وحید آقاکرمی:

«ماهی‌ها فلج نمی‌شوند» را با هدف زنده نگاه داشتن فضای جنگ در اذهان عمومی نوشتم

نویسنده «ماهی‌ها فلج نمی‌شوند» گفت: این کتاب با هدف زنده نگاه داشتن فضای جنگ در ذهن مردم از ۱۳ داستان درباره رزمندگان و شهدای تبریز تشکیل شده است.
کد خبر: ۳۲۶۵۶۵
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۶ - 06January 2019

«ماهی‌ها فلج نمی‌شوند» را با هدف زنده نگاه داشتن فضای جنگ در اذهان عمومی نوشتمبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس، وحید آقاکرمی در گفت‌وگو با میزان درباره کتاب «ماهی‌ها فلج نمی‌شوند» توضیحاتی را ارائه کرد.

«ماهی‌ها فلج نمی‌شوند» به چه موضوعی اشاره دارد؟

این کتاب مجموعه داستانی درباره دفاع مقدس و جنگ است.

ایده نگارش این کتاب چگونه شکل گرفت؟

ایده‌های این کتاب را از دفتر ادبیات پایداری و خاطراتی که توسط این دفتر ثبت و ضبط شده، کسب کردم.

«ماهی‌ها فلج نمی‌شوند» به چه موضوعی اشاره دارد؟

این کتاب مجموعه داستانی درباره دفاع مقدس و جنگ است.

«ماهی‌ها فلج نمی‌شوند» به چه موضوعی اشاره دارد؟

این کتاب مجموعه داستانی درباره دفاع مقدس و جنگ است.

آیا این خاطره‌ها برای تبدیل به کتاب‌شدن، بررسی هم شد؟

داستان‌ها در کارگروهی که دوشنبه هر هفته برگزار می‌شد، مورد بررسی قرار گرفت و بعد به کتاب تبدیل شد.

«ماهی‌ها فلج نمی‌شوند» به مکان و جغرافیای خاصی اشاره دارد؟

این کتاب شامل داستان‌های کوتاه است و، چون خاطرات مربوط به استان آذربایجان است سعی کرده‌ام داستان‌ها وابستگی به تبریز داشته باشند.

در این کتاب به لشگر یا گردان خاصی در جنگ پرداخته‌اید؟

از آنجا که نقش لشگر 31 عاشورا در جنگ زیاد است از خاطرات رزمندگان، جانبازان و شهدای آن دوره بهره گرفته شده است.

خاطرات رزمندگان چطور جمع‌آوری شد؟

از سخن رزمنده‌ها در تبدیل خاطرات به داستان‌ها استفاده زیادی کرده‌ام. دفتر ادبیات پایداری بیش از سی تا چهل مصاحبه در اختیارم قرار داد، ولی من از 12 مصاحبه برای تبدیل شدن به داستان بهره گرفتم. 25 داستان وجود داشت که 13 داستان برای کتاب انتخاب شد.

برنامه مشخصی برای مابقی داستان‌ها وجود دارد؟

از آنجا که انتشارات سوره مهر حوزه هنری سعی دارد هر ساله یک مجموعه دفاع مقدس منتشر کند قرار است بقیه داستان‌ها در سال بعد چاپ شود.

انتخاب این مصاحبه‌ها بر چه اساسی انجام شد؟

موقعیتی که افراد در آن قرار گرفته بودند باعث شد تا مصاحبه‌ها را انتخاب کنم. برخی موقعیت‌ها در مصاحبه به شدت داستانی هستند و نویسنده نیاز به پیدا کردن سوژه برایش ندارد بنابراین ما بیشتر آن سوژه را پرداخت می‌کنیم و با اضافه کردن تخیل، داستان شکل می‌گیرد.

مصاحبه‌هایی که داستانی هستند و فضای داستانی دارند از میان سایر گفت‌وگو‌ها برای این کتاب انتخاب شده است، البته در مجموع فضا‌های عاشقانه هم به کتاب اضافه شده که مربوط به تخیل نویسنده است.

آیا در این کتاب روایت صرف یا پرداخت ویژه بر اساس آنچه در مصاحبه مطرح شده داشتید؟

مصاحبه‌های خوبی درباره عملیات کربلای 4 و 5 و سوسنگرد داشتیم که پیروزی‌ها و شکست‌های زیادی را با خود داشته است. 2 داستان در کتاب وجود دارد که سوار بر موقعیت و فضا است یعنی آنچه راوی گفته همان در کتاب آمده این دو داستان باید با کسی حرف بزنم و پای راستم می‌لنگد نام دارد.

«باید با کسی حرف بزنم» برگرفته از داستانی سرداری است که ترکش به گلویش اصابت می‌کند و نمی‌تواند پاسخگوی بی‌سیم باشد. داستان «پای راستم می‌لنگد» هم درباره رزمنده‌ای است که جانباز شده با جانباز بودنش مشکل دارد.

تفاوت آنچه بر اساس مستندات در کتاب آمده با داستان‌های دیگر چیست؟

مستند در داستان فرق دارد و وقتی تخیل به یک داستان اضافه می‌شود بیشتر قدرت نویسندگی در آن تقویت می‌شود، بنابراین تفاوت در تخیل و قدرت نویسنده است. در این کتاب سوژه‌ها واقعی و مستند هستند و 11 داستان براساس تخیل من صورت گرفته است.

هدفتان از نگارش این کتاب چه بود؟

هدف من در نگارش این کتاب این بود که فضای جنگ را در ذهن مردم زنده نگه دارم. من معتقد هستم داستان و خاطرات کوتاه این قدرت را دارند که چیزی را در ذهن مخاطب ثبت کنند بنابراین وقتی کشش وجود داشته باشد می‌توان مخاطب را جذب کرد و او را با فضا‌های این چنینی آشنا کرد. این باعث می‌شود تا ارزش‌ها را زنده نگه داریم.

کتاب‌هایی از این دست چقدر بر مخاطب جوان تاثیرگذار است؟

چاپ چنین کتاب‌هایی و رسیدن آن‌ها به دست نسل جدید اهمیت زیادی دارد و باید با حمایت بیشتری روبه‌رو شود. مخاطب بیشتر داستان‌ها قشر دبیرستانی‌ها هستند، ولی متاسفانه تمهیدی برای این امر وجود ندارد تا این افراد با واقعیت‌های دور از ذهن آشنا شوند.

ما جنگ را دیده‌ایم، ولی نسل دهه 70 و 80 جنگ را ندیده‌اند بنابراین نکاتی برایشان سوال‌برانگیز است برای مثال نسل جوان دوست دارد بداند اتفاقاتی که ذکر می‌شود واقعا رخ داده؟ آیا کسی به جنگ می‌رود؟ جنگ چیز بدی است پس چرا برخی افراد رفتن به جنگ را انتخاب می‌کنند؟ دفاع مقدس چیست؟ اساسا دفاع چیست؟ داستان‌های این کتاب بصورت غیرمستقیم به این سوال‌ها پاسخ می‌دهد.

چقدر زمان صرف نگارش این کتاب شد؟

مدت زمان نگارش چیزی حدود یک سال بود.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار