به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع پرس، آیین رونمایی از کتاب «تاریخ شفاهی علی اسحاقی» با حضور «یدالله ایزدی» نویسنده کتاب برگزار شد، وی در این مراسم اظهار داشت: پس از شکل گیری سپاه و تعیین فرماندهان کسانی در سطوح مختلف کنار آنها قرار گرفت که مجموعه دریافتهای آنها در مرکز اسناد و تحقیقات جنگ ممترکز شد. انتشارات این مرکز مختص به خود است که این اسناد در قالب تاریخ شفاهی تالیف و منتشر میشود. دفاع مقدس به تنهایی یک قرن است و ناگفتههای بسیاری دارد. کتاب «علی اسحاقی، جنگ الکترونیک» از جمله آثار تاریخ شفاهی است. این رزمنده را باید پدر جنگ الکترونیک دانست.
وی درباره ویژگیهای تاریخ شفاهی گفت: تاریخ شفاهی سبکی در تاریخ نگاری است که وجه تمایز آن با خاطره این است که تجربه شخصی است و نیازی به اثبات ندارد. تاریخ شفاهی به یک معنا زندگینامه هم هست، اما نه به صورت کامل. در تاریخ شفاهی دائما به اسناد متعددی ارجاع داده میشود. مرکز با علی اسحاقی مصاحبههای تخصصی کرده بود و همچنین اسناد مختلفی در این خصوص مطالعه شد.
ایزدی در ادامه گفت: متاسفانه مردم ما قهرمانهای ملی خود را نمیبینند. در این بخش انتقادهای جدی به ما وارد است و این گمنامی را نمیتوان منحصر به فرماندهان دانست، ما از رزمندگان خود هم چیزی نمیدانیم. خود راویان جنگ نیز از رزمندگانی بودند که قدر آنها را نمیدانیم. آثار ناگفته جنگ در مرکز اسناد بسیار زیاد است چرا که ارتش وجود چنین راویانی را ضد اطلاعات میدانستند.
نویسنده کتاب «علی اسحاقی» در خصوص نگارش آثار توسط خود راوی گفت: اکثر این فرماندهان به این قضیه به چشم تکلیف نگاه نمیکنند. اکثر فرماندهان نیز بعد از پایان جنگ سراغ کارهای دیگری رفتند. تا وقتی این کاستی وجود دارد ما باید به سراغ آنها برویم. خود کتاب تاریخ شفاهی علی اسحاقی زمینهای برای پژوهشهای بعدی است که حتی قابلیت تبدیل شدن به آثار سینمایی را دارند.
وی تصریح کرد: یکی از آفتهای تاریخ شفاهی، تاریخ سازی است. مصاحبهگر باید بر موضوعات تسلط داشته باشد تا بتواند با مصاحبه شونده وارد بحث شود. چرا که ممکن است کسی که با او مصاحبه میشود در نقل روایت اشتباه کند و این وظیفه مصاحبهگر است که مصاحبه را مدیریت کند. البته در این مصاحبهها هنگام انتشار ملاحظات امنیتی و ملی در نظر گرفته میشود که این به معنای سانسور نیست.
ایزدی در ادامه گفت: همه آنچه که در جنگ اتفاق افتاده با همه آنچه که ما روایت کردیم نسبت بالایی دارد و مسائل متعددی وجود دارد که هنوز بیان نکرده ایم. برای همین کارهای زیادی برای انجام دادن روی زمین مانده که باید به سرانجام برسد.
انتهای پیام/ ۱۶۱