به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «مجید شاکری» کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با «تسنیم»، درباره موضع ایران برای اقدامات اروپاییها در اینستکس، اظهار داشت: اروپاییها بعد از یک سال و چندماه از خروج آمریکا از برجام هنوز اظهار میکنند که دنبال راهحلی برای همکاری با ایران هستند.
وی افزود: در ابتدای خروج آمریکا از برجام این بحث مورد توجه بود که از طرفهای درگیر برجام بین چین و اروپا کدامیک باید پیشران باشد؛ هرچند رویکرد وزارت خارجه نشان داد که دولت بنا دارد برجام را با اروپا پیش ببرد.
این کارشناس اقتصادی درباره مهمترین ایراد ساختار اینستکس گفت: ساختار اینستکس در چهارچوب تحریم آمریکاست و این یک اشکال بزرگ است.
شاکری ضمن تأکید بر اینکه اینستکس عملاً محدود به غذا و دارو است، تصریح کرد: این طور نیست که بگوییم در آینده حوزه سرویسدهی اینستکس گسترش پیدا میکند.
وی با اشاره به اینکه اینستکس ساختار بسیار ضعیفی دارد و اصلاً جذاب نیست، اضافه کرد: از نظر فنی و اقتصادی ساختار اینستکس خیلی ضعیف است و همراستا با تحریمهای آمریکاست، درحالی که اروپا میتواند راههای متعدد دیگری برای ادامه برجام انتخاب کند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه راههای دیگری برای اروپا وجود دارد که هزینه تحریمپذیری بالایی برای آمریکا دارد، گفت: اروپا میتوان گزینه همکاری با شرکتهای دولتی و ملی را برای ایران بهکار گیرد.
شاکری استفاده از فضای ویژه چین توسط اروپا را راهکار دیگری بهجای اینستکس عنوان کرد و متذکر شد: اروپا میخواهد بدون خیس شدن شنا کند.
وی با طرح این پرسش که الآن باید ایران اینستکس را پس بزند یا بپذیرد گفت: قطعاً باید اینستکس از سوی ایران رد شود آنچه از سوی اروپا در این حوزه انجام شد فوقالعاده نمادین بود؛ اینستکس میتوانست مشروط به FATF و تحریمهای آمریکا نباشد.
این کارشناس اقتصادی ضمن تأکید بر اینکه منابع اینستکس یک خط اعتباری حداقلی است که نه قوام دارد و نه دوام (!)، ادامه داد: شاید برخی نگاه سیاسی به اینستکس دارند، ولی این افراد باید توجه داشته باشند که این موضوع کاملاً اقتصادی و فنی است و باید بدون عینک سیاسی به آن نگاه کرد.
انتهای پیام/ 113