همین رابطه «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا نیز عنوان داشته که تحقق شروط ۱۲ گانه ای که وی پیشتر در خصوص ایران مطرح کرده بود می تواند موجب تغییر رفتار واشنگتن در قبال تهران شود.
وی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز مدعی شد: هدف از تحریم ها علیه ایران تغییر رفتار ایران بوده است. سیاست فشار حداکثری ترامپ بر ایران به صورت کامل اجرا می شود. تحریم ها علیه ایران سخت خواهند بود.
در همین رابطه و برای اطلاع از دیدگاه کارشناسان و مقامات سابق آمریکایی در خصوص اقدامات ضد ایران کاخ سفید با «داریل کیمبال» رئیس موسسه کنترل سلاح آمریکا به گفتگو نشسته که در ادامه می آید.
کیمبال از سال ۲۰۰۱ تا کنون مدیر اجرایی انجمن تحقیقاتی کنترل سلاح آمریکاست و در سال ۲۰۰۴ میلادی توسط نشنال ژورنال به عنوان یکی از ۱۰ چهره تاثیرگذاری که نظریات آنها به شکل گیری سیاست های آتی در مورد آینده تسلیحات هسته ای کمک می کند معرفی شده است. متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
همانطور که قبلا اعلام شد، ایالات متحده آمریکا همه تحریم های هسته ای علیه ایران را بازگرداند. آیا شما فکر می کنید که این تحریم ها در راستای منافع ملی ایالات متحده آمریکا در بلندمدت است؟
اعمال مجدد تحریم های نفتی علیه ایران در تاریخ ۵ نوامبر بصورت یکجانبه از سوی دولت ترامپ با بی پروایی و بی مسئولیتی رئیس جمهور آمریکا و تصمیم او در ماه می برای نقض توافق هسته ای ایران همراه شد. ترامپ بدون اعتنا به تعهد ایران به این توافق، تحریم ها علیه تهران را مجددا اعمال کرد. این یک نمره منفی قابل توجه دیگر برای دولت ترامپ بود که در مسائل منع اشاعه تسلیحات هسته ای اعتبار کمی را دارد.
فشار حداکثری که دولت ترامپ از آن حرف می زند یک استراتژی مناسب برای جایگزین کردن برجام نیست. اگر چه در کوتاه مدت بعید است که تحریم های آمریکا موجب شود ایران به تعهدات خود در برجام عمل نکند اما در بلند مدت پایداری این توافق هسته ای در معرض خطر قرار می گیرد.
آمریکا هشت کشور را بطور موقت از ممنوعیت خرید نفت ایران معاف کرده است. به نظر شما آیا این کشورها می توانند جایگزینی برای نفت ایران پیدا کنند؟
دولت ترامپ تشخیص داد که در تاریخ ۵ نوامبر نمی تواند صادرات نفت ایران را به صفر رسانده و یا حتی صادرات این کشور را به نزدیکی صفر برساند از همین رو استثناهایی را قائل شد که به موجب آن کشورها می توانند به واردات نفت از ایران ادامه بدهند و این یک منفعت قابل لمس برای ایران است.
تاثیرات معاف شدن این هشت کشور از تحریم های نفتی ایران بر اقتصاد این کشور هنوز مشخص نیست. بخشی از این ابهام بدلیل آن است که هنوز جزئیات این معافیت ها از جمله اینکه کشورها چه میزان نفت از ایران می توانند وارد کنند مشخص نیست.
حتی با وجود این استثناها، تحریم های جدید نفتی ایران را از برخی از فوایدی که به موجب توافق هسته ای ۲۰۱۵ برجام به تهران وعده داده شده بود محروم می کند. با این وجود ما انتظار نداریم که در کوتاه مدت و به دلیل این تحریم ها تغییری در پایبندی ایران به تعهدات خود در برجام ایجاد شود.
«استیو منوچین» وزیر خزانه داری آمریکا اعلام کرده که واشنگتن خواستار توقف سرویس دهی «شبکه جهانی پرداخت» (سوئیفت) برای طرف هایی است که تحریم های ایران را نقض می کنند در غیر اینصورت سوئیفت نیز ممکن است با تحریم های آمریکا مواجه شود، آیا آمریکا می تواند چنین کاری را انجام بدهد؟
سوئیفت مجبور به همراهی با خواسته آمریکا نیست اما با اعلام ۵ نوامبر دسترسی برخی از بانک های ایرانی به سوئیفت قطع شد. سوئیفت اعلام کرده که از تصمیم برای تعلیق دسترسی بانک های ایران متاسف است اما این کار برای حفظ ثبات در سیستم بانکداری بین المللی ضروری است.
این وضعیت کار را برای کشورهای دیگر از جمله متحدان نزدیک آمریکا برای آنکه تجارت قانونی با ایران داشته باشند سخت می کند. این وضعیت بر عملکرد مکانیسم اتحادیه اروپا موسوم به «اس پی وی» (ساز و کار مالی مستقل اروپا) که اجازه تجارت قانونی با ایران را می دهد، تاثیر می گذارد و این امر خیلی مهم است.
اگر ایران نتواند نفت صادر کرده و با سوئیفت کار کند، برجام چه معنایی دارد؟ منظور این است که اگر آمریکا بتواند اراده خود را بر این دو موضوع که برای ایران کلیدی هستند تحمیل کند آیا ماندن در برجام برای ایران منطقی است؟ اگر چنین اتفاقی رخ بدهد واکنش اتحادیه اروپا، چین و روسیه چگونه خواهد بود؟
هرچند معافیت هایی برای صادرات نفت ایران اعلام شده اما همکاری در پروژه های هسته ای که در برجام به آنها اشاره شده به شکل مثبتی به ثبات این توافق مرتبط هستند و اعلام ۵ نوامبر و بازگشت تحریم های ایران تاثیری منفی بر اقتصاد ایران داشته و بهره مندی های ایران را که به موجب برجام به این کشور اعطا شده بود را کاهش می دهد.
پایبندی کشورهای باقی مانده در برجام شامل انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین به این توافق و گسترش موقعیت های انجام تجارت قانونی با ایران یک پیام مهم در خصوص حمایت سیاسی را مخابره کرد اما این امر نمی تواند زیان هایی را که با بازگشت تحریم های آمریکا متوجه ایران شده را جبران کند.
ما قویا تمامی طرف های حاضر در برجام را دعوت به ادامه عمل به تعهداتشان در برجام و حفظ تجارت قانونی با ایران فرا می خوانیم. جامعه جهانی باید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که توافق برجام را تائید کرد، پایبند باشد و از همه کشورها بخواهد از آن حمایت کنند تا زمانیکه آمریکا به تطبیق خود با این توافق پرداخته (به برجام بازگردد) و امکان مذاکرات جدید با رویکرد برد-برد برای تداوم برجام با تکیه بر اصول اصلی این توافق فراهم شود.
منبع: مهر