عراقچی:

صبرمان در قبال اروپا بی‌پایان نیست/ با آمریکای عهدشکن مذاکره نمی‌کنیم

معاون سیاسی وزیر امور خارجه درباره سازوکار ویژه مالی اروپا گفت: آنها تاکنون نتوانسته‌اند راه حل‌های عملیاتی معرفی کنند؛ اما ما هم قرار نیست که تا ابد صبر کنیم و حتما در زمان خود، تصمیمات مقتضی را خواهیم گرفت.
کد خبر: ۳۲۱۲۳۹
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۶ - 30November 2018

با آمریکای عهدشکن مذاکره نمی‌کنیم/صبرمان در قبال اروپا بی‌پایان نیستبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس، «سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه در گفت‌و‌گویی اظهار داشت که به دلیل «حساسیت موضوع» نمی‌تواند خبر‌ها درباره کشور‌های میزبان سازوکار ویژه مالی اروپا را تایید کند؛ چرا که آمریکایی‌ها به دنبال بستن همه راه‌ها هستند و از هم‌اکنون، فشارهایشان را بر کشور‌هایی که برای ایجاد این سازوکار تلاش می‌کنند، شروع کرده‌اند.

وی به ذکر این نکته درباره سازوکار مالی بسنده کرد که «اتحادیه اروپا تاکنون راه حل عملیاتی برای تعامل با ایران را ارائه نکرده، ولی از آنجا که ما را در جریان تلاش‌های خود قرار می‌دهند تصورمان این است که باید به اروپایی‌ها فرصت بیشتری داده شود، البته این فرصت، بی پایان نخواهد بود.»

تلاش اروپا برای ایجاد ساز و کارتسهیل تعاملات با ایران

عراقچی در مورد ساز و کار ویژه کشور‌های اروپایی برای حفظ برجام و تامین منافع اقتصادی ایران گفت: سازوکار ویژه مالی یکی از موضوعات کنونی مذاکره ما با کشور‌های اروپایی است، آن‌ها در تلاش هستند که این ساز و کار را تشکیل بدهند تا یک نظام دریافت و پرداخت برای تعاملات اقتصادی ایران ایجاد شود.

وی در ادامه گفت: به دلیل حساسیت موضوع نمی‌تواند هیچ یک از شایعات و گفته‌های موجود در خصوص کشور‌های میزبان ساز و کار ویژه مالی ایران با اروپا را تایید کند، چون آمریکایی‌ها در عمل ثابت کرده‌اند به دنبال بستن همه راه‌های موجود هستند و فشارهایشان را بر همه کشور‌های اروپایی که تلاش دارند با این سازو کار، کار کنند، از اکنون شروع کرده‌اند.

فرصت اروپایی‌ها بی پایان نیست

عراقچی در خصوص نوع تعامل اروپایی‌ها با ایران در خصوص برجام نیز گفت: ما تاکنون اراده سیاسی در کشور‌های اروپایی را شاهد بوده‌ایم و نشانه‌ای نداریم که خلاف این اراده باشد البته آن‌ها هنوز موفق نشده‌اند که راه حل‌های عملیاتی مورد نیاز برای منافع ایران را در برجام طراحی و عملیاتی کنند. ما شاهد هستیم که فشار‌های آمریکا بسیار زیاد است و گره‌های فنی و حقوقی که بر سر این راه وجود دارد، بسیارجدی است و اروپایی‌ها درحال تلاش برای بازکردن این گره‌ها هستند.

آن‌ها تاکنون نتوانسته‌اند راه حل‌های عملیاتی معرفی کنند، اما ما هم قرار نیست تا ابد صبر کنیم، حتما در زمان خود، تصمیمات مقتضی را خواهیم گرفت، اما اکنون، چون در جریان تلاش‌هایی که انجام می‌دهند هستیم و آن‌ها ما را در جریان این تلاش‌ها قرار می‌دهند، تصور ما این است که باید فرصت بیشتری داده شود تا اروپایی‌ها بتوانند این راه حل‌ها را عملیاتی کنند، اما آن‌ها هم باید بدانند این فرصت چندان زیاد نیست و حتما بی پایان نخواهد بود

منافع ایران از برجام صرفا اقتصادی نیست

عراقچی در خصوص منافع برجام برای ایران گفت: منافع ایران از برجام فقط اقتصادی نیست. ما منافع سیاسی و منافع دیگری هم داریم که مجموعه منافع ما تا زمانی که تامین باشد، در برجام باقی خواهیم ماند، ما هنوز به نقطه‌ای نرسیده‌ایم که به طور کامل از برجام قطع امید کنیم.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: تصور می‌کنیم که این توافق ظرفیت‌هایی دارد که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. برجام تاکنون موجب شده که آمریکا در انزوا قرار گیرد و به این لحاظ موفق بوده است. همچنین موجب حمایت و پشتیبانی جامعه بین المللی از ایران شده که این خود فی نفسه بسیار ارزشمند است.

وی در عین حال گفت: البته منافع اقتصادی کشورما از برجام در اثر تحریم‌های آمریکا به شدت کاهش پیدا کرده است، اما اروپایی‌ها ودیگران تلاش می‌کنند راه‌های جبرانی پیدا کنند.

معاون سیاسی وزارت خارجه اظهار داشت: برجام بسیاری از تحریم‌ها در مورد برنامه هسته‌ای ایران را از بین برده است، برنامه هسته‌ای ایران اکنون در محیطی بسیار شفاف و منطقی به حرکت خود ادامه می‌دهد، اتهام‌هایی که سابقا وجود داشته و پرونده پی‌ام دی، همه این‌ها بسته شده است. قطعنامه‌های شورای امنیت که ایران را تهدید معرفی می‌کرد، همه از بین رفته است، این‌ها مزایایی است که باعث شده ماندن ایران در برجام همچنان منفعت داشته باشد.

عراقچی تاکید کرد: تا زمانی که این منافع وجود دارد، ایران به حضور در برجام ادامه می‌دهد، اما از لحظه‌ای که به این نتیجه برسد که این منافع وجود ندارد، تصمیم دیگری خواهد گرفت.

وی گفت: تلاش ایران و اعضای باقیمانده در برجام این است که این توافقنامه حفظ کشود، اراده سیاسی در همه اعضا وجود دارد، اما حفظ برجام منوط به آن است که توازن در آن برقرار باشد و خواسته‌ها و منافع اقتصادی ایران از برجام تامین شود. ما اکنون با کشور‌های اروپایی، روسیه و چین در حال مذاکره هستیم تا آن قسمت از مزایای اقتصادی برجام هم دوباره تا حدامکان تامین شود.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: مذاکرات با اروپایی‌ها و همچنین روسیه و چین به عنوان بقیه اعضای برجام از نزدیک ادامه دارد، جلسات کارشناسی و جلسات در سطوح بالا با این کشور‌ها وجود داشته است و ملاقات‌ها و دیدار‌های دوجانبه هم به صورت مرتب وجود دارد

ترامپ تجربه شکست خورده روسای جمهوری قبلی آمریکا را تکرار می‌کند

عراقچی در مورد تاثیر تحریم‌ها بر ایران گفت: تحریم‌های آمریکا موضوع جدیدی نیست، نزدیک 40 سال است که ایران با این تحریم‌ها روبرواست و اکنون بسیار خوب می‌داند چگونه راه خود را پیدا کند، طی 40 سال گذشته با وجود تحریم‌های آمریکا، ایران قویتر شده است.

معاون وزیر امور خارجه افزود: روسای جمهوری قبلی آمریکا این مسیر را امتحان کرده‌اند، هر تحریمی که می‌توانستند اعمال کردند و هر گونه تهدیدی کردند، اما در نهایت مجبور به آمدن پای میز مذاکره شدند. آقای ترامپ تجربه شکست خورده را تکرار می‌کند.

وی افزود، آمریکا 40 سال پیش نزدیکترین متحد خود را در منطقه از دست داد، شاه در ایران نزدیکترین متحد آمریکا بود و در خدمت منافع آمریکا، از نظر مردم ایران او فقط مهره‌ای در دست آمریکا بود. آمریکایی‌ها 40 سال است که تلاش می‌کنند وضعیت را به دوران قبل بازگرداند، اما موفق نشده‌اند. روسای جمهوری آمریکا راه‌های مختلفی را در خصوص برخورد با ایران امتحان کردند، اما همه شکست خوردند، بالاخره مجبور شدند واقعیت و قدرت ایران را بپذیرند و با ایران مذاکره کنند.

ایران با آمریکای عهد شکن مذاکره نخواهد کرد

عراقچی در خصوص خروج آمریکا از برجام و سرنوشت آن پس از این سیاست آمریکا نیز گفت: توافق هسته‌ای نمرده، فقط آمریکا از آن خارج شده است، ایران و سه کشور اروپایی، روسیه و چین این توافق را ادامه می‌دهند. این کشور‌ها متعهد شده‌اند که نبودن آمریکا در توافق هسته‌ای را جبران می‌کنند. ایران با آمریکا به عنوان کشوری که تعهدات خود را نقض کرده و از توافقی که همه دنیا از آن پشتیبانی می‌کند، خارج شده است، هیچ گونه مذاکره‌ای نخواهد کرد و حاضر نیست در این خصوص عقب نشینی کند یا امتیازی بدهد.

آفریقا یکی از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

معاون سیاسی وزارت خارجه کشورمان در ادامه این گفت و گو در خصوص سیاست جمهوری اسلامی ایران در مورد آفریقا نیز گفت، آفریقا همواره یکی از حوزه‌های مهم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده و توجه زیادی به آن داشته است، بین شمال آفریقا و آفریقای سیاه تفاوت‌هایی وجود دارد، اما هردو مورد توجه جمهوری اسلامی بوده است.

وی افزود: حضور ما در الجزایر برای هفتمین دور گفت‌و‌گو‌ها و مشورت‌های سیاسی، نشانه‌ای است بر اینکه ما برای پیشبرد روابط و باز کردن گره مشکلات موجود در روابط با کشور‌های آفریقایی نیز در تلاش مستمر هستیم. دکتر ظریف و دیگر همکاران در وزارت خارجه سفر‌های زیادی به آفریقا داشته‌اند، قاره آفریقا یکی از اولویت‌ها و حوزه‌های مهم برای وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران است و در آینده نیز توجه بیشتری به آن معطوف خواهد شد.

ایران و الجزایر مشورت می‌کنند

عراقچی در خصوص علت دیدار خود از الجزایر نیز گفت: سفر من به الجزایر برای دور هفتم گفت و گو‌های سیاسی ایران و الجزایر است که به صورت مستمر برگزار می‌شود. ما به عنوان دو کشور دوست و نزدیک همواره نظرات سیاسی خودمان را درخصوص مسائل بین المللی و مسائل منطقه با همدیگر به اشتراک می‌گذاریم و با همدیگر مشورت می‌کنیم، مسائلی که در روابط دوجانبه در حوزه‌های سیاسی اقتصادی و فرهنگی وجود دارد را مرور و موانع موجود را برطرف می‌کنیم و تلاش می‌کنیم گستردگی بیشتری پیدا کند.

وی در ادامه با اشاره به مذاکرات چهارساعته خود با دبیر کل وزارت خارجه الجزایر گفت، مذاکرات بسیار مفیدی انجام شد و قرار شد با تشکیل کمیته‌های پیگیری، روابط دو کشور هر چه بیشتر گسترش یابد.

روابط اقتصادی ایران و الجزایر باید بیش از پیش گسترش یابد

معاون سیاسی وزارت خارجه کشورمان در مورد ضرورت ادامه مذاکرات با کشور‌های دوستی مانند الجزایر گفت، در حوزه اقتصادی و تجارت بین دو کشور جریان دارد، اما در سطح مطلوب نیست، قرار شد مشورت‌های بیشتری باشد تا راه‌های بیشتری برای گسترش تجارت یافته شود. ایران و الجزایر هر دو عضو اوپک و تولید کننده نفت هستند و باید در مسائل مختلف و از جمله کنترل بازار نفت و کنترل قیمت آن همکاری و هماهنگی داشته باشند. هر دو کشور در حال تجربه سیاست‌های جدید اقتصادی برای کاهش وابستگی به نفت و افزایش تولیدات ملی برای استفاده از ارز‌های محلی هستند. این‌ها موضوعاتی است که در مورد آن گفت‌و‌گو شد و باید بیشتر از این هم گفت و گو صورت گیرد و تجربیات خود را به یکدیگر منتقل کنند.

توافق هسته‌ای یکی از محور‌های گفت و گو با مقام‌های الجزایری

عراقچی در خصوص موضع گیری الجزایر در مورد مسائل مربوط به ایران و از جمله برجام نیز گفت، دو کشور همکاری‌های فرهنگی گسترده‌ای با هم دارند، اما از همه مهم تر، همکاری‌های سیاسی دو کشور است. دولت الجزایر همواره از توافق هسته‌ای ایران حمایت کرده است و اکنون نیز حتی پس از خروج آمریکا از آن، از برجام حمایت می‌کند.

وی در ادامه گفت، گزارشی از مذاکرات ایران و اروپا برای حفظ این توافق به دبیر کل وزارت خارجه الجزایر ارائه داده شد، در مورد مسائل منطقه‌ای گفت و گو‌های مفصلی انجام شد و با توجه به اینکه الجزایر در کانون بحران‌های شمال آفریقا و ایران نیز در کانون بحران‌های خاورمیانه قرار دارد، در مورد موضوعات پیرامونی دو کشور در منطقه نیز رایزنی شد.

ایران و الجزایر هر دو قربانی تروریسم هستند

معاون سیاسی وزارت خارجه در مورد سیاست‌های الجزایر در قبال مسائل منطقه‌ای و بین المللی نیز گفت: من فکر می‌کنم الجزایر دیپلماسی حکیمانه و هوشمندانه‌ای را دنبال می‌کند. حفظ امنیت و ثبات در این شرایط پر آشوب کار آسانی نیست. ایران هم شرایط مشابهی دارد. ما هم همسایگانی داریم که مشکل زا هستند. ما هم با مشکل تروریسم مواجه هستیم و همینطور هر دو کشور به عنوان صادرکننده‌های نفت درخصوص مسائل بازار نفت حساس هستیم. بنا بر این همکاری و هماهنگی میان دو کشور در موضوعات مختلف و رایزنی‌های سیاسی اهمیت زیادی دارد.

منبع: ایرنا

نظر شما
پربیننده ها