به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور در گفتوگو با برنامه پارک شهر رادیو تهران، درباره اقدامات صورت گرفته برای مدیریت بحران سیل، اظهار داشت: ابتدا باید تحلیل درستی از سیل داشته باشیم؛ سپس قضاوتها را بر اساس آن انجام دهیم. در ایام نوروز حدود ۲۴ استان درگیر بارش شدید و در برخی استانها سیلهای مهیب ایجاد شد.
وی ادامه داد: حدود ۱۰ استان درگیری مستقیم و شدید داشتند که منجر به آبگرفتگی و خرابی شدید شد، در این شرایط برق، آب، مخابرات و گاز قطع و راههای مواصلاتی و بین شهری و بین روستایی تخریب شدند در کنار استرس و نگرانی مردم و، بحث تخلیه اماکنی مختلف موضوعی مهم بود. نحوه همکاری و مشارکت آنها و امدادرسانی و تجهیزاتی که ما باید تهیه میکردیم نیز باعث شد شرایط دشوارتر شود.
رحمانی فضلی بیان کرد: درچنین شرایطی تصمیمگیری و اقدام کار سادهای نیست؛ همکاران در ستاد مقابله با بحران، که حدود ۳۰ دستگاه اجرایی (دولتی و نهاد عمومی غیر دولتی و نیروهای نظامی، انتظامی، صدا و سیما، قوه قضائیه عضو هستند کار را دنبال میکردند. ۱۴ کمیته داریم که مسئولیت هر کمیته با یک دستگاه هست. همه باید بسیج شوند. زمانی که زلزله میآید معمولاً یک نقطه درگیر میشود؛ اما در مورد سیل چنین نیست.
وی گفت: زمانی که سطح پوشش حدود ۲۴ استان و ۵۰۰ روستا و شهر است همه درگیر این موضوع هستند. کمکرسانی و تجهیز امکانات کار سختی است؛ اما در مورد سیل نوروز ۹۸ به لطف خدا و با همکاری همه دستگاهها که مشتاقانه آمده بودند، توانستیم بحران را مدیریت کنیم. تاکنون مشکلاتی در خدمترسانی و تامین و کمکرسانی نداریم؛ اما رساندن اینها به برخی از نقاط بهخاطر قطعی جادهها و راهها و شکستن پلها به صورت زمینی امکانپذیر نیست؛ لذا باید هوایی با هلیکوپتر انجام شود. تلاش کردیم تا راههای بین شهری درست شود. ایجاد راههای فرغی و موقت روستایی در حال انجام است. با هدفگذاری که صورت گرفت، کمترین خسارت جانی را داشتیم. خداوند کمک کرد میزان فوتیها کم بود. البته یک نفر فوتی هم برای ما مهم است.
وزیر کشور بیان کرد: حدود ۵۷ نفر در کل کشور در سیل فوت کردند. بحث خسارت مالی هم حل میشود. دولت قول داده و برآوردها به سرعت انجام و تأمین میشود. رهبری تأکید بر توجه به خسارتهای روحی و روانی مردم داشتند. در اطلاعرسانی در نوع قضاوت و داوری و بیان باید مراقبت کنیم. مردم در شرایط سختی روحی هستند. در جلسه روز گذشته مقرر شد تمام دستگاهها خسارتها و ماموریتهای خود را تا روز یکشنبه با برآورد دقیق مطرح کنند، تا دولت تلاش کند که منابع را تامین کند.
رحمانی فضلی گفت: بیش از ۱۰۰ هزار نفر در اماکن موقت به سر میبرند. ۹۶ روستا در خوزستان تخلیه شده است. البته با فرونشستن سیل تعدادی به جای اولیه خود باز میگردد. در زمانبندی مشخص تمام این کارها را انجام میدهیم.
وی درباره برخی ادعاها مانند نرسیدن غذا و آب به مردم تا ۷۲ ساعت، گفت: اگر میگفتند پوششدهی به صورت کامل نبوده و ناقص انجام شده است، قابل تأمل بود؛ اما اینکه ۷۲ ساعت مردم آب و غذا نداشتند درست نیست. علت اینکه به برخی نقاط رساندن غذابه صورت موقت انجام شد، این بود که برخی جاها راهها بسته است. در «پلدختر» و «معمولان» مشکل داشتیم. همه شایعات در فضای مجازی و … به این دلیل بود که تحریک کنند که اینجا فاجعه انسانی رخ میدهد؛ اما به لطف خداوند و اقدام به موقع اطلاعرسانی به موقع و همکاری و مشارکت بسیار خوب مردم، یک مورد هم خسارت انسانی ناشی از نرساندن غذا و آب نداشتیم؛ اما خدماترسانی در شرایط عالی کار سختی بود. اینکه ۷۲ ساعت آب و غذا نباشد صحت نداشت.
وزیر کشور گفت: در حال حاضر دیگر شرایط بحرانی نداریم. تمام جادهها تقریباٌ باز شده است. اما در حالت کلی در وضعیت بحران هستیم و به صورت طبیعی شرایط سخت است. با همکاری، مشارکت، صبر و تحمل باید پیش برویم. این به معنی کوتاهی نیروهای امدادگر و کمکرسان نیست. سپاه، بسیج، نیروی انتظامی، ارتش و دستگاههای دولتی با همه امکانات آمدهاند تا بتوانیم شرایط دشوار را با خدمترسانی به مردم تسهیل کنیم. در ایام عید مسئولان هیچ کجا نرفتند و خدمت کردند. این حداقل کاری است که میتوان انجام داد.
وی بیان کرد: در برخی از جاها توزیع نامناسب بوده است یا تأمین دچار خلل میشود؛ که انشاءالله مردم به بزرگواری خود میبخشند؛ اما مطمئن باشند در راستای تأکیدات مقام معظم رهبری و رییس جمهور، خدمترسانی به مردم با تمام قوا ادامه دارد. رییس جمهور و معاون اول، رییس مجلس به مناطق رفتهاند. همه تلاش میکنند تا اقداماتی برای حل مشکلات مردم صورت گیرد.
رحمانی فضلی گفت: برخی تصاویر را در موبایل دیدم و برخی شایعات را شنیدم. تعجب میکنم در چنین شرایطی که مردم خسارت روحی زیادی دیدهاند، چرا برخی به زخم مردم نمک میزنند؛ صدا و سیما باید تمام رسانهها را مدیریت کند.
رحمانی فضلی در پاسخ به اینکه چرا در جلسه مقام معظم رهبری که بعد از وقوع سیل در کشور برگزار شد، رییس جمهور حضور نداشت، گفت: افرادی که در حوزه اجرا فعالیت میکردند حاضر شدند و در این باره دلیل خاصی وجود نداشت. به شخصه دلیلی برای سوال پرسیدن پیدا نکردم. قطعاً درگیر کارهای دیگر بودهاند. بهتر است بنده توضیحی ندهم؛ چرا که من هر توضیحی دهم توضیح اصل نیست. دفتر رییس جمهور دلیل را بیان کردهاند. همه کسانی که درگیر بودند حاضر بودند. معاون اول به عنوان کسی که در دولت به صورت عملیاتی مسئولیت پیگیری امور را دارد، در آن جلسه حاضر بود.
وی بیان کرد: یکی از موضوعاتی که باید برای مردم اطلاعرسانی شود، تصوری است که از ستاد بحران دارند؛ ستاد بحران یک نهاد مستقل نیست؛ بلکه ستاد بحران متشکل از ۳۰ دستگاه است که در مواقع خاص و شرایط بحرانی خاص مانند (سیل، زلزله و ریزگرد) دور هم جمع میشوند و قانونگذار ۲تا۳ درصد از بودجه کشور را اختصاص به بحران داده است.
وزیر کشور اظهار داشت: از این محل بخشی برای پیشگیری و بخشی برای اقدام هزینه میشود. در دیوان محاسبات که بودم، بعد از تفریغ بودجه، همواره بخش کمی از این اختصاص داده میشد؛ اکنون هم وضعیت به همین صورت است. به دلیل کاهش درآمدها و الویتها، این مسئله تأمین نشده بود. این نافی وظایف دستگاههای اجرایی مربوط نیست. لایهروبی رودخانهها، بهینه کردن سدها، جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز و تخریبساختمانهای غیر مجاز در حریم رودخانهها بر عهده وزارت نیرو است؛ البته لایهروبیها هر ساله انجام شده است؛ اما حجم رودخانهها زیاد است و نیازمند منابع بیشتر است. زهکشیها یا آبخیزداری و جلوگیری از کشت در شیبهای بالا و جلوگیری از تخریب مراتع و جنگلها، وظیفه وزارت کشاورزی است. وزارت راه نیز در بحث مسکن مسئولیتهایی دارد و وظایف خود را میشناسند.
وی ادامه داد: دیروز جلسهای گذاشته شد و برنامه خواستهایم. با توجه به اینکه کشور ما حادثهخیز است و احتمال بروز حوادث وجود دارد، حتی در کشورهای دیگر هم که مدعی مدیریت درست هستند شاهد طوفان وحشتناک و سیلهای شدید هستیم، ما با ستاد پیشگیری میکنیم.
وی درباره اظهارات فرماندار پلدختر در موازیکاری دستگاهها، گفت: فرماندهی در سطح ملی، مسئولیت ستاد مدیریت بحران است. در راس کشور رییسجمهور است که جانشین ایشان بنده به عنوان قائم مقام خدمت میکنم. سازمانی داریم که آقای نجار مسئول آن هستند. هر دستگاهی در حوزه وظایف خود مسئولیتی دارد. در استانها استاندار رییس است. در شهرستان فرماندار رییس است. قبل از وقوع حادثه، ستاد بحران وظیفه پیشگیری دارند. بعد از بروز حادثه ستاد تمام امکانات را بسیج میکند. هماهنگی در ستاد به خوبی انجام میشود؛ اما در عمل در کار بحران تداخلهایی پیش میآید. در جایی هم مشکل تخلیه آب و تخلیه جمعیت و قطعی برق وجود دارد. بخشی از تداخلها طبیعی است. تداخلها تا کنون در حداقل بوده است. من به عنوان مسئول هیچ گلایهای ندارم.
وی درباره توئیت «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه پیرامون تحرمها و کمکهای خارجی، گفت: ما تقاضا رسمی کمک از خارج نکردیم؛ خداروشکر مردم همواره ما را یاری دادند؛ اما ما هم جلوگیری نمیکنیم که ایرانیان خارج از کشور کمک کنند. ما تقاضای کمک نکردیم؛ اما از هرگونه کمکی استقبال میکنیم؛ اما به خاطر تحریمها در نقل و انتقالات مالی و تجهیزات مشکلاتی وجود دارد. این قضیه ضد انسانی، ضد صلح و غیرقابل بخشش است. آنها بیانیه میدهند که ما حاضر به کمک هستیم که ما هم میگوییم ما کمک نمیخواهیم شما شر مرسان؛ اما آنها باید بدانند کشورهایی که دم از انسانیت میزنند مسیر خدمترسانی در چنین شرایطی را دشوار نکنند.
انتهای پیام/ 11