دفاع پرس گزارش می‌دهد/

نگاهی بر سفرهای دیپلماسی مقامات عراقی در منطقه

تحکیم روابط، گشودن افق های جدید بر اساس منافع مشترک در زمینه‌های مختلف، بررسی راه‌های مبارزه با تروریسم و ضرورت همبستگی کشورهای همسایه از محور‌های اصلی رایزنی مقامات عراقی با مقامات منطقه در این سفرها بود.
کد خبر: ۳۵۱۵۲
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۷ - 02December 2014

نگاهی بر سفرهای دیپلماسی مقامات عراقی در منطقه

به گزارش گروه بین الملل دفاع پرس، سیاست خارجی عراق در روزهای اخیر با وجود اینکه این کشور در حال مبارزه با گروهک تروریستی داعش است، شاهد تحولات قابل توجهی است. سفر «فؤاد معصوم»، رئیس جمهورعراق به عربستان سعودی، سفر«حیدر العبادی»، نخستوزیر این کشور به ایران، اردن و... و دیگر مقامات آن وحتی سفر برخی مقامات کشورهای منطقه به این کشور ازابعاد این تحولات محسوب میشود. هرکدام از این سفرها به نوبه خود دارای اهداف و دستاوردهای اختصاصی خود هستند و در روابط عراق با هر یک از این کشورها تأثیرگذار است.

 سفر حیدر العبادی به ایران

حیدرالعبادی نخست وزیر عراق در راستای ایجاد صفحهای جدید از روابط عراق با کشورهای همسایه و منطقه، سفر دورهیی خود را از ایران آغازکرد. این سفر مورد توجه بسیاری از تحلیلگران در داخل و خارج کشور قرار گرفت. ابعاد و پیام های این سفر برای محافل تحلیلگر بین المللی بسیار حائز اهمیت است.


واکنش آمریکا در خصوص سفر حیدر العبادی به ایران


سفر العبادی از سوی آمریکا واکنشهایی داشت که "ماری هارف" سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در خصوص واکنش آمریکا به سفر "حیدر العبادی" نخست وزیر عراق، به ایران گفت: ما در این زمینه نگرانی نداریم. ایران و عراق مرز مشترک زیادی با هم دارند و از روابطی قدیمی برخوردار هستند. فکر می کنم سفر نخست وزیر عراق به ایران یک سفر عادی باشد. ما از ایران می خواهیم این پیام را به دولت عراق برساند که آنها (عراقیها) نیازمند حکومتی جامع و فراگیر هستند و این یک امر کلیدی است.


پیام سفر عبادی به تهران

سفر حیدر العبادی به ایران نشان داد که روابط ایران و عراق شخص محور نیست، بلکه این روابط، راهبردی و ریشهای است که تحت تاثیر جابجایی افراد در مناصب حکومتی در عراق و شایعه پراکنی و جوسازی رسانههای مخالف توسعه روابط دو همسایه قرار نمی گیرد و مقامات دو کشور نشان داده اند برای گسترش مناسبات مشترک در تمام زمینه ها که به نفع ملتهای دو کشور است، حد و مرزی نمیشناسند.

سفر معاون نخستوزیر عراق به ایران

ازطرفی دیگر نوری المالکی معاون نخستوزیر عراق در راس یک هیئت بلندپایه عراقی بیستم آبان ماه به ایران سفر کرد و درباره روابط دوجانبه در زمینههای سیاسی، اقتصادی و تجاری و شیوههای تقویت و تحکیم آن رایزنی کرد.

همچنین نوری مالکی یکشنبه نهم آذر به دعوت حزب الله به جنوب لبنان سفر کرد؛ و با سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان دایدار و گفتگو کرد.


سفر حیدر العبادی به اردن


در راستای ادامه سفرهای دورهیی، حیدر العبادی بعد از ایران به اردن رفت. وی در این سفر روابط دوجانبه و پرونده امنیتی مشترک و همکاری میان اردن و عراق در زمینههای مختلف را مورد بررسی قرار داد. در این سفر نخست وزیر عراق با مقامات اردن درباره تلاشهای منطقهای و بینالمللی برای مبارزه با تروریسم گفتگو و هدف خود از سفر به اردن را بهبود روابط بغداد - امان در زمینههای مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی قلمداد کرد.

 سفر حیدر العبادی به ترکیه

در همین راستا رافد الجبوری سخنگوی دفتر نخست وزیری عراق از سفر حیدر العبادی در اواسط ماه آینده به ترکیه خبر داد  که با احمد داود اوغلو همتای ترکیهای خود دیدار و پروندههای مورد اهتمام دو کشور، تحکیم روابط، گشودن افق های جدید بر اساس منافع مشترک و احترام متقابل را مورد رایزنی قرار خواهند داد.

سفر العبادی به مصر

از سوی دیگر حیدرالعبادی نخست وزیرعراق در مصاحبه با شبکه تلویزیونی المیادین از قصد و نیت خود برای سفر قریب الوقوع به کشور مصر خبر داد  :و تصریح کردعراق به دنبال توسعه روابط خود با کشور و دولت دوست و برادر مصر است، چرا که هر دو کشور با یک تروریسم مواجه هستند و بین دو ملت همبستگی و اتحاد مشترکی وجود داشته و دارد، از سوی دیگر بین دو دولت هم در بسیاری از دیدگاه های سیاسی مشترکات متعددی یافت می شود، که البته من در اینجا به دنبال ایجاد ائتلاف بین این دو کشور نیستیم اما می خواهم بگویم که مشترکات بسیاری در منافع بین دو کشور و ملت دیده می شود و باید این بخش را تقویت کرد.


سفر « فؤاد معصوم » به عربستان سعودی


در راستای تحکیم سیاست خارجی عراق « فؤاد معصوم » رئیس جمهورعراق به عربستان سعودی سفر کرد و با «عبد الله بن عبد العزیز» پادشاه عربستان و « خالد بن بندر » رئیس سازمان اطلاعات این کشور و سفیران عرب در عربستان سعودی دیدار و در مورد توافقاتی مانند بازگشایی سفارت سعودی در بغداد، تبادل زندانیان دو طرف و همچنین گسترش روابط و همکاریها ازجمله درخصوص تهدیدات مشترکی مانند داعش  گفتگو کرد.

نتیجه:

عراق به خاطر موقعیت استراتژیک  سیاسی و ظرفیت بالقوه اقتصادی، نظامی و جغرافیایاش یکی از بازیگران اصلی در منطقه خاورمیانه است و از این رو به همان میزان که از دگرگونیهای منطقه تاثیر میپذیرد، خود برآن نیز تاثیر گذار است.

بنابراین مقامات ارشد عراق در راستای تحکیم سیاست خارجی خود سعی دارند با سفرهای خود به کشورهای منطقه، توازن منطقهای در خصوص روابط با ایران، عربستان، مصر، ترکیه و دیگر کشورها را حفظ کنند تا بتوانند صفحهای جدید از روابط سیاسی – اقتصادی و دیپلماتیک عراق با این کشورها را ایجاد کنند.

با توجه به اینکه موج خشونت و گسترش اندیشهها و گروههای افراطی خاورمیانه را دربرگرفته است، کشورهای منطقه یا درگیر این بحرانها و پیامدهای آن هستند یا خود دستی بر آتش دارند و عامل گسترش و تداوم بحرانند. لذا یکی از مهمترین دلایل سفر مقامات ارشد عراق به  کشورهای منطقه را می توان در تلاش آنها برای تقویت نقش  کشورهای همجوار در مبارزه با باندهای تروریستی همچون داعش جستجو کرد.

انتهای پیام/ف

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار