به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس به نقل از اعتماد، پس از کش و قوسهای فراوان روز گذشته در جریان جلسه هیات دولت، رییسجمهور از اقدام برجامی جدید ایران سخن گفت. به گفته روحانی ایران از این پس در جهت کاهش تعهدات خود در برجام، مواد غنیشده و آب سنگین به فروش نمیرساند. در این خصوص ضربالاجلی 60 روزه برای کشورهای عضو برجام تعیین شده که چنانچه تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی را عملیاتی نکنند، ایران بخشی دیگر از فعالیتهای هستهای خود را از سر خواهد گرفت. یک سال از خروج آمریکا از برجام میگذرد با وجود بازگشت تحریمهای نفتی و عدم تمدید معافیتها، فشار بر اعضای برجام برای کم شدن فشارها ایجاد شد؛ اقدامی که به نظر میرسد با اقبال بسیاری از فعالان اقتصادی همراه بوده است. اگرچه ابهامات در خصوص شرایط آینده اقتصادی همچنان بالا است زیرا اگر از 60 روز منافع ایران در خصوص مسائل بانکی و نفتی تامین نشود، تصمیمهای جدید گرفته میشود که قطعا میتواند بر آینده اقتصادی ایران تاثیرات بسیاری بگذارد.
واکنشهای داخلی مثبت و خارجیها نگران بعد از اعلام خبر کاهش تعهدات ایران در قبال برجام، موج حمایتی از دولت ایجاد شد. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن اشاره به این موضوع که کاهش تعهدات باید از مدتها قبل صورت میگرفت، میگوید: اتفاقی که رقم خورده اگر چه با تاخیر چندماهه صورت گرفته، برای رسیدن به منافع ملی کشور مورد تایید است.
«محمدرضا پورابراهیمی» در ادامه گفت: اگر چه این مطالبات را در دستور کار قرار میدهیم اما اولویت اول اصلاح ساختار درونی در اقتصاد ایران است که میتواند منافع اقتصادی کشور را حداکثر کند. در این خصوص مبنای ما این است که این اصلاح ساختار عملیاتی شود.
«محمدرضا تابش» عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز اقدام ایران را تصمیمی مقتدرانه، هوشمندانه و درجهت تامین منافع ملی دانست و ابراز امیدواری کرد که سایر کشورها با عمل به تعهدات خود، ایران را در ایفای تعهدات بینالمللی و نقشآفرینی موثر در منطقه یاری کنند. او معتقد است گزینههای خروج از برجام و خروج از انپیتی مقابل روی ماست که در موقع لزوم و با محاسبه دقیق هزینه- فایده آن برای مردم و کشور، تصمیم خواهیم گرفت.
اما رسانههای خارجی نیز این اقدام ایران را پوشش دادند. به عنوان مثال آسوشیتدپرس با اشاره به گفتههای دیدبان هستهای سازمان ملل در خصوص توافق هستهای گفت: ایران به اصول توافق هستهای پایبند بوده است اما تحریمهای امریکایی به اقتصاد ایران آسیب رسانده و این در حالی است که شرکای اروپایی در توافق هنوز نتوانستهاند اقدامی در بهبود این وضعیت ایجاد کنند.
بورس رشد کرد
بورس به بیانیه ایران در خصوص کاهش تعهدات، واکنشی مثبت نشان داد و رشدی دو هزار 881 واحدی را تجربه کرد. هر چند به نظر فعالان اقتصادی تنشهای سیاسی و اخبار بینالمللی روند بلندمدت بورس را تحتتاثیر قرار نمیدهند و نوعی اصلاحگر با زمانی کوتاهتر هستند.
شاید یکی از دلایل هیجانی شدن بازارها، امید به ایجاد توافق است. تا زمانی که اقدامات امریکا یکجانبه بود، احتمال هر گونه توافقی تقریبا وجود ندارد. اما به نظر میرسد فعالان بازار میدانند هر اقدام متقابلی در نهایت به راهحلی منجر میشود. محمد گرجیآرا، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص سخنان رییسجمهور و واکنش بازار به این سخنان میگوید در ماهیت و شرایط بازار و بینادی بودن بخش عمدهای از رشد شاخص شکی نیست و به نظر میرسد ادامهدار باشد. تحولات سیاسی روند بلندمدت بازار را تحتتاثیر قرار نمیدهد و بیشتر یک نوع اصلاح موقتی آن هم از جنس زمانی برای بازار ایجاد میکند. او در خصوص روند بازار در روزهای آتی میگوید: امکان دارد بازار چند وقت در همین میزان شاخص ۲۱۰ و ۲۲۰ هزار واحدی درجا بزند و به نظر میرسد که با نزدیک شدن مجامع، شاخص در تیر ماه به سطح ۲۵۰ هزار واحدی برسد. گرجیآرا تاکید میکند که تحولات سیاسی روند بلندمدت شاخص را تغییر نمیدهد و بیشتر ایجادکننده یک نوع اصلاح زمانی برای شاخص و سرمایه است و بازار فقط استراحت میکند و دست به دست میشود. او میگوید: از طرف دیگر نیز به علت واکنشها و حرفهای سیاسی که بین دو طرف رد و بدل میشود وضعیت بازار ارز شروع به رشد معناداری کرد که بعد از عید ۱۱٫۵ درصد تقریبا بازدهی داشت. این مسائل باعث شد بسیاری از سرمایهگذارانی که در بازار بورس حضور داشتند و در سود بودند به علت افزایش ریسکهای سیاسی، سهام خود را بفروشند و به سراغ بازار ارز به عنوان گزینهای که در زمان ریسکهای سیاسی بیمه است، بروند. با این وجود در روز گذشته شاهد بودیم که بازار ارز نیز نوسان بالایی را تجربه نکرد.
دلار، کمترین نوسان
دلار کمترین واکنش را به اقدام جدید ایران در خصوص برجام داشت و با افزایشی 40 تومانی از 14 هزار و 950 تومان به 14 هزار و 990 تومان رسید. با تغییر کم در نرخ ارز به نظر میرسد هیجانات قیمتی در جریان نوسانات سال گذشته تخلیه شده و بازار ارز با تدابیری که اتخاذ شده، اثرپذیری کمتری از تنشهای سیاسی میگیرد. بسیاری انتظار داشتند پس از سخنان حسن روحانی در جلسه هیات دولت قیمت ارز روند افزایشی چشمگیری داشته باشد، اما این اتفاق رخ نداد. نرخ خرید دلار در صرافیها نیز ۱۴ هزار و ۷۹۰ تومان اعلام شد. دلار در بازار آزاد نیز حدود ۱۵۲۰۰ تومان قیمت خورده است. اگرچه در بازار ارز و میان فعالان این بازار تحلیلهای متفاوتی در خصوص آینده ارز وجود دارد اما آنچه روشن است اینکه این بازار بیش از هر زمان دیگری وابسته به رویکردها و عملکرد بانک مرکزی است. رییس کل بانک مرکزی نسبت به هر اقدام هیجانی در واکنش به تنشهای سیاسی، هشدار داد. همتی با توصیه به مردم برای خودداری از سرمایهگذاری در بازار ارز براساس تحولات سیاسی، گفت: نوسانهای بازار ارز ناشی از متغیرهای سیاسی است، این نوسانها هر لحظه امکان دارد با تغییر متغیرهای سیاسی، بازگشت داشته باشد.
هر چند که بانک مرکزی برای هر نوسانی آماده و مهیا است اما رییسش توصیه کرد که در بازار ارز سرمایهگذاری نشود و افزود: فاکتورها و عوامل اقتصادی نیستند که نرخ دلار را مقداری بالا برده و نوسان ایجاد کردهاند. همتی ضمن تاکید بر اینکه بانک مرکزی پیشبینی و تمهیدات لازم را اتخاذ کرده و کنترل لازم را خواهد داشت، افزود: این مقطع نیز سپری میشود و نسبت به اتفاقات بهتر خوشبین هستم.
طلا، نوسانیترین بازار
پس از بیانیه رییسجمهور که به نوعی رفتار متقابل ایران در قبال تامین نشدن منافع اقتصادی یک سال بعد از خروج امریکا از برجام و عملی نشدن کانال مالی ایران و اروپا است و عدم پایبندی به تعهدات دیگر اعضای برجام یعنی چین و روسیه است، قیمت طلا با حدود پنج هزار تومان افزایش به گرمی 468 هزار و 700 تومان رسید. سکه طلا نیز با 36 هزار تومان افزایش به پنج میلیون و 138 هزار تومان رسید. هر اونس طلا در بازارهای جهانی، روز گذشته نیز با 0.34 درصد افزایش به 1289 دلار رسید؛ البته باید بر این موضوع تاکید داشت که با افزایش تنشهای جهانی مانند جنگ تعرفهای چین و امریکا قیمت طلای جهانی به عنوان کالای سرمایهای امن در حال افزایش است و بازارهای داخلی نیز از این عامل اثر میپذیرند.
تحولات سیاسی روند بلندمدت شاخص را تغییر نمیدهد و بیشتر ایجادکننده یک نوع اصلاح زمانی برای شاخص و سرمایه است و بازار فقط استراحت میکند و دست به دست میشود.
هر چند که بانک مرکزی برای هر نوسانی آماده و مهیا است اما رییسش توصیه کرد که در بازار ارز سرمایهگذاری نشود.
محمدرضا پورابراهیمی: اتفاقی که رقم خورده اگر چه با تاخیر چندماهه صورت گرفته، برای رسیدن به منافع ملی کشور مورد تایید است.
انتهای پیام/ 241