یادداشت/ سیروس فتح‌اله

فرار از «باتلاق» مرگ ممکن نیست

ریاض و ابوظبی باید پاسخگوی جنایت‌های خود در حق ملت مظلوم یمن باشند، چون هیچ راه فراری برای آن‌ها از باتلاق مرگی که خودشان در این کشور ایجاد کرده‌اند وجود ندارد.
کد خبر: ۳۵۵۸۱۹
تاریخ انتشار: ۰۸ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۳:۰۴ - 30July 2019

فرار از «باتلاق» مرگ ممکن نیستگروه بین‌الملل دفاع‌پرس- سیروس فتح‌اله؛ عربستان سعودی تقریبا چهار سال پیش با مشارکت کشور‌های امارات، کویت، بحرین، قطر، مصر، اردن، سودان، مغرب و پاکستان ائتلافی تحت عنوان «ائتلاف عربی» تشکیل داد تا به زعم خود «عبدربه منصور‌هادی» رئیس جمهور فراری را به قدرت بازگرداند و صنعا، پایتخت یمن نیز را به تصرف دربیاورد؛ اما دیری نپایید که وجه تسمیه این ائتلاف به تدریج رو به تغییر گذاشت و در نهایت به ائتلاف «سعودی - اماراتی» محدود شد.

اخیرا نیز اخباری از زبان منابع آگاه یمنی در رسانه‌ها مخابره شد که خبر از خروج نیرو‌های امارات متحده عربی از یمن می‌داد؛ خبری که دیوار متزلزل این ائتلاف را در آستانه فروپاشی کامل قرار داد.

کارشناسان و ناظران بین‌المللی بر این باورند که فروپاشی این ائتلاف عربستان سعودی را در تنگنای بزرگی قرار خواهد داد و احتمال اینکه بعد از خروج نیرو‌های امارات از یمن، شبه‌نظامیان در مناطق تحت تسلط عربستان ضد آن‌ها به شورش بپردازند، بعید به نظر نمی‌رسد.

عقب‌نشینی امارات‌ها از یمن زیاد دور از انتظار نبود، چون آن‌ها مدت‌هاست تلاش می‌کنند از باتلاقی که آل سعود برای خود و آن‌ها در یمن ایجاد کرده است، خارج شوند و مسئولیت این همه فضاحت و خفت را به نیرو‌های هم پیمان خود محول کند و خود را از این مهلکه نجات دهند؛ چون فشار‌های بین‌المللی علیه آن‌ها افزایش یافته است و چاره‌ای جز فرار و عقب‌نشینی ندارند.  

البته این موضوع به تنهایی نمی‌تواند دلیل عقب‌نشینی اماراتی‌ها از یمن باشد. ممکن است یکی دیگر از دلایل خروج نیرو‌های امارات از یمن ترس آن‌ها از هدف قرار گرفته شدن فرودگاه‌هایشان توسط پهپاد‌های بومی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن باشد؛ همانطور که فرودگاه‌های آل سعود این روز‌ها از حملات پهپاد‌های یمنی در امان نیستند. علاوه بر این، خسارت‌های سنگین اماراتی‌ها در این جنگ نیز می‌تواند از دلایل فرار آن‌ها از یمن باشد.

با وجود اینکه مسئولان اماراتی در رابطه با این اقدام کشورشان مدعی شده بودند که این تصمیم با مشورت ریاض بوده است؛ اما ناظران بر این باورند که ابوظبی تلاش می‌کند تا پس از افزایش فشار‌های بین‌المللی آل سعود را در باتلاق یمن تنها بگذارد.

هرچند سعودی‌ها از برخی اقدامات اماراتی‌ها در یمن (اماراتی‌ها از جدایی طلبان یمنی‌ها بی حد و حصر حمایت می‌کردند) رضایت نداشتند؛ اما تصمیم ناگهانی آن‌ها برای خروج نیرو‌ها و تجهیزات خود از یمن، شوک بزرگی به مقامات عربستان وارد کرد و دورنمای پیروزی نظامی عربستان در این جنگ ضعیف‌تر شده و پیروزی آن‌ها بعید به نظر می‌رسد.

اما عربستان سعودی برای اینکه بتواند از این باتلاق خارج شود، دست به دامان آمریکایی‌ها و حتی قبایل یمنی شده است.

در همین خصوص روزنامه نیویورک تایمز نوشت: «محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به تماس‌های خود با دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ادامه می‌دهد تا دولت ترامپ عقب‌نشینی امارات از یمن را جبران کند. این روزنامه در ادامه نوشت: سازمان ملل متحد و شماری از دیپلمات‌های غربی امیدوارند عقب‌نشینی امارات از یمن محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را بر آن دارد که به جنگ در یمن پایان دهد.

«مجتهد» افشاگر معروف عربستانی نیز در صفحه شخصی خود در توییتر نوشته بود: «محمد بن سلمان چند تن از رهبران قبایل یمنی را نزد انصارالله یمن فرستاده و پیشنهاداتی را برای تفاهم و پایان جنگ داده است. طبق نوشته مجتهد، ولیعهد سعودی پیشنهاد کرده است که انصارالله کنترل شمال یمن را در دست بگیرد و در ازای آن کاری با بخش جنوبی یمن نداشته باشد. همچنین مانع احداث خط لوله نفت عربستان که از استان المَهَره به سمت دریای عرب می‌رود نیز نشود. در مقابل نیز انصارالله یمن با رد تمامی پیشنهادات بن سلمان از او خواسته است تا از تمامی نقاط یمن خارج شده و ده‌ها میلیارد نیز غرامت بپردازد.»

در نهایت می‌توان گفت که عربستان سعودی و امارات متحده عربی سعی می‌کنند به نوعی از بحران یمن آبرومندانه خارج شوند؛ اما این مسئله محقق نخواهد شد، چون حجم جنایت‌های سعودی‌ها و اماراتی‌ها در حق ملت مظلوم یمن کم نیست که بتوان از کنار این جنایت‌ها عبور به راحتی کرد. ریاض و ابوظبی باید پاسخوی جنایت‌های خود باشند، چون هیچ راه فراری برای آن‌ها از باتلاق مرگ وجود ندارد.

انتهای پیام/ 411

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار