حسن بهشتی پور در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی دفاع پرس در ارتباط با سفر وزیر ارتباطات به باکو و اهمیت ارتباط جمهوری اسلامی ایران با آذربایجان گفت: وزیر ارتباطات ایران، رئیس کمیسیون همکاری دوجانبه میان دوکشور همسایه است. به همین خاطر پیش از سفر روحانی به این کشور جهت آماده سازی فضا و مذاکرات ابتدایی وی به باکو سفر کرده است.
وی نقش جمهوری آذربایجان را در همسایگی شمالی ایران مهم خواند و اظهار داشت: جمهوری آذربایجان به عنوان همسایه شمالی اهمیت زیادی برای کشورمان دارد چرا که از طریق آذربایجان می توانیم به شاهراه قفقاز که شاهراهی برای بازارهای شرقی آسیا است دست پیدا کنیم و از سوی دیگر جمهوری آذربایجان کشوری است تولید کننده نفت و گاز لذا در این حوزه میتوان همکاری تنگاتنگی با این کشور داشته باشیم.
این کارشناس سیاست خارجی ادامه داد: گذشته از همکاریهای اقتصادی، گذشته ی طولانی و مبانی دینی مشترک این دو کشور بسترهای مناسبی را برای توسعه همکاری میان این دو دولت فراهم میکند.
بهشتی پور روابط ایران و آذربایجان را طی سالهای گذشته دستخوش چالش بیان کرد و گفت: البته طی سالهای گذشته روابط ایران و جمهوری آذربایجان فراز و نشیبهای بسیاری نیز به خود دیده است و مشکلاتی نیز تجربه کرده و تحت تاثیر شعارهایی که مخل مناسبات دو کشور بوده است قرار گرفته ولی خوشبختانه این مناسبات پایدار نبوده است.
وی افزود: از سوی دیگر در ایران نیز جایگاه جمهوری آذربایجان جدی گرفته نشده است و در اوایل فروپاشی روسیه و استقلال آذربایجان تجار ترکیه مشکلاتی را برای این کشور ایجاد کردهاند ولی در حال حاضر این مشکلات برطرف شده است ولی تا برقراری روابط پایدار و مستحکم بین این دو کشور فرصت زیادی باقی است واین روابط نباید تحت تاثیر ارتباطات ایران با ارمنستان قرار بگیرد.
این کارشناس سیاست خارجی سفر روحانی به آذربایجان را با هدف ارتقا سطح روابط دو کشور بیان کرد و اظهار داشت: بعد از سال گذشته که ملاقاتی بین الهام علی اوف و روحانی در حاشیه اجلاس دائوس صورت گرفت و ملاقات خوبی از لحاظ دیپلماتیک برآورد میشود و مشکلاتی که بروز کرده بود بین ایران و آذربایجان بعد از آن ملاقات حل و فصل شد و بعد از این اجلاس علیاف در فروردین سال جاری سفری به کشورمان داشت و سفر روحانی در پاسخ به این سفر به آذربایجان صورت میگیرد.
بهشتی پور ادامه داد: البته هنوز مشکلاتی میان ایران و آذربایجان وجود دارد که امیدواریم با سفر روحانی به باکو این اختلافات جزئی نیز از میان برداشته شود چرا که آذربایجان جایگاه ویژه ای به عنوان کشور همسایه در رفع ناامنیهای منطقه برای ایران دارد.
وی روابط جمهوری آذربایجان با آمریکا و دنیای غرب را در حیطه روابط خارجی این کشوربیان کرد و اظهار داشت: کشورهای همسایه ایران چه خوشایند ما باشد و چه ناخوشایند میتوانند ارتباط گرمی با دنیای اطراف خود داشته باشند ولی جمهوری اسلامی برای تامین امنیت مرزهای خود باید در پی همکاری و اشتراک مساعی با همسایههای خود باشد.
این کارشناس سیاست خارجی افزود: جمهوری آذربایجان به عنوان کشور مستقل می تواند با هر کشور دیگری ارتباط برقرار کند و ما نمی توانیم راجع به او تصمیم بگیریم که با چه کشوری ارتباط داشته باشد اما می توانیم به او تذکر دهیم و توجه بدهیم که مرزهای شمالی ایران نباید توسط سایر کشورها ناامن شود. مثلا جمهوری آذربایجان نباید پایگاه در اختیار آمریکا قرار دهد و امنیت ایران را مخدوش کند و یا جمهوری آذربایجان امکانات در اختیار اسرائیل قرار دهد که امنیت شمال ایران
بهشتی پور خاطر نشان کرد: اولویت سیاست خارجی ایران مناسبات با کشورهای همسایه و کشورهایی است که با ما تاریخ مشترکی دارند و می توانند بستر مناسبی برای ارتباط با ایران فراهم کنند به خصوص جمهوری آذربایجان که اکثریت مسلمانی را در خود جای داده است و مورد توجه ایران قرار دارد.
انتهای پیام/