به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی دفاع پرس، امیر دریادار «حسین خانزادی» فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش در همایش بینالمللی دریایی ایران که صبح امروز (دوشنبه 26 آذرماه) در منطقه آزاد کیش برگزار شد، با اشاره به اهمیت موقعیت ژئوپلیتیکی ایران در منطقه غرب آسیا، اظهار داشت: ایران اسلامی در مرکز راهبردی و مجاور با خطوط کشتیرانی جهان و قلمرو وسیع دریایی پیرامونی قرار دارد.
وی افزود: همچنین ایران اسلامی دارای تمدن غنی با ظرفیت ایرانی و اسلامی است و در منطقهای که محل اتصال سه قاره مهم آسیا، اروپا و آفریقا است، قرار دارد و یک سوم تجارت جهانی در این منطقه انجام میشود؛ این امتیازات ویژه که میتواند تسلط بر تجارت کالا را دربر داشته باشد، بدین معنا است که فشارهای تحریمی بر کشوری که از چنین امتیازات ژئوپلیتیکی برخوردار است بدون اثر خواهد بود.
فرمانده نداجا با اشاره به اینکه در دنیا ۷ الی ۸ گذرگاه مهم دریایی وجود دارد که ۴ الی ۵ گذرگاه راهبردی مهم آن در منطقه غرب آسیا قرار دارد، افزود: این منطقه بر دریاهای مهم جهان، بر تجارت جهانی و در حوزه انرژی جهان تسلط دارد و کشورهای آن میتوانند با همگرایی قدرت منطقهای اثرگذاری را تشکیل دهند.
دریادار خانزادی با اشاره به فرمایش فرمانده معظم کل قوا مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی امروز به واسطه موقعیت ژئوپلیتیکی بر ۴ گوشه جهان از راه دریا راه دارد، افزود: سیاستگذاران ما باید موقعیت ما را در نظر بگیرند و بدانند که امروز در قبال منطقه و جهان چه تکلیفی داریم.
وی تصریح کرد: منطقه غرب آسیا امروز پتانسیل لازم را جهت کسب قدرت، کسب ثروت، تسلط، منزلت و روند سازی را دارد و ایران میتواند با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی خود در این منطقه ظرفیت سازی کند.
فرمانده نداجا با تاکید بر اینکه آینده امنیت دریایی منطقه بار مسؤولیت ما را سنگین خواهد کرد، افزود: حضور کنشگران مختلف در عرصه آبها ترتیبات امنیتی جدیدی را شکل میدهد که در وضعیت نوین دیگر قدرتهای فرامنطقهای نمیتوانند منویات خود را به دیگران دیکته کنند.
امیر خانزادی با بیان اینکه فناوری در عرصه دریا در حال تغییر و تحول است و امروز این فناوری در اختیار کشورهای مختلف قرار گرفته است، افزود: بهرهگیری از فناوریهای دریایی، طیف وسیعی از بازیگران را وارد عرصه دریایی در مناطق مختلف کرده و سبب ایجاد ترتیبات امنیتی جدید شده است.
وی ادامه داد: همچنین ظهور و بروز پدیده بیداری کشورها که ورود آنها به عرصه دریایی و آگاهی آنها از منافع دریایی شان را در پی داشته است، زمینه افول قدرتهای فرامنطقهای را در مناطق دیگر ایجاد کرده است. ژئوپلیتیک حکم میکند، که قدرتهای دریایی کوچک شوند همچون کشورهای اسپانیا و پرتقال که در عرصه دریا با تغییرات صورت گرفته تضعیف شدند.
امیر خانزادی گفت: موضوع گرم شدن کره زمین و ضعف کارکرد نهادهای بینالمللی از عوامل مهم و پیچیده موثر بر امنیت دریایی در آینده است؛ امروز همانطور که مشاهده میکنیم، کشورهایی که دیگران را به عضویت در این نهادها ترغیب میکردند در حال خروج از این نهادها هستند و این به معنای ضعف کارکرد نهادهای بین المللی است.
وی تصریح کرد: ایران اسلامی امروز برای ایجاد ترتیبات امنیتی مطلوب باید ظرفیتهای ژئوپلیتیکی خود را در سواحل مکران و دیگر بخشها و پس کرانهها فعال کند. ایران اسلامی باید امروز با استفاده از ظرفیتهای دانشی و صنعتی و همچنین بهره گیری از مزیتهای ژئوپلیتیکی به عنوان یک قدرت اثرگذار در منطقه و جهان ضمن تولید روند در منطقه به عنوان یک قدرت هدایتگر ایجاد همگرایی کند.
انتهای پیام/ 221