یادداشت/ داود عامری

شناخت و اقدام همه جانبه؛ لازمه مقابله با تروریسم

برای مبارزه با تروریسم، شناخت پیشینه و زمینه‌های ظهور این پدیده شوم در همه ابعاد و گونه‌های آن است.
کد خبر: ۳۲۲۸۴۴
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۹ - 11December 2018

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس، داود عامری در یادداشتی نوشت: تاریخچه تروریسم به دورترین تاریخ حیات اجتماعی انسان برمی گردد، اما در هیچ دوره‌ای انسان به اندازه آغازین سال‌های قرن بیست و یکم به صورت عریان با چهره خوفناک و خشونت آمیز تروریسم مواجه نبوده است. این اتفاق به خصوص در منطقه آسیای غربی و در بین کشور‌های اسلامی با شدت و به صورت وحشیانه، خسارت‌های غیر قابل جبرانی را به بنیان‌های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مسلمانان منطقه در کشور‌های سوریه، عراق، افغانستان و یمن وارد کرده است و اگر نبود جهاد و مبارزه و از خودگذشتگی نیرو‌های مردمی و مدافعان حرم و پاسداران صلح، این آتش دهشتناک و ویرانگر می‌رفت که تمام منطقه را در خشونت و ویرانی گرفتار نماید.

بی گمان جهان به خصوص بسیاری از مسلمانان منطقه تبعات مخرب تروریسم را با پوست و استخوان خود لمس کرده‌اند و کمتر انسان سالم و خداجوی را می‌توان یافت که از جنایت‌های تروریست‌های سازمان یافته، چون داعش و یا تروریسم دولتی در قالب حملات به مناطق مسکونی در یمن و فلسطین متاثر نشده باشد، لذا باید گفت که تروریسم در نظر هر انسان سلیم النفسی محکوم و مترود است.

اما نکته مهمتر برای مقابله با تروریسم بهره‌گیری از تمام مولفه‌های قدرت، از ساختار‌های دولتی گرفته تا غیر دولتی و افکار عمومی تمامی انسان‌ها است که در این ارتباط می‌توان به نشست روسای مجالس کشور‌های آسیایی در تهران اشاره کرد که باید به عنوان یک حرکت مبتکرانه برای برانگیختن دولت‌ها و ملت‌ها برای مبارزه با تروریسم قلمداد کرد.

آنچه مسلم است، تروریسم فعالیت یک گروه شبه نظامی صرف نیست، بلکه ظهور گروه‌های افراطی مانند گروهک تکفیری داعش در منطقه نشان داد که امروز تروریسم سازمان یافته با تلاش عده‌ای منحرف از آموزه‌های اصیل دینی، به یک پشتوانه فکری دست پیدا کرده و تبدیل به جریان فکری شده است که در صورت حذف فیزیکی آن، نمی‌توان به نابودی کامل آن دل خوش بود، چراکه این نوع از تروریسم با کمک بعضی قدرت‌های جهانی و غفلت دستگاه‌های بین المللی به یک جریان فکری و سازماندهی شده تبدیل شده است که هر آن ممکن است از یک منطقه دیگر، چون خاکستری ویرانگر سر بیرون آورد، لذا برای مقابله با آن، ابتدا باید نسبت به شناخت کامل از انواع تروریسمپرداخت و سپس نخبگان و اندیشمندان جامعه این امکان را پیدا می‌کنند که به صورت فکری و زیربنایی با تفکرات و زیرساخت‌های نگرشی و ساختار‌های آن به مبارزه همه جانبه برخیزند.

دومین نیاز برای مبارزه با تروریسم، شناخت پیشینه و زمینه‌های ظهور این پدیده شوم در همه ابعاد و گونه‌های آن است.

این سخن بدین معناست که در صورت حذف کامل و فیزیکی تروریسم از جوامع انسانی، تا زمانی که زمینه ظهور آن از بین نرفته باشد، هر آن ممکن است از یک منطقه و کشوری این پدیده نامبارک، صورت زشت خود را به نمایش بگذارد، لذا یکی از الزامات مبارزه اساسی و بنیادی با تروریسم، شناخت زمینه‌های بروز و ظهور آن و برخورد فرهنگی با آن است یعنی باید بنیان فرهنگ و تفکر تروریسم و حامیان آن را از میان برداشت.

سومین نیاز برای مقابله همه جانبه و بنیادین با تروریسم، شناخت گونه‌های آن اعم از امنیتی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ... در مخفی‌ترین کنش‌های تروریسمی است. به عبارت دیگر اگرچه ظاهر رفتار‌های تروریسمی ممکن است متفاوت باشد و برخی از گونه‌های آن کم خطر‌تر به نظر برسد، اما این یک حقیقت است که خطر در فرهنگ و اندیشه تروریسمی در همه ابعاد و گونه‌ها نهفته است و تا این تفکر در عده‌ای جریان دارد، ممکن است تروریسم بسته به ابزار‌های در دسترس افراطیون، در اشکال مختلفی ظهور پیدا کند. دیگر اینکه بعضی گونه‌های تروریسم زائیده قدرت‌های بزرگ برای رسیدن به اهداف خودشان است و توسط آن‌ها مدیریت می‌شود نظیر تروریسم اقتصادی و فرهنگی. البته ناگفته پیداست که نمی‌توان مدعی شد که در فعالیت‌های تروریستی همه بازیگران، به دنبال اهداف یکسانی هستند، اما می‌توان مدعی شد که نتیجه تمامی اقدامات تروریسمی، بر هم زدن صلح و امنیت ملت‌ها و انسان‌ها و تغییرات زشت جهان امروز است و این عمل از جانب هیچ انسان و یا قدرتی مشروعیت ندارد و قابل قبول نیست.

و، اما نکته پایانی اینکه، به طور ضمنی اشاره کردیم که تروریسم یک تفکر و جریان فکری است، بر این اساس مهمترین مبارزه در کنار برخورد قاطع و همه جانبه با تروریسم ها، مبارزه فکری و فرهنگی با پدیده ترور در گونه‌های مختلف آن است و این اتفاق تنها زمانی به درستی در جهان می‌افتد که همه مدعیان مبارزه با تروریسم به صورت صادقانه و با پرهیز از تقسیم پدیده ترور به خوب و بد بر اساس منافع، به مبارزه با آن برخیزند و از برخورد‌های گزینشی بر اساس منافع خود با گروه‌های تروریسمی خودداری نمایند و قدرت‌های بزرگ دست از توطئه بر علیه مردم محروم جهان و چپاول آن‌ها بردارند. در چنین شرایطی می‌توان به ریشه‌کنی پدیده غیر انسانی تروریسم در جهان امیدوار بود.

البته نمی‌توان برای مقابله با تروریسم به قدرت‌های بزرگ و دستگاه‌های بین المللی و فراهم شدن همه شرایط امید بست بلکه باید از هر جا که می‌توان با تفکر درست برای مقابله اقدام کرد و در این مسیر نخبگان جهان وظیفه سنگینی بر دوش دارند که امید است بر آن اهتمام کنند.

منبع: تسنیم

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار