شبکه گسترده جاسوسی امارات علیه ایران، ترکیه و قطر

هر روز ابعاد و جزئیات جدیدی از تحرکات و اقدامات خرابکارانه و جاسوسی امارات متحده عربی در منطقه افشا می‌شود. پس از افشای ایمیل‌های سفیر امارات در آمریکا و فاش شدن نقش امارات در کودتای ترکیه و تلاش برای ضربه زدن به ایران و قطر، اکنون رویترز در گزارشی از اقدامات جاسوسی گسترده این شیخ نشین عربی در منطقه پرده برداشته است.
کد خبر: ۳۳۰۷۳۰
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۲:۰۰ - 02February 2019

شبکه گسترده جاسوسی امارات علیه ایران، ترکیه و قطربه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس به نقل از انتخاب، سال گذشته بود که نشریه آمریکایی «فارن پالیسی» در گزارشی ویژه، به توسل امارات عربی متحده به مأموران و افسران سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا پرداخته بود؛ اقدامی که گفته شد، برای ایجاد «یک امپراتوری جاسوسی» در منطقه خلیج فارس در حال انجام است.

در همین زمینه، رویترز از ابعاد جدیدتری از اقدامات امارات برای جاسوسی از کشورها و سیاستمداران خاورمیانه پرده برداشته و نوشته است، تیمی از جاسوسان و هکرهای مزدور آمریکایی در قالب پروژه ای به نام «ریون» در امارات متحده عربی مشغول فعالیت هستند.

روز چهارشنبه (10 بهمن‌ماه)، رویترز با انتشار گزارشی ویژه در این زمینه نوشت: این گروه شامل بیش از دوازده مأمور مخفی پیشین آمریکا بوده که دولت ابوظبی آنها را برای فعالیت در این کشور استخدام کرده‌ است. این افراد مأموریت داشته‌اند تا برای رصد کردن تحرکات کشورهای دیگر منطقه، کنشگران حقوق بشر و منتقدان داخلی به مسئولان کشور پادشاهی امارات کمک کنند.

«لوری استرود» که تاکنون در این گروه به کار جاسوسی و رصد اطلاعات سایبری مشغول بوده به رویترز گفته است، دو هفته پس از ترک سمت قبلی خود، یعنی تحلیل‌گر اطلاعاتی آژانس امنیت ملی آمریکا در سال ۲۰۱۴ در امارات متحده عربی به عنوان هکر مشغول به کار شده است. او تاکنون به همراه تیم جاسوسی آمریکایی خود در ابوظبی در یک ساختمان مجلل ـ که «ویلا» نامیده می‌شود اما در واقع تغییر کاربری داده ـ مشغول انجام فعالیت‌های جاسوسی خود بوده است. آنها از چند دهه تجربه حرفه‌ای خود برای شنود تلفنی و دستبرد به اطلاعات رایانه‌ای استفاده می‌کرده‌اند.

«استرود» از طریق یک شرکت خدمات امنیت سایبری در مریلند آمریکا به امارات معرفی شده بود تا خدماتی از قبیل عملیات هک و جاسوسی سایبری را در این کشور انجام دهد. او در این سه سال خدمات بسیار ارزشمندی را در این سمت برای دولت امارات انجام می‌دهد؛ اما در سال ۲۰۱۶ مقام‌های ابوظبی تصمیم گرفتند تا از خدمات «پروژه ریون» در قالب یک شرکت اماراتی به نام «دارک‌‌متر» (DarkMatter) استفاده کنند.

اندکی بعد از آن که این تصمیم دولت امارات عملی شد، لوری استرود به همکاری خود با این کشور پایان داد، زیرا از او خواسته شده بود از هموطنان آمریکایی خود جاسوسی کند. استرود به رویترز گفته است، عبور از این «خط قرمز» برای او مقدور نبوده، زیرا دوست نداشته برای آژانس اطلاعاتی کشوری کار کند که از هموطنان خود او جاسوسی می‌کند.

به نوشته رویترز، انتشار این اسرار نشان می‌دهد، دولت پیشین آمریکا تا چه حد حاضر بوده به سرویس‌های امنیتی خارجی در سرکوب کنشگران حقوق بشر، رقبای سیاسی، روشنفکران و روزنامه‌نگاران کمک کند.

رویترز با اعلام این که برخی از مأموران تیم جاسوسان آمریکایی «پروژه ریون» تصمیم به قطع همکاری با امارات گرفته‌اند می‌نویسد، «مرور هزاران صفحه از اسناد و ای میل‌ها» به دست این افراد نشان می‌دهد، فناوری رصد سایبری آژانس امنیت ملی آمریکا برای سرکوب مخالفان بسیار مورد توجه اماراتی‌ها بوده است. رویترز همچنین می‌نویسد، با ۹ تن از کارکنان پروژه ریون که هیچ کدامشان ملیت اماراتی نداشته‌اند در این زمینه گفت وگو کرده است.

در ادامه این گزارش آمده است: یکی از ابزارهای مورد استفاده این افراد در جاسوسی سایبری، یک پلات‌فرم دقیق جاسوسی به نام «کارما»ست که به مأموران ریون اجازه می‌دهد، به محتویات آیفون صدها کنشگر، رهبر سیاسی و مظنونان به عملیات تروریستی دست یابند.

برای نفوذ کارما به یک گوشی آیفون، تنها کافی بوده شماره تلفن همراه یا آدرس ایمیل متصل به آن گوشی، وارد فهرست هدف شود.

این نرم‌افزار نمی‌توانسته مکالمات افراد را شنود کند، اما این امکان را در اختیار هکرها می‌گذاشته که بدون آنکه نیاز باشد مالک گوشی همراه روی لینکی کلیک کند، به تمام تصاویر، پیام‌های کوتاه، اطلاعاتی مکانی و رمزهای عبور ذخیره شده روی گوشی، دسترسی یابند.

امارات بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ از این ابزار برای نفوذ به گوشی‌های آیفون صدها هدف در کشورهایی چون قطر، یمن، ایران و ترکیه استفاده کرده است.

عوامل این پروژه حتی توانسته‌اند به گوشی آیفون «شیخ تمیم» امیر قطر و همچنین گوشی‌های همراه برادر و نزدیکان او نفوذ کنند.

«مهمت شیمشک» معاون سابق نخست‌ وزیر ترکیه، «یوسف بن علوی» وزیر خارجه عمان و صدها شخصیت سیاسی دیگر در منطقه از جمله افرادی هستند که به گفته رویترز در این پروژه هدف جاسوسی قرار گرفته‌اند.

به دستور دولت امارات، این پروژه افرادی را نیز که در شبکه‌های اجتماعی به حکومت توهین می‌کرده‌اند، زیر نظر می‌گرفته است.

این عملیات‌ با اطلاع و نظر مثبت دولت آمریکا انجام می‌شده است.

رویترز در عین حال می‌نویسد، آژانس امنیت ملی آمریکا در مورد این پروژه توضیحی به این خبرگزاری نداده و سخنگوی شرکت اپل هم از پاسخ دادن به پرسشی در همین زمینه سر باز زده است. از سوی دیگر، سخنگوی وزارت خارجه امارات پرسش دیگری در همین مورد را بی‌پاسخ گذاشته و سفارت امارات متحده عربی در واشنگتن نیز توضیحی نداده است.

«لوری استورد» به رویترز می‌گوید: یکی از موارد استفاده دولت امارات از خدمات طرح ریون، احتمالا جاسوسی از ایران بوده است. به گفته او امارات بیشتر می خواسته تا اطلاعاتی را از شورشیان حوثی مورد حمایت ایران در یمن به دست آورد. این کشور همچنین تلاش کرده است تا از این خدمات برای جاسوسی از سایر کشورهای خارجی رقیب خود از جمله قطر و ترکیه بهره ببرد.

به گفته این مأمور پیشین سازمان‌های جاسوسی آمریکا، دولت امارات میزان اهمیت کشورهای خارجی برای هدف‌گیری اطلاعاتی، آنها را در رنگ‌های مختلفی از روشن تا تیره دسته‌بندی می‌کند. برای مثال در این رده‌بندی یمن با رنگ قهوه‌ای تیره و ایران با رنگ خاکستری مشخص شده است.

برخی مأموران پیشین پروژه ریون می‌گویند توجیه امارات آن بوده است که این کشور با همکاری آمریکا مشغول شناسایی «احتمالات واقعی خطر تروریستی» است. به گفته این مأموران، دولت امارات با کمک این تیم تاکنون توانسته است دست کم یک شبکه تروریستی داعش را در این کشور منهدم کند.

از سوی دیگر، بسیاری از آمریکایی‌ها جاسوسان پیشین این کشور را که برای دولت‌های دیگر مزدوری می‌کنند «خائن» می‌نامند. هم اکنون سازمان اف‌بی‌آی مشغول تحقیق در مورد آن است که ببیند آیا جاسوسان مزدور آمریکایی در کشورهای دیگر روش های جاسوسی مورد استفاده در آمریکا را لو داده اند یا نه؟!

انتهای پیام/ 151

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار