به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «حکم امهز» استاد روابط بینالملل دانشگاه لبنان و تحلیلگر مسائل خاورمیانه در تشریح انتخابات کنست اسرائیل و زمینههای اصلی حصول نتایج فعلی در گفتوگو با ایلنا اظهار داشت: انتخاباتی که در سرزمینهای اشغالی برگزار شد، در حقیقت معرکه انتخاباتی بین احزاب راست افراطی بود، چرا که حزب چپ به اصطلاح میانهرو تقریبا به دلیل کسب تعداد بسیار اندک کرسیهای کنست از معادله انتخاباتی خارج شد.
وی در ادامه تأکید کرد که در هر ۲ حزب «لیکود» به رهبری «بنیامین نتانیاهو» و «حزب آبی-سفید» به ریاست «بنی گانتز» تعداد فراوانی از ژنرالهای اسرائیلی حضور دارند. «شائول موفاز»، وزیر جنگ پیشین و «دان ماریدور» معاون سابق نخستوزیر اسراییل و بسیاری دیگر از افسران اسرائیلی که مرتکب جنایتهای بسیاری علیه اعراب و به طور خاص مردم فلسطین شدهاند، از جمله آنها هستند.
امهز در ادامه گفت: دیگر احزاب وابسته به چپ میانه که به راهکار ۲ دولت معتقد هستند، مانند حزب «مرتص» و حزب «کار» فقط ۱۰ کرسی کسب کردند و این موضوع به نوبه خود دال بر شکست سنگین حزب چپ میانهرو در انتخابات کنست است. احزاب عربی نیز که در انتخابات سال ۲۰۱۵ موفق به کسب ۱۳ کرسی شده بودند، در این دوره با بروز شکاف بین آنها سه کرسی را از دست دادند و در مجموع فقط ۱۰ کرسی را از آن خود کردند که این موضوع، خود نشان میدهد میزان مشارکت رأیدهندگان عرب نیز به دلایل فراوانی، چون شکاف بین احزاب عربی یا احساس یأس و ناامیدی نسبت به عدم امکان این احزب برای ایجاد تغییر کاهش یافته است.
وی گفت: نتیجه نهایی انتخابات که روز جمعه اعلام شد از صدر نشینی حزب لیکود حکایت دارد و بنابراین نتانیاهو با ائتلاف با احزاب حامی خود ائتلاف کرده و کابینه خود را تشکیل خواهد داد. دادههای اولیه حاکی از آن است که ۶۶ نماینده از نتانیاهو برای تشکیل کابینه حمایت خواهند کرد.
این کارشناس مسائل خاور میانه تأکید کرد که نتانیاهو این نتیجه را با حمایت گسترده بسیاری از کشورها به دست آورد که در صدر آنها آمریکا قرار دارد. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور با به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان، اعلام قدس به پایتختی این رژیم و قرار دادن نام حزبالله لبنان در لیست تروریسم به اسرائیل و به طور خاص نتانیاهو خوشخدمتی کرده است چنانچه شخص نتانیاهو خود اعتراف کرد که ترامپ به درخواست او حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت شناخت.
وی در ادامه تبیین عوامل اثرگذار در نتایج انتخابات کنست گفت: برقراری ارتباط با روسیه و سفر به مسکو و به ویژه موضوع یافتن جسد سرباز اسرائیلی توسط روسها نیز یکی از فاکتورهای موثر بر این روند بوده است، حمایت هند و اقدام برخی از کشورهای عربی به عادیسازی روبط با اسرائیل و همچمین حمایت کشورهای اروپائی از او در این روند به نفع نتانیاهو نتیجهبخش بود.
امهز تأکید کرد که همچنین نتانیاهو در مبارزه تبلیغاتی خود با استفاده از برخی شعارهای تحریک کننده مانند اینکه اگر حزب راست پیروز نشود، موجودیت و بقای این رژیم تهدید میشود، به همراه برخی وعدهها و تهدیدها علیه فلسطینیها موفق به کسب این نتیجه شد که خود دال بر گرایش بسیار افراطی صهیونیستها است.
این کارشناس لبنانی درباره فساد مالی نتانیاهو و اتهامات وارد شده علیه وی گفت که دستگاه به اصطلاح قضای رژیم صهیونیستی با ایجاد تأخیر در روند لایحه توجیه اتهامات علیه نتانیاهو و پیگرد قانونی او در این انتخابات توطئه کرد و در حقیقت به او مصونیت قضائی بخشید.
امهز تصریح کرد: باید بگوئیم که اتهامهای فساد علیه نتانیاهو بر افکار اسرائیلیها تأثیر گذاشت و چنانچه شاهد هستیم وی موفق نشد بدون ائتلاف قدرت را در دست گیرد. بسیاری از صهیونیستها در این انتخابات به نتانیاهو رأی ندادند. اما در حال حاضر و پس از برگزاری انتخابات باید بگوئیم که حتی تهیه فهرست فساد علیه نتانیاهو و پیگرد قضائی او موجب سلب قدرت و مصونیت قضائی وی نخواهد شد. حمایتهای نامشروع بینالمللی نیز حتی اگر حکمی علیه نتانیاهو صادر شود، مانع عملی شدن آن خواهد شد.
وی تأکید کرد که در انتخابات اسرائیل، دعوت به کشتار مردم فلسیطن، کشتار اسرا، تسلط بر غزه و کرانه باختری و بسیار از شعارهای نژادپرستانه دیگر گزینههایی بود که نامزدها بر سر آنها با یکدگیر رقابت داشتند و در این انتخابات نتیجهبخش واقع شد و در نتایج آن سهم داشت.
امهز در پایان گفت: به اعتقاد من در حال حاضر مرحله سختی را در منطقه پیش رو داریم. چنانچه میدانیم تمام دولتهای آمریکا حامی اسرائیل و منافع این رژیم بودهاند، اما هدایایی که ترامپ به آنها اهدا کرد چه قبل یا پس از انتخابات و اتخاذ مواضع سخت علیه مردم فلسطین، چون قطع کمکهای مالی به آژانس امداد و کاریابی ویژه آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک «آنروا» یا تلاش برای معامله قرن و عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی میتواند چالشهایی را ایجاد کند. محور شرارت آمریکا- اسرائیل نیز میتواند به سوء استفاده از فرصت پیش آمده به ویژه در بحران جنگهای منطقه، چون سوریه و عراق و یمن سوق دهد؛ بنابراین باید گفت که مرحله پس از انتخابات مرحله پیچیده و نسبتا سختی در منطقه است.
انتهای پیام/ 112